TÜRKSOY NEVRUZ ATEŞİNİ ABD’DE YAKTI

KÜLTÜR BAKANLIĞI

TÜRKSOY NEVRUZ ATEŞİNİ ABD’DE YAKTI

Türkiye, Türk Cumhuriyetlerinden dev sanatçı ekibi, birbirinden farklı dans, şarkı ve enstrümanları birleştiren muhteşem performansları ile Amerikalıların gönlüne Nevruz ateşini düşürdü.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda düzenlenen konserin biletleri günler öncesinden tükendi. Harvard ve George Town üniversitelerinde paneller düzenlendi.
Pek çok kuruluştan önümüzdeki yılın Nevruz kutlamaları için TÜRKSOY’a teklif geldi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un ABD’nin New York, Boston ve Washington kentlerinde düzenlediği Nevruz etkinlikleri başarıyla sona erdi. Geçtiğimiz yıl 21 Mart’ın Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Nevruz Günü” olarak ilan edilmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Kurul salonunda ve ABD’nin başka yerlerinde yapılan kutlamalarda Türkiye ve 10 ülkeden 120 sanatçı yer aldı. Sanatçı ekibi, birbirinden farklı dans, şarkı ve enstrümanları birleştiren muhteşem performansları ve yeryüzünün renklerini buluşturan kostümleriyle hem ABD'ye baharı getirdi, hem de Amerikalıların gönlüne Nevruz ateşini düşürdü.
Yaşamı, topraktan yeniden doğuşu, kısacası baharı simgeleyen Nevruz kutlamaları 24 Mart’ta New York’ta başladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu’nda düzenlenen etkinlik öncesinde konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov; “Bizim faaliyetimiz siyasi değil, insani, kültürel ve sanatsal bir etkinliktir. Kutlamalarla tüm dünyaya Türk kültürünü ve kardeşliğini dünyaya göstermiş olacağız” dedi. BM’de yapılacak olan konserin biletler günler öncesinden tükenerek karaborsaya düştü.

BM’deki Nevruz kutlaması ayakta alkışlandı.

24 Mart’ta BM Genel Kurulunda düzenlenen coşkulu Nevruz kutlaması yoğun ilgi ve beğeniyle karşılandı. Kutlamalar öncesinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss ve TÜRKSOY Genel Sekreteri DÜsen Kaseinov, Nevruz’u anlatan birer konuşma yaptılar.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 192 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulunda Nevruz etkinliğini izlemeye gelenlere hitaben yaptığı konuşmada, “Bin yılların derinliğinden zenginleşerek, güçlenerek bugüne ulaşan Nevruz, toplumlardan toplumlara, kuşaklardan kuşaklara aktarılarak tüm canlılığıyla yaşayan insanlığın en köklü bayramlarındandır” dedi. TBMM Başkanı Şahin; “Ailenin tüm fertleri bir araya gelerek, geleneksel yemekler ve müzikler eşliğinde baharın gelişini coşkuyla kutlarlar. Birleşmiş Milletler de esasen bir nevi dünya ailesini simgeleyen bir kurumdur. Burada Nevruz'u kutlarken, sadece Avrasya'nın değil bütün dünya ailesinin birleşmesini ve bütünleşmesini de kutluyoruz. Bu bakımdan insanlığın barış idealini kurumsal olarak taşıyan Birleşmiş Milletler çatısı altında böylesine bir etkinlik düzenlenmesini çok önemli bir adım olarak değerlendiriyorum.
BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss de etkinlikten önce yaptığı konuşmada, TÜRKSOY’un düzenlediği Nevruz kutlamasına katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Nevruz'un baharın gelişini müjdelediğini ifade eden Deiss, Nevruz'un tüm dünyaya barış ve uzlaşma mesajı verdiğini belirterek, herkesin bayramını kutladı. Konuşmaların ardından Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan'ın aralarında bulunduğu 11 ülkeden sanatçılar dans, müzik ve halk oyunları gösterileri sundu. BM Genel Kurulu salonundaki Nevruz gösterisini izlemeye çok büyük bir kalabalık davetli topluluğu katıldı. Davetliler TÜRKSOY üyesi ülkelerin sanatçılarının performanslarını dakikalarca ayakta alkışladı.

Nevruz ateşi Harvard Üniversitesi’ni de sardı.

TÜRKSOY; BM Genel Kurulu’ndaki kutlamaların ardından ABD’nin Boston kentinde yer alan Harvard Üniversitesi’nin Ortadoğu Araştırmaları Merkezi CMES’de (Central for Middle East Studies) Nevruz Paneli düzenledi. 25 Mart’ta düzenlenen panelin moderatörlüğünü Prof. Cemal Kafadar yaparken, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı da konuşmacı olarak katıldılar.
Konuşmasında Nevruz’un tarihsel gelişimi ve Türk dünyası için anlamını anlatan Kalpaklı, Nevruz’un dünyanın farklı yerlerinde farklı isimlerle kutlandığının altını çizdi. Osmanlı dönemindeki Nevruz kutlamalarına da değinen Kalpaklı, bu kutlamaların dönemin edebiyatına yansımalarından örnekler sundu. Zati’nin kasidelerinden alıntılar yapan Kalpaklı; Sultan Bayezid’in Nevruz dönemlerinde şairlerden şiir yazmalarını istediğini ve bu şiirlerin ödüllendirildiğini belirtti.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş ise Türk kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan TÜRKSOY’un Harvard gibi dünyanın en saygın üniversitelerinden birinde Nevruz paneli düzenlemesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Nevruz kutlamalarının TÜRKSOY’un geleneksel etkinliklerinden biri olduğunu kaydeden Purtaş, bu kutlamaların uluslararası alanda yankı bulmasının önemine değindi.
Konuşmaların ardından müzik dinletisine geçildi. Başkurdistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan gelen sanatçılar, yöresel ezgilerden derledikleri performanslarıyla dinleyenleri büyülediler. Sanatçıların yöresel kostümlerinin de ilgiyle karşılandığı müzik dinletisi sonunda dinleyiciler dakikalarca ayakta alkışladılar.

New York’ta Türk ezgileri yankılandı.

TÜRKSOY’un New York’taki Nevruz kutlama programında yer alan Times Square’deki Town Hall konseri beklenenin üzerinde bir ilgiyle karşılandı. 26 Mart’ta düzenlenen konseri izlemek isteyen pek çok Amerikalı; saatler öncesinden konser salonu önünde beklemeye başladı. Nevruz coşkusunu en sıcak renkler ve ezgilerle yaşatan konser sonrası sanatçılar yine dakikalarca ayakta alkışlandılar.

Nevruz rüzgârı Washington’a da uğradı.

Başarıyla geçen New York ve Boston etkinlikleri sonrasında 28 Mart’ta ABD’nin başkenti Washington’da Nevruz rüzgârı esti. Georgetown Üniversitesi’nde düzenlenen panelin ardından akşam da Lincoln Theater’da olağanüstü bir Nevruz şöleni gerçekleşti.

Georgetown Üniversite’sinde düzenlenen Nevruz Paneli’nin moderatörlüğünü Georgetown Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sylvia Onder yaparken, TÜRKSOY Genel Sekreteri Dusen Kaseinov, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı ve Georgetown Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ercüment Akman birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından müzik dinletisine geçildi. Başkurdistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan gelen sanatçılar, yöresel ezgilerden derledikleri performanslarıyla dinleyenleri büyülediler. Sanatçıların yöresel kostümlerinin de ilgiyle karşılandığı müzik dinletisi sonunda dinleyiciler dakikalarca ayakta alkışladılar.

TÜRKSOY, ABD'nin başkenti Washington'da, müzik, dans ve şarkılarla Amerikalıların kalplerine de baharı taşıdı. 11 ülkeden 120 sanatçı, ABD başkentinde 1200 kişilik Lincoln Theatre’da essiz bir konser verdi. ABD’de yaşayan Türkler ve Türk topluluklarının yanı sıra Amerikalılardan da yoğun ilgi gören konser, folklor giysili dansçıların, Nevruz yumurtası, kuruyemiş ve tatlıdan oluşan Nevruz tepsisini sahneye getirmesiyle başladı.

Gecede Türkiye ve Türk cumhuriyetlerinden dansçılar, Türklerin Orta Asya’daki engin medeniyet zenginliğini dansın büyüsü ve ritmin coşkusuyla göz ve kulaklara taşırken, Türkiye'den halk oyunları ekibi de potpurisiyle, Anadolu'nun dört bir yanındaki birbirinden farklı değerleri ABD'de yeniden canlandırdı.

Geleneksel kostümler ile yerel Türk enstrümanların hayli ilgi ve hatta hayranlık uyandırdığı gecede, şarkılar ise ABD'de yasayan Türklerin hem memleket özlemini hem de ülke sevgisini bir kat daha artırdı. Tüm Türk topluluklarından gelen farklı grupların, “Nevruz” şemsiyesi altında toplanarak, tek bir ekibin kusursuz parçaları gibi uyumlu ve güzel bir gece yaşattığı konserin sonunda sanatçı ve dansçılar dakikalarca ayakta alkışlandı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, “Büyük Türk kültürünün zenginliğini bilmek lazım. Sibirya'dan Karadeniz'e kadar çok farklı zengin kültürümüz var, onu göstermek için buraya geldik. Bu ilk kez oluyor, ama son kez olmayacak. Gelecek yıllara dair planlarımız var. Çok teklifler geldi. Amerikan tarafından farklı dernek ve kuruluşlardan teklifler var. Simdi bizi tanıdılar, artık bu sanatı da ABD’de görmek istiyorlar” diye konuştu.

Nevruz kutlamaları ABD'den sonra Lüksemburg ve Almanya'daki etkinliklerle kutlanacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.