EĞİTİMCİ VE OKUMA ARAŞTIRMACISI FERHAT ÖZEN BEYKOZ’DA MEŞALE ANNELERİ’NE SUNUM SONRASI YENİ KİTABINI İMZALADI
Beykoz Eğitime Destek Derneği’nin (BEDES) konuğu olan Ferhat Özen, gerçekleştirdiği görsel ve müzik efektiyle destekli tiyatral sunumuyla büyük ilgi topladı. Eğitimci ve Okuma Araştırmacısı Özen, Meşale Anneleri’ne “Okuyan anne babanın okuyan çocuğu olur, ışık, daha çok ışık”(1) dedi.
BEDES’in, Meşale Anneleri’nin 4. yılına başlamaları nedeniyle Ferhat Özen’i konuk etti. Okuma araştırmasının yeni bir disiplin olduğunu vurgulayan Özen, okumayanların önemli bir bölümünün okumaya yanlış kitapla başla(tıl)dıkları için okumayı sevmediklerini vurgulayan Özen, “Oysa her okuyucuya göre bir kitap, her kitaba göre bir okuyucu vardır. Bir kişiye kitap önermek, bir hastaya ilaç önermeye benzer. Yanlış kitap, yanlış ilaç gibi hastayı(okur adayını) kitaptan daha da uzaklaştırır” dedi.
Eğitimci ve okuma araştırmacısı Ferhat Özen Beykoz’da Meşale Anneleri’ne sunum sonrası yeni kitabını imzaladı.
BEDES’in çağrısı üzerine, Beykoz, Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde yanlı ve yanlış okumalar üzerinde de duran Özen, “Kitap nasıl okunmalı?” sorusunu yanıtlarken kimi ipuçları ve anahtarlar verdi. Ferhat Özen Meşale Anneleri’nin 4. yılına girmeleri nedeniyle düzenlenen seminerde, Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde yakaladığı Aydınlanmayı yeniden yakalaması için kitapla barışmak zorunda olduğunu belirtti. Prof. Dr. Gündüz Atalık’a gönderme yaparak, Türkiye’nin yaşadığı güncel bunalımın Aydınlanma bunalımı olduğunu söyleyen Özen, bunalımın çekirdeğinde eğitim krizi olduğunu, bunun da eğitimin tersine çalışmasından kaynaklandığını, okulların okumayan insan yetiştirdiğini söyleyerek bunun sonuçlarını şöyle açıkladı. “Bu nedenle beyne kan gitmiyor, beyinde kan dolaşımı gibi düşünce dolaşımı olmadığı için, gözleriyle düşünen, kulaklarıyla karar veren, beynini ise hiç kullanmayan bir toplum oluştu. Çünkü 50 yıldır eğitimi pedagoji değil, politika inşa ediyor.”
Meşale Anneleri’nin hazır bulunduğu etkinlikte BEDES başkanı Gülay Demirel, TEGV Beykoz Birim Sorunlusu Makbule İnaç ve Acarkent Musiki Derneği Başkanı Ayşe Tunalı da yer aldı. Verilen kokteylin ardından, BEDES’in ‘Meşale Anneleri’ni selamlayan Ferhat Özen, kendilerini kutladı. Bu ülkede kitap okuma oranının çok az olduğunu, bunun nedenlerinden birinin de evde, ortak yaşam alanlarında rol model eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Özen, Meşale Anneleri’nin çok önemli bir görev yüklendiğini belirtti.
Seminerdeki konuşmasında Özen, “Kitaplar kendi aklını kendin kullanma becerisini sağlıyor. Batı Rönesans’ının en temel ilkesi; aklını kullanmaya cesaret et ilkesidir. Bizim eğitimimiz 50 yıldır tersine çalışıyor ve bunu yıllardır söylüyoruz.’Okullar okumayan insan yetiştiriyor.”dedi.
Ferhat Özen Türkiye’nin yeniden kitaba dönebileceğini belirterek 700 yıl önce, 13. yüzyıla kadar Müslüman coğrafyasının Batı’ya bilimi öğrettiğini söyledi. “Cumhuriyetle biz aydınlanmayı yakalamıştık. Ama biz yeniden bunu Batı’ya kaptırdık. Bugün yeniden kitaplara dönmek o nedenle acil bir gündemdir. Türkiye bugün demokrasiye geçmeye çalışıyor. Ama aydınlanma olmadan demokrasi inanın hiçbir işe yaramaz.”
Yeşilay artık ekran bağımlılığını öteki bağımlılık yapıcı maddeler arasına aldı
Batı toplumlarının ekran bağımlılığından kendilerini korumak için sıkı önlemeler geliştirdiğini, Türkiye’de de güzel şeyler olduğunu kaydeden Özen, “Yeşilay artık ekran bağımlılığını öteki bağımlılık yapıcı maddeler arasına aldı” dedi. Ferhat Özen teknolojinin fazla kullanılmasından ötürü ileride beyin tümöründe patlama olasılığının az olmadığına dikkat çekerek, ekran bağımlılığından kurtulmanın en kolay yolunun kitaplarla barışmak olduğunu vurguladı ve “Kitap kültürüne uzak oluşumuzun nedeni model göremiyoruz. Bir bebek doğar doğmaz evde kitap görmeli. Bir anne asla çocuğuna kitap oku demek yerine model oluşturulmalı, çocuğu onu kitap okurken görmeli. Çünkü 0-6 yaşına kadar anne- baba çocuğun kahramanıdır” şeklinde konuştu.
Ardından BEDES Başkanı Gülay Demirel kısa bir konuşma yaparak kurulduklarında amaçlarının kadınlara geziler, seminerler düzenleyerek okuma alışkanlığını aşılamak olduğunu belirtti. Programın sonunda Gülay Demirel Özen’e zihinsel engelli öğrencilerin yapmış olduğu bir saat hediye etti (Beykoz Olay Gazetesinden kısaltarak)
(1)Büyük Alman ozanı Goethe, ölüm döşeğinde, o bilinen sonsuz karanlığa giderken “Işık ışık” demiş. “Daha çok ışık!..”
BEDES Başkanı Gülay Demirel; Yıllardır eğitim bursları, okullara destek projeleri, kişisel gelişim seminerleri, okul öncesi eğitimi destekleme çalışmaları ile eğitime ve toplumsal sorunların çözümüne birçok katkı sağladıklarını söyledi.
Ferhat Özen Beykoz’da Meşale Anneleri’ne sunum sonrası yeni kitabını imzalarken onlarla bire bir konuşarak, kendisini kutlayanlara teşekkür etti. Meşale Anneleri’nin oluşturduğu örneğin çok daha önemli olduğunu, bunun ülkemize yayılmasını ve bir Aydınlanma ateşini tutuşturmasını diledi.