6306 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler kentsel dönüşümü uçuracak

Kentsel Dönüşüm

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören: “Torba Kanun ile 6306 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler kentsel dönüşümü uçuracak”

6306 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler kentsel dönüşümü uçuracak
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören: “Torba Kanun ile 6306 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler kentsel dönüşümü uçuracak”

Prof. Öngören, Torba Kanun ile kentsel dönüşümde uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda üç önemli değişiklik yapıldığını belirtti: 


1 - Riskli alanda uzlaşmayan parselin, arsanın 2/3 çoğunluk kararıyla satılması,

2 - Riskli alan ilanında % 65’lik ruhsatsız yapı kriteri ,

3 - Riskli alanlarda yeni inşaat yapımının 2 yıllık yasaklanması kararları.

Kentsel dönüşüme Torba Kanun dopingi
Bu üç temel değişiklik kentsel dönüşümü kolaylaştıracak, daha cazip hale getirecek. Özellikle riskli alanda 2/3 kararıyla uzlaşmayan parsellerin il müdürlüklerinde birkaç ay içinde müteahhit ve yatırımcı şirketlere satışı değişikliği kentsel dönüşümü uçuracaktır” diyerek sözlerini sürdüren Öngören; “apartmanlarda dönüşüme karşı çıkanların daireleri nasıl satılıyorsa şimdi de riskli alanda dönüşüme karşı çıkan arsaların veya binaların adadaki diğer maliklere ve yatırımcı şirketlere satılacağını ve bu değişikliğin riskli alan dönüşümlerinin süresini bir ya da iki yıl kısaltacağını” ekledi.
Eskiden sadece acele kamulaştırma ile uzlaşmayan, direnen kişilerin tasfiye edildiğini bunun da süreci bir iki yıl uzattığını ve dönüşüm heyecanının ortadan kalktığını; yatırımcı müteahhitlerin bu ek sürelerde ek kira ödeme riski altında kaldığını ve hesapların şaştığını söyleyen Öngören, riskli alanda dönüşümün yatırımcılar açısından çok cazip hale geldiğini ancak Danıştay ve mahkemelerin durdurma ve tedbir koyma ihtimallerinin düşünülerek yatırımcı şirketlerce dönüşüm süreçlerinin dikkatle planlanması ve hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Platform Başkanı Öngören; riskli alanlarda Danıştay’ın iptal kararları doğrultusunda % 65 oranında ruhsatsız veya kaçak yapılaşma kuralı ile özellikle çarpık kentleşen alanların kolayca kentsel dönüşüme katılabileceğini; bu yeni hüküm sonucu Güneydoğuda terör kapsamındaki alanlarda da kentsel dönüşümün kolayca uygulanacağını ve acele kamulaştırmada ortaya çıkan tepkilerin ve sorunların ortadan kalkacağını belirtti. Değişiklik sonucu; üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak ilan edilebilecek.
Değişiklikler Diğerleri Kadar Önemli …
Torba Kanunla getirilen üçüncü önemli değişikliğin de diğerleri kadar önemli olduğunu söyleyen Öngören; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ veya belediyelerin, riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini 2 yıl süreyle geçici olarak durdurabileceğini, uygulamanın gerektirmesi halinde imar ve yapılaşma işlemlerinin durdurulmasının 1 yıl daha uzatılabileceğini belirterek; riskli alan ilan edilen yerlerde alınan inşaat ruhsatlarının hükmünün kalmayacağını, başlayan inşaatların da kentsel dönüşümde yapılacak ana projeyi engellememesi için durdurulacağını ilave etti.
Öngören, Torba Kanun ile getirilen diğer değişikliklerin ise riskli binalar açısından uygulamayı daha da kolaylaştırma ve hızlandırma amaçlı olduğunu söyledi. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; 6306 sayılı Kanunda hala birkaç değişikliğe daha ihtiyaç bulunmasına rağmen, Torba Kanun vesilesiyle yapılan değişiklikle, Fikirtepe, Gaziosmanpaşa gibi diğer 179 riskli alanda dönüşümlerin artık bir iki yılda tamamlanacağını; Torba Kanun’un kentsel dönüşüme doping yaptığını belirtti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.