Bakan Günay: ''Barış olunca kaynaklarımızı insanlığın geleceğinin iyileşmesine sağlama imkanımız olur”
Gençlik Parkı'ndaki Kültür Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı) işbirliğinde Nevruz kutlaması düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kutlamanın yapıldığı salona girmeden önce demir dövdü, Nevruz'un tüm insanlığı bir araya getiren çok özel bir bayram olduğun ifade etti.
Nevruz'un tabiatın uyanması anlamına geldiğini dile getiren Günay, Nevruz'un, toprakla haşır neşir olan, bereketini, bolluğunu, hayatının kaynağını topraktan bulan bütün kavimlerin, toplulukların, milletlerin ortak bayramı olduğunu vurguladı.
UNESCO tarafından ön Asya'da yaşayan halkların ortak bayramı olarak tescil edilen Nevruz'un, bu yıl ABD'de BM binasında kutlanacağını anımsatan Günay, ''Bu, Nevruz'u bir topluluğa ait olmaktan çıkarıp, hepimizin ortak bayramı olarak tescil ettirmenin, bizi taşıdığı gelişme noktasıdır. Nevruz'un bir çatışma, tartışma, çekişme vesilesi değil bir dayanışma, kardeşlik vesilesi olması gerekir. Bu ülkede, coğrafyada yaşayanların birinci ihtiyacı barıştır''
değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Günay, şölenin düzenlendiği salonda yaptığı konuşmada, öncelikle katılımcıların Nevruz Bayramı'nı kutladı. Nevruz'un ''yeni gün'' anlamına geldiğini kaydeden Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yeni gün, karanlık, soğuk, kasvetli günlerin sona ermesidir. Güneşin insanları, ayırım yapmadan herkesin başını, aynı şefkatle ısıtmaya başlaması, topağın uyanması, yeni filizler, bereketler doğurmak için hazırlığa başlamasıdır. Bir anlamda tabiatın, doğanın uyanmasıdır. Nevruz, bereket, bolluk ve kardeşlik bayramıdır. Çünkü yoksulluk olan yerde kardeşlik olmaz. Anadolu'da 'yoksul evde kavga bitmez' diye bir söz vardır. Kavgayı bitirmek istiyorsak bereketi çoğaltmamız, kavgayı bitirmek istiyorsak üretimi, ürünü çoğaltmamız, adaletle dağıtmamız gerekir. O zaman evimizde, mahallemizde, semtimizde, ülkemizde, dünyamızda barış ve kardeşlik olur.
Nevruz bizim için sadece sıradan geleneksel bir bayram günü değil. Aynı zamanda bir öğretinin, felsefenin yeniden hatırlanmasının gerektiği bir gündür. Türk soy ve boylarıyla ilişkili kavimlerin, halkların bayramıdır. Ama onlardan ibaret değildir. Nevruz, bu toprakta yaşayıp, bu topraktan beslenen bütün halkların bayramıdır.''
Nevruz'un bütün insanlık için ''özel bir sevinç günü'' olduğunu dile getiren Günay, insanlığın ortak sevinç günlerine ve barışa ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Kaynakların çatışmaya, silahlanmaya, didişmeye, vuruşmaya değil eğitime, sağlığa, daha iyi okullar hastaneler, yollar, alt yapı, ulaşım imkanları sağlamaya yöneltilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Günay, ''Barış olunca kaynaklarımızı insanlığın geleceğinin iyileşmesine sağlama imkanımız oluyor. Sevgili Mustafa Kemal Atatürk, bu ülkenin yönetimini üstlenir üstlenmez bütün insanlığa ve millete bir vasiyet bırakmıştır, 'Yurtta barış, dünyada barış.' Bunun ne kadar önemli bir öngörü olduğunu bugün 2011'in dünya coğrafyasına baktığımızda görüyoruz'' diye konuştu.
Nevruz adetleri yerine getirildikten sonra aralarında Azerbaycan, Bulgaristan, Gagavuz Yeri, Başkurdistan, Kazakistan, Özbekistan, KKTC, Tataristan'dan gelen sanatçıların bulunduğu ekipler geleneksel halk dansları gösterileri sundu.
Aralarında ABD, Avusturya, Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan büyükelçileri, çok sayıda vatandaş ve öğrencilerin bulunduğu konuklara Nevruz pilavı ikram edildi
NEVRUZ COŞKUSU ANKARA GENÇLİK PARKINDA
NEVRUZ COŞKUSU ANKARA GENÇLİK PARKINDA
KÜLTÜR BAKANLIĞI
NEVRUZ COŞKUSU ANKARA GENÇLİK PARKINDA
Paylaş: