Baroda Kentsel Dönüşüm konuşuldu
Sakarya Barosu tarafından 'Kentsel Dönüşüm / İmar Para ve Yıkım Cezaları’ konulu eğitim düzenlendi.
Baro’nun Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim, TBB ve İstanbul Barosu SEM Eğitmeni/ Adıgüzel MYO Öğretim Görevlisi Av. Ali Rıza İlgezdi ile Ataşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü/ İstanbul Barosu SEM Eğitmeni Av. Serkan Batak tarafından anlatıldı. Eğitime çok sayıda avukat ve stajyer avukat katıldı.
Önemli bir eğitim
Eğitimin açılışında konuşan Sakarya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Alper Altan, Sakarya’nın deprem riski bakımından riskli bir şehir olduğunun altını çizdi. Altan, “Sakarya Barosu olarak eğitimlere oldukça önem veriyoruz. Her hafta sonu farklı konularda düzenlediğimiz eğitim programları ile meslektaşlarımıza aldıkları davalarda bilgi açısından fayda sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü bilgi her zaman güçtür. Türkiye’de ve özellikle şehrimizde bir deprem gerçeği var. Deprem riskinin çok yoğun olduğu bir şehirde yaşıyoruz. Bu risklere önlemler alabilmek, insanları daha güvenli şehirlerde yaşatabilmek adına hem yerel yönetimlerimiz hem de merkezi yönetimlerimiz yoğun çaba harcıyor. Bu çabalardan bir tanesi de kentsel dönüşüm ile riskli binaların depreme dayanaklı olmasını sağlamaktır. İşte bu noktada yapılan kentsel dönüşümün bir de hukuki süreci oluyor. Bugün düzenlediğimiz eğitimin amacı da bu hukuki süreçleri detaylıca meslektaşlarımıza aktarmaktır. Eğitimde verilen bilgilerle meslektaşlarımız yerel ve merkezi yönetimlere, kentsel dönüşüm konusunda hem destek verebilir hem de yapılan hataların düzeltilmesi için dava açarak yardımcı olabilirler. Bu sebeple önemli bir eğitim olacağına inanıyorum” dedi.
Depreme hazırlıklı olmalıyız
Sakarya’nın bir deprem bölgesi olduğunu ve bu sebeple depreme hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Sakarya Barosu Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız, “Daha önce depremi çok acı şekilde yaşamış bir şehir olarak öncelikle çok katlı ve yüksek binalardan uzak durmalıyız. Daha sonra depreme hazırlıklı olmak adına binalarımızın depreme dayanıklılığını ölçtürüp öğrenmemiz gerekiyor. Deprem anında hepimiz birey olarak da yapılması gerekenleri bilmeli ve evlerimizi, iş yerlerimizi olası bir depreme hazırlamalıyız” diye konuştu.
Kentsel dönüşümün de önemine değinen Başkan Yıldız, “Kentsel dönüşüm ile riskli alanların yıkılarak yeniden inşa edilmesine uyulan prosedür ve yasalar çerçevesinde çarpık kentleşmeye ve kaçak yapılara olanak verilmemektedir. Aynı zamanda depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak doğal afetler sonucu oluşabilecek zararların en aza indirilmesi ve yaşanabilir şartlarda şehirler oluşturulması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Yıldız, eğitimin sonunda hocalara teşekkür ederek plaket takdim etti.