Türkiye’nin Borla Çalışan Arabası

OTOMOBİL

Türkiye’nin bor ile çalışan yeri aracı üretildi ve yol testlerini başarı ile tamamladı.

Türkiye’nin Borla Çalışan Arabası
Türkiye’nin bor ile çalışan yeri aracı üretildi ve yol testlerini başarı ile tamamladı. 
Türkiye’nin bor ile çalışan yeri aracı üretildi ve yol testlerini başarı ile tamamladı. Araç Türkiye’nin bor ile çalışan ilk aracı olmasının yanında aynı zamanda ilk yakıt pili aracı olma özelliğini de taşıyor.
 
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde üretilen aracın yaygınlaşması halinde petrolde dışa bağımlılık azalacak. Projenin amacı, borhidrürden yakıt pili uygulamaları için hidrojen üretecek sistemin geliştirilmesi, üretilen hidrojenin yakıt pili sisteminde kullanılarak aracın güç ihtiyacının karşılanması ve aracın hareket ettirilmesi olarak belirlendi. Proje hedeflerine ulaşıldı, proje başarı ile tamamlandı ve Türkiye’de Sodyumborhidrürlü Yakıt Pilli Araç 5+5 kW hibrit konseptinde ilk prototip geliştirildi.

 
Borla Çalışan Araç Ne Avantajlar Sağlıyor
• Araç üzerinde entegre borhidrürden ihtiyaç anında anlık hidrojen üretebilen sistem geliştirilmesi
• Üretilen hidrojenin 5 kW yakıt piline beslenerek aracı sürmek için gerekli enerjinin üretimi
• Hidrojen üretim sisteminin araç üzerinde oluşu ile depolama kaynaklı sıkıntıların giderimi, kontrollü ve güvenli hidrojen üretimi
• Sıfır emisyon salınımı ile çevre dostu araç özelliği
 
 
Sodyum Borhidrür Yakıt Pilli Araç
Araca ilişkin verilen bilgiye göre, proje kapsamında araca uygun yakıt depolama, gaz yıkama, hidrojen üretim reaktörünün tasarımı ve üretim katalizörlerinin sentezi yapıldı. Üretilen katalizör proje kapsamında özel olarak sentezlendi. Başlangıç anından itibaren 3 dakika içinde tam kapasitede gaz üretimine başlayan sistemde, üretilen gaz 3 kW'lık yakıt pilini sürekli olarak çalıştırabilmekte. 3 kW'lık yakıt pili sistemi proje kapsamında özel olarak tasarlandı.


Tamamen yerli yapım olarak gerçekleştirilen araç içerisinde 20 beygirlik elektrik motoru bulunuyor. Proje için özel olarak yaptırılan tamamen yerli motor ile aracın maksimum hızı 90 km/saat ve menzili 150 km olarak ölçüldü. Araç 1 kilogram borhidrür ile 35 kilometre yol gidebiliyor.
 
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de Araçlar İçin Bor Yakıtı Üretti
 
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin başkanlığındaki ekip, ana hatlarında bor ve hidrojen olan bir yakıt üretmeyi başardılar. Şahin ve ekibi tarafından üretilen bu yakıt benzinli ve dizel araçlarda da doğrudan katkı olarak kullanılabilecek.
 
Karbon emisyonlarını azaltan bir yapıya sahip olan yeni yakıt, yanarken yeşil renkte alev saçması dolayısıyla "green gas" ismiyle lanse ediliyor.
 
885 milyon tonluk kaynak

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) verilerine göre, dünya rezervinin yüzde 70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'de yaklaşık 900 milyon ton bor rezervi tespit edildi.

Tarım, ahşap, selülozik izolasyon, çimento, yakıt, enerji alanında kullanımı için 101'i tamamlanmış, 43'ü devam eden, 24'ü değerlendirme ve 1'i onaylanıp sözleşme aşamasında olan projeyle birlikte toplam 334 çalışma bulunan borla ilgili en son ''Doğrudan Sodyum Bor Hidrürlü Yakıt Pili Üretimi ve Entegrasyonu''yla ilgili Türk patent Enstitüsü'nden patent de alındı.


Bor Madeni Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Bor madeni nükleer, askeri, uzay, elektronik, cam üretimi, kimya sektörü, seramik sektörü, nanoteknoloji, otomotiv sektörü, metalurji sektörü, inşaat sektörü gibi hayatın bir çok alanında kendisine kullanım alanı bulmuştur. Bununla beraber bor madeni en çok cam sektöründe kullanılır.
Türkiye de Bulunan En Önemli Bor Mineralleri Nelerdir
İçeriklerinde farklı oranlarda bor oksit (B2O3) bulunduran maddelere bor minerali denir, ülkemizde en çok bulunan bor mineralleri tinkal, kolemanit, üleksit tir.

Türkiye dünya bor rezervlerinin yaklaşık %70 ine sahiptir. Türkiye den sonra sırasıyla ABD, Rusya ve Çin gelir. Türkiye de bor minerallerini bir devlet kuruluşu olan Eti Maden İşletmeleri işletmektedir ve dünyada söz sahibidir.

Bor Madeninin Cam Üretiminde Kullanımı
Bor minerali cama ısıya dayanıklılık, üretim sırasında çabuk erime özelliği, ışığı kırma ve yansıtma özelliğini arttırma, darbe ve çiziklere karşı dayanıklılık gibi özelliklere katar.

Bor Madeninin Seramik Sektöründe Kullanımı
Özellikle emaye yapımında kullanılan bor minerali emayenin akışkanlığını ve doyma ısısını düşürür. Emayenin yapısına genelde sulu boraks katılır. Emaye metallerin paslanmasını önler ve kimyadan silah yapımına ve mutfak eşyalarına kadar bir çok alanda kullanılır.

Bor Madeninin Deterjan Sektöründe Kullanımı
Deterjan ve sabunlara katılan bor mineralleri onlara mikropları yok edici ve yumuşatıcı bir etki katar. Boraks dekahidrat yumuşatıcı etki katar, sodyum perborat beyazlatıcı etki katar.

Bor Madeninin Tarım Sektöründe Kullanımı
Bir çok bitkinin farklı oranlara besin maddesini bor oluşturur. Bu nedenle gübrelerin yapısına bor mineralleri katılarak verimlilik arttırılır. Kahve, tütün, pamuk, zeytin, şeker pancarı gibi bitkiler için susuz boraks ve boraks pentahidrat içeren gübreler kullanılır. Uygun çeşitte ve uygun miktarda bor mineralleri bitkilerin kök ve yapraklarının gelişmesine ve meyve vermesine yardımcı olur. Bu konuda yetkili kişilerden tavsiye alınıp uygun gübre karışımları temin edilebilir.
Tüm bu sektörlerin dışında bor mineralleri bir çok farklı alanda kullanılmaktadır;

Bor mineralleri nerelerde kullanılır;
• İnşaat çimento
• Cam elyafı
• Ahşap kaplama
• Yanmayı önleyici maddelerde
• Nükleer araştırma ve uygulamalarda
• Metalurji
• Hava yastıkları
• Antifirz
• Sağlık
• Roket yakıtları
• Yakıt Pilleri
• Manyetik cihazlar
• Kozmetik
• Yağlar
• Fiberoptik

Gibi daha birçok alanda bor madeni (bor mineralleri) kullanılmaktadır. Bu sebeplerle bor madeni stratejik öneme sahip çok önemli bir madendir.

 


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.