Milli Mücadele’ye destek vermek için çıktığı yolda donarak şehit olan Şerife Bacı’nın ismi, Maltepe Altayçeşme Mahallesi’ndeki bir parka verildi.
Maltepe Belediye Meclisi, Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu’dan kağnılara yüklenen cephaneleri Kastamonu’ya götürmek için harekete geçen ve yolda donarak şehit olan Şerife Bacı’nın adını, Altayçeşme Mahallesi Uçar Sokak’ta bulunan bir parka verdi.
Ayrıca belediye tarafından açılacak, şiddet yaşayan ve psikolojik desteğe ihtiyacı olan kadınlara yönelik olarak çalışmalarını sürdürecek “Kadın Danışma Merkezi”ne de, felsefe alanındaki önemli çalışmalarıyla tanınan Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi ve İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü İonna Kuçuradi’nin adının verilmesi, oybirliğiyle kararlaştırıldı.
Şerife Bacı Kimdir?
Şerife Bacı veya Şerife Kadın (d. ????, Seydiler, Kastamonu- ö. Aralık 1921), Türk Kurtuluş Savaşı'nın halk kahramanlarından biridir.
Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı'nda yaşlı kadın ve erkekler ile birlikte İnebolu'da bulunan cephaneleri Ankara'ya götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer alırken kış şartları nedeniyle Aralık 1921'de donarak öldü. Seydiler Belediyesi, 1973 yılındaTürkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yılında belediye binasının önüne rölyefini yaptırmış ve ismi birçok kuruma verilmiştir.
İnebolu sahilinde bir parkın içinde 2001 yılında Türk Kara Kuvvetleri eski komutanı Aytaç Yalman tarafından Şehit Şerife Bacı Anıtı yaptırıldı. Açılısı Atilla Ateş ve Aytaç Yalman birlikte yaptı. Anıtın plaketinde "Bu anıt İstiklal Savaşı şehitlerinden Şerife Bacı'nın anısını Cumhuriyet çocuklarına anlatmak için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından armağan edilmiştir. 4 Aralık 2001" yazılıdır. Şehit Şerife Bacı adı Kastamonu'da Seydiler'de, İnebolu'da Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarını simgelemektedir.