Bir kasa ve masa ile oto galericilik devri sona eriyor

OTOMOBİL

Türkiye'de “Bir kasa ve masa ile oto galericilik devri sona eriyor. Galerici esnafı bu karardan çok memnun.

  Bir kasa ve masa ile oto galericilik devri sona eriyor

Türkiye'de “Bir kasa ve masa ile oto galericilik devri sona eriyor. Galerici esnafı bu karardan çok memnun.
Adana Motorlu Araçlar ve Satıcıları Derneği (MAS-DER) ve Adana Oto Galericiler Sitesi Başkanı İbrahim Öcal, ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyet ve vergi kaybının önlenmesi amacıyla hazırlanan kanun tasarısının son derece isabetli olduğunu belirterek, “Bir kasa ve masa ile oto galericilik devri sona eriyor. Galerici esnaf bu karardan çok memnun. Taslağın bir an önce hayata geçmesini istiyor” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı" hazırlandı. Taslağa göre, ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor. Bu işle uğraşmayan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el taşıt ticareti yapanlara ‘yetki belgesi’ verilecek. Noterler tarafından ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal eden işletmeler adına yapılan satışlarda yetki belgesi, vekaleten yapılan satışlarda ise satış sertifikası ve adına satış yapılan işletmenin yetki belgesi aranacak. Bu belgeler olmadan satış yapılamayacak. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyet ve vergi kaybı önlenecek.

“Galerici esnafı karardan memnun”
MAS-DER ve Oto Galericiler Sitesi Başkanı Öcal, taslağın hayata geçmesi ile bir kasa ve masa ile yapılan oto galericilik devrinin sona erdiğini söyledi. Kararı devrim gibi nitelendiren Öcal, “Kararlar sayesinde Türkiye genelinde kaçak tabir edilen merdiven altı oto galericilik kayıt altına giriliyor. Kayıt dışı araç alım-satım ticareti yapan kişilerin kayıt altına girme zorunluluğu olacak. Yetki belgesi olmayan hiçbir kimseye noterlik işlemi yapılmayacak. Galerici esnaf bu karardan çok memnun. Taslağın bir an önce hayata geçmesini istiyor” dedi.

Öcal, “Alınan bu kararlar bir yıl önce Ankara Motorlu Araçlar ve Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç ve bizler, ikinci el sektörünün kayıt altına alınması, gerçekten bu işi yapan oto galerici esnafına yetki belgeleri verilmesi ve noter işlemlerinin yetki belgesi olanlar tarafından yapılması, yetki belgesi olmayan merdiven altındaki kayıt altına girmemiş esnafın direk dışarıda kalarak kayıt altına girme zorunluluğu ile ilgili teklifi hükümet ve muhalefet sözcülerine iletti. Bu uygulamanın hayata geçmesinde, sektörün eksiklerinin ve sorunlarını bir yıldır belli zamanda Ankara’da toplantılara katılarak çözme yolunda bize yardım eden Motorlu Araçlar ve Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç’a ve yönetimine şahsım ve yönetimim adına teşekkür ederiz” diye konuştu.

Türkiye Noterler Birliği’ne de çağrıda bulunan Öcal, “Araç satışlarında kilometre bildirme zorunluluğunun hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu bir yazılım ile hayata geçirilebilir. Bu sayede sahtekarlık önlenir, vatandaşlarımız mağdur edilmez. Bu sahtekarlık ile ilgili gerekli cezalar nedeniyle kimse kilometre düşürmeye cesaret edemez” dedi.

Tasarı yasalaştı ikinci el araç alım satımı nasıl yapılacak?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz hafta basında yer almasına rağmen tam olarak anlaşılmayan ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’ otomotiv sektörü tarafından ‘Devrim’ olarak nitelendirildi. Düzenleme ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından en kısa sürede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilecek. Taslağa göre ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor. 

Galericilik işi ile uğraşmayan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak.
İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin de bir yıl içinde 3’ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor.

Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi, merdiven altı galerilerinin ortadan kalkması planlanıyor.Otomotiv sektörü yetkilileri bu tasarı ile artık herkesin kendi işini yapacağını belirterek, “Bir kasa bir masa ile oto galericilik dönemi sona eriyor. Artık vatandaş daha bilindik, güvenilir adresler üzerinden ikinci el araçlarını alıp satabilecek.

Özellikle dar sokak arası galericiler ortadan kalkacak.

Bu yüzden devrim niteliğinde bir karar bu” yorumunu yapıyor. 2. el oto pazarları için de bir formül bulunacağını kaydeden yetkililer, bu tip pazarlarda ancak belgesi olanların alım-satım yapabileceğini söylüyor.

Hükümetin ikinci el piyasasına çeki düzen vermek için 2015 yılında çıkan ‘torba yasa’yla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yetki verdiğini hatırlatan yetkililer, hazırlanan son taslakla ikinci el otomobil alım satımlarının nasıl yapılacağının belirlendiğini söylüyor.
Yılda 5 milyon araç satılıyor
“İkinci el araç satışlarında çok ciddi anlamda vergi kaybı var. 2015’te noterlerde yaklaşık 5 milyon civarında ikinci el araç alım satımı yapıldı. Bu araçların yaklaşık 1.5-2 milyonunun faturası kesilerek devlete vergisi ödendi. Geri kalan 3 milyonun aracın vergisi kayıp. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bunun önüne geçmek için bir çalışma başlattı.” İkinci el piyasasına bu yönetmelikle birlikte düzen gelecek ve herkes bundan sonra ikinci el araç alım satımı yapamayacak. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesiyle alım satımlar yapabilecek. Yetki belgesi de vergi levhası, iş yeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık tarafından ‘ikinci el araç alım satımı yapabilir’ diye bir yetki belgesi verilecek. Noterlerde de bu belgelerlesatış yapılacak.
 
Almanya, Fransa ve İngiltere inceledi
Yeni çıkan düzenlemeye Bursa, İzmir ve İstanbul’daki galerici odalarının katkılarıyla oluştu: “Yönetmelik hazırlanırken Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde ikinci el araç alım satımlarının nasıl yapıldığını inceledik. Bütün o ülkelerden esinlenerek hazırladığımız ve Türkiye şartlarına uygun bu işin nasıl yapılacağını, sorunlarının ve çözüm yollarının ne olduğunu içeren 21 maddelik yönetmelik taslağını Gümrük ve Ticaret Bakanlığına sunduk. Bakanlık da buna benzer çalışmalar yaptı. Bunlar değerlendirilerek ciddi bir çalışma sonucunda bu düzenleme ortaya çıktı. Bu taslak, eksikliklerin tespit edilmesi ve görüşlerin alınması için diğer illerdeki oda başkanlarına gönderildi. Ay sonuna kadar oda başkanları görüşlerini yazılı olarak Bakanlığa bildirecekler.”

İnternette Oto satış artık çok zor

Galericilerin yönetmelikle ciddi anlamda standart ve yaptırıma tabi olacaklar.

Galericiler Bu sektörün gerçek sahipleri kendilerine ciddi anlamda bir çeki düzen verecekler.

Oto Galerisi açmak iteyenler, Açacakları galerinin metrekareleri ve bu işi yapacak kişilere getirilen standartlar belirlenecek.

Galericiler yaptığı yanlışlıklardan ciddi anlamda mesul tutulacak.

Galericiler Satacağı Aracın kilometresini, hasar kaydını görebilecek şekilde araça yazacaklar.

Galericilerin Yaptığı yanlış aktarımların sonucunda vatandaş mağdur olursa ciddi anlamda ceza-i yaptırım görecek.

Galericiler Yaptığı ticarette insanları zarara uğratmışlarsa meslekten men edilebilecek.

Türkiye’de artık herkes sanal ortamda ikinci el aracı kafasına göre alıp satamayacak.

İnternette Araşlar satışa sunabilir ama Galericilik belgesi olmayanlar noterden satışı gerçekleştiremeyecek.”


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.