Kentsel dönüşüme 70 ilde yeni alanlar belirlendi
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 70 ilde toplam 60 bin hektarlık yeni rezerv yapı alanı belirlendi.
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı doğrultusunda, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 70 ilde toplam 60 bin hektarlık yeni rezerv yapı alanı belirlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet riskine karşı kentsel dönüşümü yaygınlaştırmayı hedefleyen projelere öncülük ediyor.
RİSKLİ YAPILAR TESPİT EDİLDİ Bakanlıkça belirlenen riskli yapıların dönüştürülmesi için lisanslandırılmış 1571 kurum ve kuruluş çalışmalara katılırken, bugüne kadar 1 milyon 50 bin 287 bağımsız birimin riskli yapı statüsünde olduğu belirlendi. Dönüşüm kapsamına alınan bağımsız birim sayısı ise 2 milyon 223 bin 42 olarak kaydedildi.
YARISI BİZDEN KAMPANYASI’NA DESTEK Kentsel dönüşüm teşvikleri çerçevesinde, İstanbul’da uygulanan “Yarısı Bizden Kampanyası” ile 1,8 milyar lira destek sağlandı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla hak sahiplerine verilen hibeler, krediler ve tahliye destekleriyle riskli yapıların yenilenmesi için adımlar atılıyor. İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşüm projelerinde bu kampanyanın devam etmesi bekleniyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ HEDEFLER BELİRLENDİ
Afet tehlikesi altındaki yapılar için yeni bir yaklaşım geliştirilirken, dönüşüm projelerinde estetik ve kimliğe uygun yerinde dönüşüm hedefleniyor. Ayrıca, kentsel dönüşüm strateji belgelerinin hazırlanması zorunlu hale getirilecek, ulusal düzeyde projelerin izlenebilmesi için bilgi sistemleri geliştirilecek. Olası Marmara depremine karşı riskli yapıların yenilenmesi önceliklerden biri olacak.