Özhaseki: 'Deprem riski fırsata dönüşür mü?

Kentsel Dönüşüm

"Önümüzde bir deprem var. Bu riski fırsata dönüştürebiliriz.

 Özhaseki: 'Deprem riski fırsata dönüşür mü? 

"Önümüzde bir deprem var. Bu riski fırsata dönüştürebiliriz. 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, son 5 yılda önemli mesafeler kat edilen Kentsel Dönüşüm sürecinde, kanun yapıcının iyi niyetlerinin suistimal edildiğini söyledi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme hazırlık projeksiyonunun kapsamına 7.5 milyon bina ile Türkiye'nin yarısının dahil olduğunu söyledi.

Mahalle Tasarımı Fikir Yarışması'nda konuşan Bakan Özhaseki: " 15 senelik bir hedef belirledik. Türkiye'nin yarısı yıkılacak. Yerine inşa ettiklerimiz ise 100-200 sene ayakta kalacak..." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin yarısı yıkılacak

Bakan Özhaseki, Türkiye'nin depreme hazırlık politikası kapsamında 7.5 milyon binanın yıkım kapsamına alındığını, bu binaların 200 bininin İstanbul'da, 300 bin adedinin ise Anadolu'nun farklı kesimlerinde bulunduğunu da belirterek: "Tüm bunlar 15 sene içinde yenilenecek. 7.5 milyon bağımsız birimin yenilenmesi ve dönüşümü gerekiyor. 5 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz ya da dönüşüm kapsamına alınmış birim sayısı ise 1 milyon 100 bin adet seviyesinde. Bu sayı yeter mi, hayır." şeklinde konuştu.

Kanun yapıcının iyi niyetleri suistimal edildi

Kanun yapıcının iyi niyetleri suistimal edildi Açıklamasında iyi niyetlerle ortaya çıkan kentsel dönüşüm atağında ciddi engellerle karşılaşıldığını, özellikle kanun yapıcının iyi niyetini delecek ve onu zorda bırakacak formüller geliştirildiğini dile getiren Özhaseki: "Öyle formüllerle karşılaştık ki aradan geçen 5 sene içinde, yeniden dersimize çalıştık ve tüm bunları yenileme ihtiyacı hissettik. Şimdi yeni bir strateji belirledik. 7.5 milyon bağımsız birim riskli ise, 15 yıl da bir süre koyduysak, buna gücümüz yeter.

200 bin adet İstanbul'da, 300 bin adet ise Anadolu'da. Yapabiliriz,

Bakan Özhaseki, finans gücümüz yeterli, Ne gerekiyorsa hazırız. Bunu yaparken 250 yan sektörün de canlanacağını biliyoruz..." şeklinde konuştu.

Kimliksiz kentler sorunu İller Bankası tarafından gerçekleştirilen Mahalle Tasarımı Fikir Yarışması ödül töreninde kentlerin kimliksiz hale gelişi sorununa da değinen Bakan Mehmet Özhaseki, 1950'li yıllarda başlayan göçün gecekondulaşma ile sonuçlandığını belirterek: "Binlerce senedir yaşayan kentlerimiz var. Bunların üzerine yanlış planlar çizilmiş, doğru planlar çizilmişse de bunu bozup canına okumuşuz. Şimdi ortaya çıkan manzara iç açıcı değil. Gecekondu merkezleri yayılırken, idareciler yok muydu, vardı. Ama onlar yalnızca seyrettiler..." şeklinde konuştu.

Deprem riski fırsata dönüşür mü?


Bakan Özhaseki, aradan geçen zaman içinde Türkiye'nin kimliksiz şehirlere sahip olduğunu ve tüm bunları yeniden düzenlemek için gayret ettiklerini hatırlatarak: "Önümüzde bir deprem var. Bu riski fırsata dönüştürebiliriz. Kanun taslaklarımızı hazırladık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne getirmeye hazırız. Bu yasalar çıktığında yeniden inşa faaliyetlerine başlayacağız." dedi.

Bugün Türkiye'de 20 milyon düzeyinde yapı stoku bulunduğunu da tekrarlayan Özhaseki, 1999 depremi sonrasında yönetmeliklere göre yapılan binaları sağlam kabul ettiklerini bu koşullarda da 15 milyon yapının riskli yapı statüsü taşıdığını da sözlerine ekledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.