“İSTİKLAL MARŞI”NIN EN DOĞRU OKUNUŞ ŞEKLİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İNTERNET SİTESİNDE
İsteyen herkes İstiklal Marşı’nın en doğru söyleniş biçimine kolaylıkla ulaşacak…
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Devlet Çoksesli Korosu’nun birlikte seslendirdiği İstiklal Marşı kaydı Bakanlığın www.kultur.gov.tr, Genel Müdürlüğün www.guzelsanatlar.gov.tr adreslerinden yayınlanmaya başlandı…
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kamulaştırılan Milli Marşımızın kusursuz söylenmesinde bazı güçlükler yaşandığını dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığı önemli bir hizmeti uygulamaya koydu.
Bu kapsamda, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü; kendisine bağlı sanat kurumlarından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Devlet Çoksesli Korosu’nun birlikte seslendirdiği İstiklal Marşı kaydını Bakanlığın www.kultur.gov.tr, Genel Müdürlüğün www.guzelsanatlar.gov.tr adreslerinden yayınlamaya başladı.
Genel Müdürlüğün web sitesinden indirilebilen İstiklal Marşı, kullanım kolaylığı sağlaması açısından dört farklı biçimde seslendirilerek kaydedildi.
Mi minör tonunda yapılan orkestra kaydı özellikle sesleri mutasyon dönemindeki genç ses topluluklarının tiz seslerde zorlanmadan söylemeleri için düzenlenmişken, Mi minör tonunda koro ve orkestra kaydı, genç koro ve ses topluluklarına eşlik olarak kullanılabilecek.
Sol minör tonunda orkestra kaydı ise gerektiği zaman canlı ses topluluklarına eşlik olarak kullanılabilecekken, Sol minör tonunda koro ve orkestra kaydı, çeşitli törenlerde dinlemek ve eşlik etmek üzere değerlendirilebilecek.
2011 yılının “Mehmet Akif Ersoy Yılı”, olarak ilan edilmesiyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan bir dizi etkinliğin ilki olan hizmet, toplumumuzun Milli Marşımızı doğru ve temiz söyleyebilmesine katkıda bulunacak.
İstiklal Marşı Kamulaştırılmıştı
Bilindiği gibi, İstiklal Marşı’nın 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan mali hakların konusunu oluşturamayacağına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı da Resmi Gazete'nin 9 Aralık 2010 tarihli sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girmişti.
Karara göre, İstiklal Marşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan mali hakların konusunu oluşturmayacak; hiçbir gerçek ya da tüzel kişi, kurum, kuruluş veya birlik tarafından İstiklal Marşı'nın çoğaltılması, yayılması, temsili ve işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletimi karşılığında bedel talep edilemeyecek.
İSTİKLAL MARŞI”NIN EN DOĞRU OKUNUŞ ŞEKLİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İNTERNET SİTESİNDE
İSTİKLAL MARŞI”NIN EN DOĞRU OKUNUŞ ŞEKLİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İNTERNET SİTESİNDE
KÜLTÜR BAKANLIĞI
İSTİKLAL MARŞI”NIN EN DOĞRU OKUNUŞ ŞEKLİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İNTERNET SİTESİNDE
Paylaş: