OSMANLI MÜLK ANLAYIŞINA GERİ Mİ DÖNÜYORUZ?
KENTSEL DÖNÜŞÜM YAĞMASININ ARDINDAKİ ACI GERÇEKLER TARTIŞILDI.
Uluslar arası Lions Dernekleri 118-Y Anadolu Yakası Federasyonu, Doğal Afetler Komitesi ve Kadıköy Belediyesi işbirliği ile tarafından düzenlenen “KENTSEL DÖNÜŞÜM” Konulu Konferans, 6 Nisan 2013 Cumartesi günü, Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi Meclis Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Doğal Afetler Komitesi Başkan Yardımcısı Ln. Ömür Kınacıoğlu, Komite Başkanı İrfan Atılgan’ın organize ettiği Konferansta Konuşmacılar; CHP Milletvekili Prof. Dr. Haluk EYİDOĞAN ; “ Kentsel Dönüşümün İstanbul’daki uygulama örnekleri”, Prof. Dr. İclal DİNÇER; “Kentsel Dönüşüm Süresinin Analizi” ve Doç. Dr. Özge AKSOYLU “Kentsel Dönüşümün Hukuksal Boyutları” konularında geniş bilgi verdiler.
Kentsel Dönüşüm yağmasının aslını anlatan konuşmacılar, bilerek yaratılan hukuki boşluklarla, insanların mülklerinin ellerinden nasıl alındığına; umut olarak gördüğümüz bu yasanın yarattığı faciaya ve halkın mağdur olmaması için almaları gereken önlemlere kadar birçok konuya değindiler.
Yaşlanmış konutlarımızın gençleştirilmesi hayali ile çıkılan yolda bizleri bekleyen tehlikelerin birer birer göz önüne serildiği konferansta, dinlediklerimiz karşısında hayrete ve karamsarlığa düşerken, mağdurların anlattıkları da bir kat daha dehşet içinde kalmamıza neden oldu.
CHP milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan yaptığı konuşmada ; “- Aslında hükümet tarafından deprem odaklı ve temel gerekçe olarak da; yanlış, plansız yerleşimlerin daha iyiye dönüştürülmesi amaçlı ele alınan kentsel dönüşüm, ilk olarak 1999 depremi ile gündeme geldi.
99 Depremi ile; “Haydi şu yerleşim yerlerini bir gözden geçirelim” denildi ve bir yasa tasarısı çıkarıldı ama başarılı olamadı. Van Depremi ile yasa tekrar mecliste ele alındı. Afet ve riskli yapıların yenileştirilmesi, ekonomik ömrünü tamamlamışların yenilenmesi amacı ile 6306 sayılı yasa olarak çıktı. Bu yasa ile 25 Belediyede hektarlarca alan deprem riskli ya da değil kentsel dönüşüm ilan edildi. Aslında bu yasa afet riskli yapıların iyileştirilmesi ile ilgili kanundur.
Ancak kentsel dönüşüm planlanan hiçbir yerde imar planlaması yok. Hendek’te, Okmeydanı’nda, Esenyurt’ta Türkiye’nin birçok yerinde bu nedenle insanlar mağdur olmaktalar.” Dedi.
Prof. Dr. İclal DİNÇER’de konuşmasında binaların yenilenmesi ile ilgili sürece değindi ve ; “-Sadece bir binadan bir kişi bile T.C. Şehircilik Bakanlığı’na, ya da yetkili kuruluşlarından birine başvurarak, binasın deprem dayanıklılık testini yaptırabilir. Böylece kentsel dönüşüm süreci başlar. Yetkili Kuruluş teknik raporu hazırlayıp, bakanlığa teslim eder. Bakanlık incelemeleri sonucu, riskli yapı olduğuna dair raporunu hazırlar, tapuya yazı yazar ve şerhini koyar. Bu rapor ile binanızın riskli olduğu tapuya işlenir. Bakanlık kat maliklerine, binalarının riskli olduğuna dair resmi bir yazı yazar. Bundan sonra süreç çok hızlı ilerliyor. Apartmandaki mülk sahiplerinin çatışması başlıyor. Hak arama özgürlüğü de pek yok. Resmi gazetede yayınlandıktan, 30 gün içinde itiraz hakkı var, ondan sonra yok 2-3 Ay içinde yıkımın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Malikler yıkımı gerçekleştirmezlerse, devreye bakanlık giriyor ve yıkımı gerçekleştirdikten sonra yıkım masrafını ipotek olarak tapu kaydına koyuyor. Bu andan itibaren mülkünüz arsa tapusu haline geliyor.
Yıkım gerçekleştikten sonra, 2/3 Malik çoğunluğu ile müteahhide verilmesi gerekiyor.
İşte burada, tencere pazarlamacıları gibi dolaşan müteahhitler devreye giriyor ve malikler ile yasanın 5. Maddesine göre anlaşmaya çalışıyorlar. Bu maddenin maliklerin haklarını ne kadar korunduğu pek belli değil. Tüketici yasası var deniliyor, ama o da yetersiz.” Dedi.
Doç. Dr. Özge AKSOYLU’da;. Osmanlı Mülk anlayışına dönüyor muyuz detirtecek ve , haklarımızı savunamayacak kadar kanunlar ile köşeye sıkıştırılan vatandaşların, hukiki olarak hak aramada ne kadar çaresiz olduğunu gözler önüne serdi
Konferansa katılan mağdurların sorularına cevap veren konuşmacılar; halkın bu konuda birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çektiler.
Program sonunda, Kadıköy Belediyesi Gön. Eğitim ve Danışma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Lions 4.Kesim Başkanı Ln. Nesibe Müsevitoğlu ile Federasyon Başkanı Ln. Ercüment Yüceler konuşmacılara teşekkür plaketleri ile çiçeklerini sundular.
OSMANLI MÜLK ANLAYIŞINA GERİ Mİ DÖNÜYORUZ?
OSMANLI MÜLK ANLAYIŞINA GERİ Mİ DÖNÜYORUZ?
Kentsel Dönüşüm
Uluslar arası Lions Dernekleri 118-Y Anadolu Yakası Federasyonu, Doğal Afetler Komitesi ve Kadıköy Belediyesi işbirliği ile tarafından düzenlenen “KENTSEL DÖNÜŞÜM” Konulu Konferans, 6 Nisan 2013 Cumartesi günü, Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi Meclis Konferans Salonunda gerçekleşti
Paylaş: