Fikirtepe dönüşümünde ilk adım atıldı
Fikirtepe dönüşümünde ilk adım atıldı
İstanbul'un en eski yerleşim birimlerinden Fikirtepe'de kentsel dönüşüme yönelik plan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kabul edildi. Fikirtepeliler, projenin bir an önce uygulanmasından yana ama mağdur olmak da istemiyor. Projeyi olumlu karşılayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ''20 yıldan daha uzun süredir plansız olan bölgenin tüm planları yenilenebilecek'' dedi.
YEŞİL ALANLAR ARTACAK VE SANAYİ DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Kabul edilen raporla Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahallelerinin bir bölümü fiziksel, sosyal çevreyi iyileştirerek yaşam koşullarını sağlıklılaştırmak amacıyla 'Özel Proje Alanı' lejantına alındı. Kadıköy Merkez ile E-5 (D-100) Otoyolu Ara Bölgesi uygulama planı dışında tutuldu. Çalışmayla, mevcut yerleşme dokusu içerisinde düzensiz ve sağlıksız yapılaşmış konut alanları sıhhileştirilecek ve donatı alanları arttırılarak kentsel yaşam standartları yükseltilecek. Proje kapsamında bölgedeki yaşam alanları için olumsuzluk oluşturan küçük sanayi alanları da dönüşüme tabi tutulacak. Bölge, imar planlarındaki fonksiyon değişikliğiyle Ticaret+Konut+Hizmet Alanı'na dönüştürülecek.
YÜZDE 10 İLE 80 ARASINDA İMAR ARTIŞI VERİLİYOR
Alınan Meclis kararıyla ayrıca; 600 metrekareye kadar olan parsellere yüzde 10, 601-1200 metrekare arası parsellere yüzde 20, 1201-2500 metrekare arası parsellere yüzde 25, 2500-4000 metrekare arası parsellere yüzde 35, 4001 metrekareden büyük parsellere ise yüzde 50 ilave imar artışı verilecek. 4001 metrekareden büyük parsellerde ayrıca uygulama alanının yüzde 10'u yeşil alan yapılmak üzere kamuya terk edilecek. Araç, yaya, imar adası içi yollarla sınırlandırılmış yapı adalarına ise yüzde 80 imar artışı sağlanacak ve uygulama alanının yüzde 20'si park, yeşil alan, kreş, anaokulu, ilköğretim okulu, dini tesis ve Aile Sağlık Merkezi yapılmak üzere kamuya terk edilecek. Öte yandan karar doğrultusunda, inşa edilecek binalarda yine parsellerin büyüklüğüne göre 1. ve 2. bodrum katlar ile çatı katları emsal dışı tutulacak. Emsal değerinin yüzde 20 ile yüzde 40'ına kadar spor, sosyal-kültürel tesisler, anaokulu, kreş, yeşil alan, eğitim, sağlık, vb. donatı alanları yer alabilecek.
FİKİRTEPE İMARINI BEKLİYORDU
Fikirtepe'de yaklaşık 100 bin kişiyi yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm planlarının detayları merak ediliyor. Vatandaşlar bir an önce projenin uygulanmasını istiyor ama mağdur olmak da istemiyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, proje ile Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi ile Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahalleleri'nin imar probleminin çözüleceğini ve 20 yıldan daha uzun süredir plansız olan bölgenin yeni planla kentsel dönüşüm sonucu tüm binalarının yenilenebileceğini söyledi. Öztürk, yeni planı olumlu karşıladıklarını çünkü 100 bin nüfusun yaşadığı Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahalleleri'nde bulunan binaların depremde yıkılmaya mahkum olduğuna dikkat çekerek, vatandaşların müteahhitlerle anlaşarak mevcut binalarını yıktırıp yeniden yaptırabileceklerini söyledi. Öztürk, şöyle devam etti: Bu mahallelerimizin uzun süredir imar problemi vardı. Buradaki hiçbir bina tek bir mühendislik hizmeti almamıştı. Mahallelere belediye hizmetleri götürmekte de sıkıntı çekiyorduk. Park, sağlık kuruluşu, okul yapmaya parsel bulamıyorduk. Üstelik buradaki vatandaşlarımızın yaşadığı evler, olası bir depremde yıkılmaya mahkumdu. Bölge ile ilgili endişelerimi sık sık dile getirmiş Büyükşehir Belediyesi'ne defalarca çağrıda bulunmuştum. Bizim de çabalarımız ve katkılarımız ile Büyükşehir Belediye Meclisi'nden yeni planlar geçti. Kentsel dönüşümün Fikirtepe'den başlaması da olumlu. Bizim her zaman söylediğimiz bir söz vardı. İnsanlar, 6 katlı çürük bir binada oturmak yerine 8 katlı küçük ama sağlam binalarda yaşasınlar diyorduk. Yeni imar planı ile parsellerini birleştiren vatandaşlarımız daha fazla kat hakkı alabilecekler. Şimdi söz vatandaş ta Kendi yerleriyle ilgili kendileri söz sahibi olacaklar. İstedikleri müteahhitlerle görüşüp, kentsel dönüşüm dediğimiz ve bizim desteklediğimiz gibi başka yerlere sürülmeden, bir takım firmalar araya sokulmadan kendi mülklerini kendileri değerlendirebilecekler. Parseller büyüdükçe imar hakkı büyüyor. Bunun için vatandaşlarımız bir araya gelerek parsellerini birleştirerek daha fazla imar hakkı alabilirler. Her şeyden önce bölgedeki binalar yenileneceği için deprem riski ortadan kalkacak. Bu da bizi son derece mutlu ediyor. Biz kentsel dönüşümün, orada yaşayanlarla birlikte olmasını istiyor, oradaki halkı başka yerlere sürüp, kentin rantını başkalarına paylaştırılmasını onaylamıyorduk. Fikirtepeliler, kendi binalarıyla ilgili kendileri söz sahibi olacaklar. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Planı, askıya çıkıp bir ay askıda kaldıktan sonra yürürlüğe girecek. Yürürlüğe girdikten sonra da belediyemize gelecek. Vatandaşlarımız bu aşamadan sonra ayrıntıları öğrenip, çok iyi araştırdıktan sonra yerlerini kendi seçtikleri müteahhitlere verebilirler.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Düzenbazlara dikkat edin. Bilinçsiz bir şeylere imza atmayın. Zaten başladı, proje çalışmaları başladı. Size bu yetkiler verilecek. Büyük güvenilir firmalar çıksın"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Düzenbazlara dikkat edin. Bilinçsiz bir şeylere imza atmayın. Zaten başladı, proje çalışmaları başladı. Size bu yetkiler verilecek. Büyük güvenilir firmalar çıksın"
İstanbul'da kentsel dönüşüm projesinin ilk adımı Fikirtepe'de atılıyor.
Fikirtepe'deki çalışmaları inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, vatandaşların ilgisiyle karşılaştı. Fikirtepelilerin sevgi gösterilerinde bulunduğu Topbaş, ezilme tehlikesi geçirdi. Kendisiyle konuşmak isteyen vatandaşların arasında kalan Topbaş, güç anlar yaşadı. On İkiler Camii'nin merdivenlerine çıkan Topbaş, buradan avluda toplanan kalabalığa seslendi. Depreme karşı dayanıksız binaların yıkılıp yenilerinin yapılması planlanan bölgede, sağlıklı yapılaşma için imar artışlarına izin verdiklerini söyleyen Topbaş, muhalefetin getirdiği, buraları birilerine peşkeş çekecekler suçlamasına kulak asılmamasını istedi. Bölgedeki vatandaşları bir araya gelip, arsalarını birleştirmelerini ve daha geniş, daha yüksek ve daha dayanıklı binalar yapmalarını isteyen Topbaş, vatandaşları sahte müteahhitler konusunda da uyardı. Topbaş,"Düzenbazlara dikkat edin. Bilinçsiz bir şeylere imza atmayın. Zaten başladı, proje çalışmaları başladı. Size bu yetkiler verilecek. Büyük güvenilir firmalar çıksın" şeklinde konuştu.
Kendisini belediyeden geliyorum, başkanın arkadaşıyım diye tanıtanlara inanılmamasını isteyen Topbaş, bu konuda vatandaşların tecrübeli ve güvenilir şirketlere başvurmasını istedi. Belediye olarak vatandaşı bilgilendireceklerini söyleyen Topbaş, "müteahhitleri siz görevlendirin, bize gönderin" diyen bir vatandaşa, " Ben müteahhit getiremem ki, getirsem yanlış olur. Büyük müteahhitler gelecek. Aman dikkat edin" şeklinde cevap verdi. Konuşmasının ardından kalabalığın büyük ilgisiyle karşılaşan Topbaş, güç anlar yaşadı. Sokağa inen ve bir süre yürüyen Topbaş ilgiden bunalınca minibüse bindi ve vatandaşlara buradan seslendi. Fikirtepe muhtarlığını da ziyaret eden Topbaş, çocuklara döner ısmarladı. Örme çorap satan yaşlı bir kadından aldığı 3 çift çoraba 300 TL ödedi.
FİKİRTEPE'DE NE OLACAK ?
Toplam 150 hektar büyüklüğünde bir alan olan Fikirtepe'de 4 bin 500 adet parsel var. Bunun Yüzde 60'ı 200 m2'nin altında bir büyüklüğe sahip. Söz konusu alanın yüzde 95'i özel mülkiyet, kalanı yüzde 5'i ise Büyükşehir Belediyesi ve kamuya ait.Bölgedeki yaklaşık 6 bin 400 adet binada 48 bin 665 kişi yaşıyor. Hane sayısı 14 bin 629 olduğu semtte ortalama aile büyüklüğü ise 3.25 kişi. Bu, kişi başına ortalama konut büyüklüğü 25.81 m2 anlamına geliyor.Aynı zamanda sağlıksız konut alanlarının iyileştirilmesinin amaçlandığı kentsel dönüşüm projesi ile donatıların arıtılarak kentsel yaşam standardının yükseltilmesi, yapılaşmanın zemin yapısına uygun hale getirilmesi ve konutlar alanında sanayinin dönüştürülmesi de hedefleniyor.Fikirtepe?de parsel birleştirme/ tercihli uygulamada Konut ve ticaret alanlarında, parselin büyüklüğüne göre imar hakkı-emsali de daha çok olacak. Buna göre 200 m2 ve altı için 1,10 olan imar hakkı-emsali 200 m2 ile 4.000 m2 arasında 2,80'e kadar değişen emsaller ile yapılara artış imkanı doğuyor. 4.000 m2 üzeri olanlara ise bu oran 3,10 oranına kadar yansıyacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin bölgede incelemelerde bulundu. Dumlupınar Mahallesi’ndeki Onikiler Camisi'nde öğle namazını kıldıktan sonra, cami bahçesinde vatandaşlara hitap eden Başkan Kadir Topbaş’ı binlerce vatandaş sevgi gösterileriyle karşıladı.
Göreve geldiklerinde İstanbul’un iki büyük ve öncelikli sorunu olan ulaşım ve deprem riski için çok önemli çalışmalar başlattıklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, mimar ve şehir plancısı gözüyle baktığında İstanbul'daki yapıların çoğunun riskli olduğunu gördüğünü ifade ederek, şöyle konuştu;
Kimse mağdur olmayacak
“Bundan dolayı kentsel dönüşüm dedik, muhalefet başta milleti tedirgin etti. Siyaset bu ülkede zafiyetler, korkular üzerine yapılıyor, geçmiş yüzyılın mantığıyla. Korkutarak, tedirgin ederek insanı aldatmak kolay. Bu konuda beklerdik ki, siyasi partiler, Ana Muhalefet Partisi 'evet, doğrudur' diye yol göstersin. Ama 'zinhar yanlış' dediler ve zaman kaybettirdiler. Biz de ‘2011 yılı itibariyle İstanbul'u yenileme sürecine başlayacağız' dedik. Burada arsaların birleştirilmesi sonucunda 4 emsale kadar imar hakkı tanınacak. Bu da çok büyük bir rant demek. Kentsel dönüşümde esnaf ve vatandaşlardan kimse mağdur olmayacak.”
Fikirtepe'nin bir örnek bölge olduğunu, burada yapılan proje çalışması ve imar düzenlemesinin 14 Ocakta Belediye Meclisi'nden oy birliğiyle geçtiğini ifade eden Kadir Topbaş, “Fikirtepe bir sembol bölge. İstanbul'da çok Fikirtepeler, çok sıkıntılı olan bölgeler var. Bu şehir hak ettiği yere gelmeli, bu şehirde yaşayan insanlar mutlu olmalı, sorunlar çözülmeli” dedi.
Vatandaşlar bilgilendirilecek
İlan ettikleri imar artışının gayrimenkul ve arsa değerlerini ikiye katladığını, ilerde 4-5 kat değere de ulaşabileceğini vurgulayan Başkan Topbaş, “İstanbul gelişiyor. İstanbul'un her noktası bunu hak ediyor. İstanbul dünyanın 150 şehri arasında gelişen ekonomisi ve istihdam artışı yönünden birinci seçildi. İnşallah kentsel dönüşüm sürecinde teknik adamlarımız hep yanınızda olacak. Derneğimizle, muhtarlarımızla bu çalışmaları beraber yürüteceğiz. Siz yanılmamanız ve yanlış yapmamanız için hep bilgiler verecekler” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iletişim ofisi açarak vatandaşların buradan proje hakkında bilgilenebileceğini ve projenin detaylarının internet sitemiz üzerinden yayınlanacağını kaydeden Topbaş, İBB’nin ‘Alo İmar’ hattı kurarak ve teknik ekiple vatandaşların yanında olacağını belirtti. Cendere Vadisi'nde de 270 hektar alandaki sanayi bölgesinde de kentsel dönüşüm çalışması başlattıklarını ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
İstismarcılara dikkat!...
“Bu şehir, hak ettiği yere gelmeli, bu şehirde yaşayan insanlar mutlu olmalı, sorunlar çözülmeli. Fikirtepe sembol bir bölge olsun. Burası, binlerce aracın geçerken gördüğü İstanbul'un en önemli noktası. Her tarafa ulaşımı var, denize, raylı sistemlere, metrobüse her yere ulaşımı olan merkezi bir noktada. Yapılacak çalışma ile diğer bölgelere de örnek olsun. Buradan İstanbullulara sesleniyorum. Yani Bakırköy'de, Güngören'de, Bahçelievler'de, Bağcılar'da, Küçükçekmece'de, Beyoğlu'nda her tarafta hiç bir siyasi parti merkezi gözetmeksizin, İstanbul'un geleceği adına bu adımı atmaya devam edeceğiz. İnsanca yaşayacağımız, tedirgin olmayacağımız, problemleri çözülmüş bir şehri beraber yapacağız. Özellikle deprem riskinden kurtulmanın tek yolu budur.”
Başkan Kadir Topbaş, Fikirtepelileri güven vermeyen insanlara karşı dikkatli olunması hususunda da uyardı. İstismarcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Kadir Topbaş “Çok dikkatli olunuz. Bu durum istismar edilebilir. Sizin bu fırsatlarınızdan yararlanmak isteyenler olabilir. Düzenbazlara dikkat edin. Birileri 'belediyeden geliyorum' der, inanmayın. Her belgeye imza atmayın. Parsellerinizi mümkün olduğunca birleştirin ve büyük, güvenilir firmalarla çalışın” dedi.
Kadir Topaş, geçen seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Devlet Malzeme Ofisi'nin arazisini alkın kullanımına sunacağını açıkladığını hatırlatarak, “Evet orası sayın Başbakanımızın söylediği gibi altı otopark, üstü de çoluk çocuğumuzun burada gelip vakit geçireceği bir park alanı haline gelecek'' diye konuştu.
Başkan Topbaş, konuşmasının ardından Fikirtepe'deki mahalle muhtarlarını ve esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Dumlupınar ve Fikirtepe muhtarlıklarını da ziyaret eden Topbaş’a burada Fikirtepe Spor Kulübü’nün forması hediye edildi. Topbaş da mahalle çocuklarına döner aldı.
Dönüşüm alanıyla ilgili teknik bilgiler
Depreme karşı dayanıksız binaların yıkılıp yenilerinin yapılması planlanan bölgede, sağlıklı yapılaşma için imar artışları getirilecek. Burada Zeytinburnu’ndaki Sümer Mahallesi’nden farklı olarak dönüşümü vatandaşlar yapacak. Bunun için alt ölçekli planlarda çalışmalar sürüyor.
Toplam 150 hektar büyüklüğünde bir alan olan Fikirtepe’de 4 bin 500 adet parsel var. Bunun Yüzde 60’ı 200 m2’nin altında bir büyüklüğe sahip. Söz konusu alanın yüzde 95’i özel mülkiyet, kalanı yüzde 5’i ise Büyükşehir Belediyesi ve kamuya ait.
Bölgedeki yaklaşık 6 bin 400 adet binada 48 bin 665 kişi yaşıyor. Hane sayısı 14 bin 629 olduğu semtte ortalama aile büyüklüğü ise 3.25 kişi. Bu, kişi başına ortalama konut büyüklüğü 25.81 m2 anlamına geliyor.
Aynı zamanda sağlıksız konut alanlarının iyileştirilmesinin amaçlandığı kentsel dönüşüm projesi ile donatıların arıtılarak kentsel yaşam standardının yükseltilmesi, yapılaşmanın zemin yapısına uygun hale getirilmesi ve konutlar alanında sanayinin dönüştürülmesi de hedefleniyor.
Fikirtepe’de parsel birleştirme/ tercihli uygulamada Konut ve ticaret alanlarında, parselin büyüklüğüne göre imar hakkı-emsali de daha çok olacak. Buna göre 200 m2 ve altı için 1,10 olan imar hakkı-emsali 200 m2 ile 4.000 m2 arasında 2,80’e kadar değişen emsaller ile yapılara artış imkanı doğuyor. 4.000 m2 üzeri olanlara ise bu oran 3,10 oranına kadar yansıyacak.
10 soruda Fikirtepe planı
Fikirtepe'nin dönüşümünü öngören plan, mülk sahiplerine yüksek yapılaşma hakkı tanıyor. Yetkililer, kimsenin hak kaybına uğramayacağına dikkat çekiyor. Peki bu plan neleri içeriyor, Fikirtepe nasıl bir değişime uğrayacak? Merak edilen soruları Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Özyurt yanıtladı.
Fikirtepe ve çevresini yeni bir çehreye kavuşturacak olan “1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı”, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildiğini geçen haftaki haberimizde duyurmuştuk. Peki bu plan neleri öngörüyor, Fikirtepe nasıl bir değişime uğrayacak?
Merak edilen soruları Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Özyurt'a yönelttik. Planın henüz kendilerine ulaşmadığını belirten Özyurt da İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun konuya ilişkin raporu ışığında sorularımızı yanıtladı.
1-Plan hangi bölgeleri kapsıyor?
Fikirtepe'nin tamamına yakınını, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerinin de bir kısmını oluşturan yaklaşık 130 hektarlık bir alan. 2003 rakamlarına göre bu bölgede 6 bin civarında yapı bulunuyor.
2-Kime, ne kadar yapılaşma hakkı veriliyor?
Planda emsaller, etaplar halinde belirlenmiş. Konut alanlarında şöyle::
200 metrekareye kadar olan parsellerde emsal 1.10, yükseklik 2 kat.
201 ile 600 metrekare arasında emsal 1.65, yükseklik 4 kat
601 metrekareden yüksek yerlerde yükseklik serbest.
1201 ile 2500 metrekare arası olan parsellerde emsal 2.58
2501 ile 4000 metrekare arası olan parsellerde emsal 2.79
4001 metrekareden büyük parsellerde 3.10 (yüzde 10'u park, okul, dini tesis, sağlık tesisi vb. gibi donatı alanı olması için kamuya terk edilecek)
Kadastral adalar biraraya geldiği zaman emsal 3.72'ye yükseliyor. İmar adası oluştuğu zaman da emsal 4.14 oluyor. Bu birleşme olunca alanın yüzde 20'si kamuya terk ediliyor.
Diğer bir grup da ticaret+hizmet veya ticaret+ hizmet+konut alanları. Bunlara yönelik rakamlar da şöyle:
601 ile 1200 metrekare arası parsellerde emsal 2.38, yükseklik serbest.
1201 ile 2500 metrekare arası parsellerde emsal 2.48, yükseklik serbest.
2501 ile 4000 metrekare arası parsellerde emsal 2.69, yükseklik serbest.
4001 metrekareden büyük olan parsellerde emsal 3.10 (yüzde 10 yeşil alan terki)
Bu grupta da yine kadastral ada olarak biraraya gelen parsellerde emsal 3.72 (yüzde 20 kamuya terk). İmar adası olunca da emsal 4.14'ye çıkıyor. (yüzde 20 kamuya terk)
Bu plan ile hiçbir parselin tamamı donatı alanına gitmiyor, mutlaka yapılaşma hakkı veriliyor. Yani kimse mağdur olmayacak, hak kaybı yaşanmayacak. Burada önemli olan halkın birlikte hareket etmesi. Çünkü ne kadar çok parsel birleşirse emsal de o kadar artacak.
3-Emsaller neden Kadıköy geneline oranla yüksek tutuldu?
Kadıköy'de ayrık nizam yapıların hiçbirinde bu kadar yüksek emsal yok. Ortalama 2.07'dir.
Çünkü Fikirtepe'de dönüşümün sağlanabilmesi için mutlaka sıradışı birşeyler vermek gerekiyordu. Yoksa buradaki insanları özendiremezsiniz. Dönüşüm için fazla emsal gerekiyordu ki Büyükşehir Meclisi bunu verdi.
4-Hangi kurum hazırladı planı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi hazırladı ama Kadıköy Belediyesi'nin de emeği büyük.
5-Planda kamu binalarının durumu nasıl görünüyor?
Zaten o bölgenin yakınında hastane olarak Göztepe SSK var. Planda okullar korunuyor.
Kamuya terklerden oluşan alanlara da okul, yeşil alan yapılabilecek.
6-Cadde ve sokaklar değişecek mi?
Mevcut yolların hepsi kullanılmayacak. Planda yer alan yolların hepsi genişleyecek, dar yol olmayacak. Kalkan yolların alanları da yeşil alan olarak oradaki insanlara hizmet edecek.
7-Fikirtepe'nin görünüşü nasıl olacak?
Planda emsali yüksek olan bir yapılaşma var. O doğrultuda düşeyde yükselecek bir yer. Nüfus artacak.
8-Bölgede mülk sahibi olan herkes plana katılmak zorunda mı?
Hayır, herkes katılmak zorunda değil. Tamamen isteğe bağlı, kimseye zorlama yok.
9-İstanbul'da kentsel dönüşümün olumsuz örneklerini görüyoruz. Sulukule'deki gibi insanlar evlerinden sürgün ediliyor. Fikirtepe'de de aynısı olacak mı?
Hayır. Onların mülkiyet dokuları farklı. Burası tamamen şahıs parselleri. Bu planla kimsenin kimseyi bir yere gönderme ihtimali yok.
10- Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Plan bize gelecek askıya çıkacak. 1 ay askıda duracak. İtirazlar yapılırsa değerlendirmeler yapılacak. Sanırım en erken 3 ay sonra da uygulamaya geçilebilecek. Fikirtepeli vatandaşlarımız şimdilik planın askıdan inerek yürürlüğe girmesini beklesinler. Zaten muhtarlarla bu konuya ilişkin aydınlatıcı toplantılar yapıyoruz. Muhtarlar da plana sahip çıksınlar ve takipçisi olsunlar.
ATAŞEHİR TAPU KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ TELEFON VE ADRES BİLGİLERİ İÇİN TIKLA