Dubai or not Dubai! Avrupa'daki borç sorunu bitmeden kervana bir yenisi daha mı eklendi?

KARTAL

Dubai or not Dubai! Avrupa'daki borç sorunu bitmeden kervana bir yenisi daha mı eklendi?

Dubai'nin borç durumuna yönelik söylentiler piyasalarda tedirginlik yaratmaya başladı. Bir yıl önce hakkında borç dedikoduları çıkan Dubai'de, aradan geçen onca süreye ve borç yapılandırmasına rağmen, işler hiç de iyi gitmiyor. Durum gittikçe karmaşıklaşırken ülkenin önde gelen holdingleri borçlarını ödeyemez hale geldi. Geçen yıl kasım ayında Dubai World adındaki holding borçlarını öteleyeceğini açıklayınca global piyasalar, beklenmedik bu açıklama karşısında şaşırıp kalmıştı. Dubai World ismindeki dev holdingin hissedarı ise Emirlik hükümeti. Yani Dubai World eşittir Dubai.

ŞÖHRET ELDEN GİDİYOR
Dubai, Arap Yarımadası'ndaki yedi tane Birleşik Arap Emirlikleri emirliğinden biri. Yapay adalarıyla, devasa büyüklükteki inşaat projeleriyle ve gökdelen otelleriyle adından sıkça söz ettiren şehir, zengin bir görüntü sunsa da artık daha farklı anılır hale geldi. Söylentiler ve spekülasyonlar şehrin şöhretini elinden alıyor gibi görünüyor.

RESMİ ANLAŞMA YAPILMIŞTI
Bu günlerde piyasaların odak noktası Euro Bölgesi'nin borç sorunu olmayı sürdürüyor. Borç çevirememe sorununun iyice dillendirildiği bir dönemde, tam olarak gündemi meşgul etmese de, Dubai aynı ciddi sorunlarla karşı karşıya. Dubai World (ki şirket gayrimenkulden nakliyeye, lojistikten ve doğal kaynak işletmeciliğine kadar birçok alanında faaliyet gösteriyor) alacaklılarla masaya oturup yaklaşık 25 milyar dolarlık borcu geçtiğimiz günlerde yeniden yapılandırdığını duyurmuştu.
Dubai World ve kredi firmaları geçen Mayıs ayında da 14.4 milyar dolarlık banka kredisi ve 8.9 milyar dolarlık hükümet borcunu yeniden yapılandırma amacıyla anlaşmaya varmıştı.

ÖDEMELER AKSIYOR
Dubai Yüksek Mali Komitesi Başkanı Şeyh Ahmed Bin Said El Maktum tarafından yönetilen Dubai World'ün alacaklılarla anlaşma yapmasına rağmen, yüksek borç yükü endişeleri gidermiş değil. Borç durumunu çeviremeyen holding, dikkatleri tekrar üzerine topluyor. Dubai Holding'in iki bölümünden Dubai International Capital ve Dubai Gruop, borç verenlerle milyarlarca dolarlık borç durumunu yeniden gözden geçiriyor. Ortadoğu Uzmanı ve Dubai isimli kitabın yazarı İngiliz profesör Christopher Davidson'un aktardığına göre, son haftalarda Dubai Group "kredi ödemelerini" dahi aksatıyor.
Royal Bank of Scotland da araştırma raporunda bu konuya temas etmiş ve "Dubai hükümetinin, gelecek iki yılı iyi yönetmek istiyorsa (yıllık ortalama dış borç ödemesi 20 milyar dolar olacak) işleri sıkı tutması gerektiğinin farkına varması gerekiyor" demişti.
IMF'nin tahminlerine göre Dubai ve hükümetine ait şirketlerin borcu 109.3 milyar dolara ulaşıyor. Bu rakamın 15.5 milyar dolarının bu yıl geri ödenmesi gerekiyor.

ALACAKLILAR
Dubai'ye borç veren başlıca kuruluşlar arasında Royal Bank of Scotland Group, HSBC Holdings, Tokyo Mitsubishi Bankası, Abu Dabi Ticari Bankası, Emirates NBD, Lloyds Bankacılık Grubu ve Standard Chartered sayılıyor.
haberturk.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.