Tekınik Yapı, Fikirtepe’de hak sahiplerine ‘mahrumiyet’ bedeli verecek

Kentsel Dönüşüm

Fikirtepe’ye Teknik Yapı da adım attı. Toplam büyüklüğü 52.1 bin metrekare olan üç adada üç ayrı proje yapmayı hedefleyen Teknik Yapı, 1.5 milyar liralık yatırımla 2 bin 700 konut inşa etmeyi planlıyor.

750 civarında hak sahibini yüzde 55 oranla ikna eden Teknik Yapı, bu adalarda yer alan her bağımsız bölüm için belli bir ‘hak mahrumiyeti bedeli’ de ödeyecek.TEKNİK Yapı, kentsel dönüşüm kapsamında olan Fikirtepe’de toplam büyüklüğü 52.1 bin metrekare olan üç ada, 215 parselle anlaşarak 3 ayrı projede yaklaşık 2 bin 700 konut inşa etmeyi planlıyor. 750 civarında hak sahibini yüzde 55 oranla ikna eden Teknik Yapı, bu adalarda yer alan her bağımsız bölüm için belli bir ‘hak mahrumiyeti bedeli’ de ödeyecek. Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 3 ayrı projede yapacakları yatırımın 1.5 milyar lira olacağını, bölgede lüks konuta odaklanacaklarını söyledi. Fikirtepe’deki hak sahipleriyle geçen haziran ayında görüşmeye başladıklarını, görüşmelerin ardından bir düğün salonunda bütün Fikirtepe halkına bilgi verdiklerini anlatan Umut Durbakayım, süreci şöyle anlattı: “İlk teklif bize Fikirtepeli’lerden geldi. Temsilci grubu olanlara evraklarınızı toplayın, bir bütünlük sağlayıp gelin dedik. Üç ada, 215 parselden oluşan yerle anlaşma aşamasına geldik. 19 bin metrekarelik birinci adada, yüzde 70 çoğunluğu sağladık. 20 bin metrekarelik ikinci adada yüzde 50’ye geldik, 13 bin 500 metrekarelik üçüncü adada ise yüzde 98 çoğunluğu sağladık. 750 hak sahibi var.”
Toplam 2 bin 700 konut

Fikirtepe’de ilgilendikleri alanın toplam büyüklüğünün 52.1 bin metrekarede üç ada ve 215 parselden oluştuğunu belirten Durbakayım, şunları söyledi: “Bu adalarda toplam 250 bin metrekare gibi bir satılabilir alan ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Yaptığımız yatırım da 1.5 milyar liraya çıkabilir. Toplamda 2 bin 700 konut inşa etmeyi planlıyoruz. Bölgede lüks konut yapmayı düşünüyoruz. En büyük dairelerimiz 3+1 olur. Fikirtepe’de 80 metre yükseklik sınırı olduğu için de bloklar 26-27 katı geçmez.”

Anlaşma şartları

Durbakayım, şunları anlattı: “Hak sahiplerine yüzde 55 pay vereceğimizi, bundan yukarı çıkmayacağımızı vurguladık. Bu oranları arsa metrekaresi üzerinden hesaplayacağız. Örneğin, 100 metrekare arsa varsa, bunu emsal oranı olan 4.14 ile çarpıp, çıkan rakamın yüzde 55’ini hak sahibine vereceğiz. Her bağımsız bölüm için ‘hak mahrumiyeti bedeli’ de ödeyeceğiz. Bu rakam her konut için aylık 700 lira, dükkan için aylık 1000 lira olacak. Taşınma bedeli olarak 1000 lira ödenecek.”

4-5 bin lira metrekare fiyatı makul görülür


TEKNİK Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Fikirtepe’nin tamamında dönüşüm sağlandığında ortaya 70-75 bin civarında bağımsız birim çıkacağını belirterek, “60 ile 120 metrekare arasındaki dairelerden hesap edildiğinde ortaya bu rakam çıkacaktır. Ancak tamamının konut değil de ofislerin de yapıldığı düşünüldüğünde 35 bin konut yapılabileceğini söyleyebiliriz. Şu anda bölgede metrekare fiyatı olarak 5-6 bin dolarlar konuşuluyor. Bunu makul buluyoruz. Fikirtepe’deki fiyatların seyri şu anki Ataşehir gibi olacaktır” diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.