İNŞAAT SEKTÖRÜ DÖNÜŞÜMÜN EKONOMİYE KATKISINI HESAPLADI
İNŞAAT SEKTÖRÜ DÖNÜŞÜMÜN EKONOMİYE KATKISINI HESAPLADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “iktidarı kaybetme pahasına da olsa kaçak ve çürük yapıları yıkacağız” açıklaması sektörden destek bulmaya devam ediyor. Başbakan Erdoğan’ın açıklamasına en son katkı yapan isimler arasında İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİM-FED) Başkanı Tahir Tellioğlu ve Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Güleryüz bulunuyor.
YILLIK 28 MİLYAR LİRALIK KATKI DOĞAR “Kaçak yapıları dönüştürmek, yapı sektörünün Türkiye’ye kattığı katma değerin ve istihdam oranının ikiye katlanması anlamına gelir. Türkiye’de şu anda 19 milyonluk yapı stoku var. Bunun da yüzde 50-60’ı çürük. Dönüştürülmesi lazım. Yıllık 400 bin adetlik üretimimizi yüzde 100 artırırsak 10 yılda 4 milyon, 20 yılda 8 milyon konutu yenileriz. Bir konutun maliyeti ortalama 70 bin lira dersek ve bunu 400 bin ile çarparsak yıllık ortalama 28 milyar lira gibi bir rakam çıkıyor. Bu da 1 milyon civarında istihdam katkısı demek. Ancak, dönüşümle ilgili ilk kazmayı vurmadan önce müteahhitlik mesleği girişine bir çerçeve koymak ve denetimi de kaliteli bir hizmete dönüştürmek lazım. Yoksa, gene sıkıntı olur. Kaç yıldır başkanım. Bu kadar eksikliklere rağmen şu ana kadar ne Ankara’da bir binanın yıkıldığını duydum, ne betonun çürük çıktığını duydum. Çünkü üst denetim yok.”
Nazmi Durbakayım İNDER Başkanı
DÖNÜŞÜM, TÜRKİYE’Yİ G7 SINIFINA ÇIKARABİLİR “Her bir konutu 100 metrekare olarak hesapladığımızda 5 milyon konutun yenilenmesi, 500 milyon metrekare anlamına gelir. Metrekare maliyetini 850 lira olarak kabul edersek, 10 yıllık bir süre için 425 milyar liralık toplam bir maliyet ortaya çıkar. Bunu yıllık olarak ele alırsak yılda 42,5 milyar liralık bir büyüklük kabul edebiliriz. Bu büyüklük, 2010 yılı GSYİH değeri (cari fiyatlarla) olan 1 trilyon 104 milyar liranın yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Bu toplam maliyetin yüzde 10’u demir, yüzde 10’u çimento, yüzde 20’sini işçilik olarak kabul edebiliriz. Her yıl 236 bin kişiye yeni istihdam olanağı yaratmış oluruz. Tüm bu rakamlar, sadece konut inşaatını kapsıyor. Oysa ki, tek bir konutun yapımı için yaklaşık 230 alt sektör de devreye giriyor. Dolayısıyla zincirleme reaksiyon şeklinde büyüyecek olan rakamlar, Türkiye’yi G7 ülkeleri sınıfına çıkarabilir.”
Ayhan Güleryüz THBB Başkanı
İMARDA YÜZDE 20 ARTIŞ, SORUNU ÇÖZER “Kaçak binaların yenilenmesi, ekonomide büyük canlanmaya yol açar. Bugün, Türkiye’deki bina stokunun yüzde 40’ının yenilenmesi gerekiyor. Hazır beton 1988 senesinde Türkiye’ye giriş yaptı. Ondan önce beton elle karılıyordu. 1988 öncesi binaların yıkılıp süratle yeniden yapılması lazım. Binaların imar izinlerinin yüzde 20 artırılmasıyla, bu iş maliyetsiz gerçekleşebilir. Müteahhitler bunu yapmaya gönüllü. Kentsel dönüşümle İstanbul’un trafik ve park sorunu da hallolur. 8 milyon konutun yenilenmesi yaklaşık 320 milyon metreküp hazır beton demek.”
GOOGLE DEPREMZEDELERE HİZMETİNDEN YARARLANMAK İÇİN TIKLA
VAN DEPREMİ VİDEO İÇİN TIKLA
VAN DEPREMİ FOTOLARI İÇİN TIKLA
KANDİLLİ RASATHANESİ ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA
DEPREM MÜHENDİSLİĞİ İÇİN TIKLA
ASTRONOMİ İÇİN TIKLA