Türkiye'nin okuma haritası online satıştan çıkarıldı

KÜLTÜR - SANAT

Türkiye'nin okuma haritası çıkarıldı. idefix.com’un araştırmasına göre, Türkiye’de en çok kitap satılan şehirlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’u, Ankara, İzmir, Kocaeli, Muğla, Balıkesir, Bursa, Antalya ve Eskişehir izledi.

Online kitapçı idefix.com’un araştırmasına göre, Türkiye’de en çok kitap satılan şehirlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’u, Ankara, İzmir, Kocaeli, Muğla, Balıkesir, Bursa, Antalya ve Eskişehir izledi.

Türkiye'nin okuma haritası çıkarıldı

Türkiye’de yıllık ortalama 2,1 milyon adet kitap satan idefix.com, son 12 aylık satışlarını değerlendirerek Türkiye’nin "Okuma Haritası"nı çıkardı.

Yıldız Taşdelen Erli imzalı Vatan Gazetesinin haberindeki değerlendirmeye göre, en çok kitap satın alan iller İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Muğla, Balıkesir, Bursa, Antalya ve Eskişehir olurken, İstanbul’dan siparişi verilen kitaplar toplam satışların yüzde 38,93’ünü oluşturdu. Söz konusu kentler dışında kalanların oranının toplamda yüzde 26,55 olduğu belirlendi.

Kategori yönünden bakıldığında en çok okunanlar listesinde edebiyat türündeki kitaplar ilk sırada yer aldı. Listede edebiyatın ardından gelen türler ise periyodik yayınlar, roman ve kişisel gelişim olarak sıralandı.

Farklı ülkelerden de sipariş alan idefix.com, geçen 12 ayın verileriyle en çok satışın yapıldığı ülkeleri de belirledi. En çok Almanya ve KKTC’ye satışın yapıldığı listede, bu ülkeleri ABD, Hollanda ve Fransa izledi.

Geçen yıl e-kitaplar arasında en çok Canan Efendigil Karatay’ın yazdığı "Karatay Diyeti" satın alındı. Bu kitabı, Gülse Birsel’in "Yazlık" adlı kitabı ve Walter Isaacson’un Steve Jobs biyografisi takip etti.

Yayıncılık pazarı içinde yüzde 3’lük pay

İdefix.com Genel Müdürü Mehmet İnhan, Türkiye’de online kitap satışlarının henüz yayıncılık pazarı içerisinde yüzde 3 gibi küçük bir paya sahip olduğunu belirterek, ABD’de bu oranın yüzde 10’lar seviyesinde bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payının yüzde 6 olduğunu, bu rakamların online kitap satışlarının ciddi büyüme potansiyeli taşıdığını gösterdiğini kaydeden İnhan, ABD’de son 4 yıldır yayıncılık sektörünün büyümediğini, buna karşın elektronik kitap ticaretinin son 3 yılda yüzde 1200 gibi bir oranda arttığını söyledi.

Daha önce yaptığı çalışma ile Okuma Aratırmacısı Ferhat ÖZEN tarafından çeşitli araştırmalara dayanarak hazırlanmış bir Türkiye'nin Okuma Haritası vardı. Okuyantoplum.com adlı web sitesinde Türkiye'nin Okuma Haritası'nı da içeren araştırmaya ulaşılabilir.

Bu arada, araştırmaya göre basılı kitap satışı şehir oranları (yüzde) şöyle:

İstanbul 38,93
Ankara 11,42
İzmir 7,57
Kocaeli 3,45
Muğla 2,61
Balıkesir 2,38
Bursa 1,94
Antalya 1,13
Eskişehir 1,06
Diğer 26,55
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.