Kartal'da “Üretici Köylü Pazarı”nın açılışı yapıldı.

KARTAL HABERLERİ

Kartal Belediyesi ve NAR Toplumsal Güç Derneği işbirliği ile üretici ve tüketiciyi ’aracısız’ aynı çatı altında buluşturacak olan “Üretici Köylü Pazarı”nın açılışı yapıldı.

Kartal'da “Üretici Köylü Pazarı”nın açılışı yapıldı.
Kartal Belediyesi ve NAR Toplumsal Güç Derneği işbirliği ile üretici ve tüketiciyi ’aracısız’ aynı çatı altında buluşturacak olan “Üretici Köylü Pazarı”nın açılışı yapıldı.

BAŞKAN ALTINOK ÖZ ÜRETİCİ KÖYLÜ PAZARI’NIN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde sosyal belediyecilik alanındaki örnek çalışmalarını sürdüren Kartal Belediyesi, “Organik Pazar” projesinden sonra “Köylü Pazarı” ile üreticiyi desteklemeye devam ediyor. Başkan Altınok Öz; bu çalışmalar kapsamında her Perşembe vatandaşları, mevsimlik sebze ve meyveleri üreten köylüler ile buluşturacak olan “Köylü Pazarı”nın açılışını gerçekleştirdi.

Kartal Ekoloji Pazar Alanı’ndaki açılışa Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra; eşi Feray Öz, CHP Kartal İlçe Başkanı Erdal Kıskanç, Nar Toplumsal Güç Derneği Başkanı Dr. Ayça Çakmak, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Gülcemal Fidan, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Mustafa Fehmi Okay, Kartal Kent Konseyi Başkanı İrfan Kurtuluş, Kartal Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Gürsel Öğüt, Karyapsan Genel Müdürü Nizamettin Zorgül, Kartansaş Müdürü Düzgün Çapar, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, belediye birim müdürleri ve çok sayıda Kartallı vatandaş katıldı.

Ürünlerin, semt pazarlarına kıyasla daha uygun fiyatlara tüketiciye sunulacağı Üretici Köylü Pazarı’nın açılışında konuşan Başkan Altınok Öz sözlerine şöyle başladı: ” Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda, Cumhuriyeti kuranlar önce eğitimin yükselmesi gerektiğine karar verdiler. Cumhuriyet’in yeni kurulduğu ve Ankara’da henüz tıp fakültesinin olmadığı dönemler…. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’da iki tane fakültenin kurulmasını emrediyor. Biri tıp fakültesi, ikincisi ilahiyat fakültesi... Atatürk’ün karşısına geçip -paramız birine yetiyor, hangisini kuralım? diyorlar. Atatürk de İlahiyat fakültesini kurun diyor ve ekliyor - Bu ülke bağnazlıktan çıkmalı, dinini çok iyi öğreten din adamlarıyla aydınlığa kavuşmalı diyor. Bir sonraki adımları da köy enstitüleri oluyor. Köy enstitülülerinin temeli; kırsalda, köyde kalkınma, köye teknolojiyi götürme ve köylüyü aydınlatmadır. “

“İki Cumhuriyet kadınının ortak fikri olarak bugün buradayız.”

Üretici Köylü Pazarı fikrinin iki Cumhuriyet kadını diye nitelediği eşi Feray Öz ve Nar Toplumsal Güç Derneği Başkanı Dr. Ayça Çakmak’a ait olduğunu söyleyen Başkan Altınok Öz: ”Nar Toplumsal Güç Derneği Başkanı, çok önemli bir şey söyledi. Köyde yaşayanların köyle kalabilmelerini sağlamak, köylünün ürettiğinin fazlasını değerlendirmek ve köydeki yaşamı devam ettirebilmek… Bugün burada sergilenen manzara çok güzel. Bugün burada şahit olduğumuz manzara ile Cumhuriyet’i kuranların felsefesi arasında bu kadar güzel benzerlik olabilir mi? Onun için bu arkadaşlara teşekkür edelim. Bu proje benim dışımda gelişti, iki Cumhuriyet kadınının ortak fikri olarak bugün buradayız.” dedi.

“Değişim, dönüşüm var olan kültürü koruyarak olmalı”

Avm’lerin yaygınlaşmasıyla küçük esnafın yok olduğuna vurgu yapan Başkan Altınok Öz: “Değişen ve dönüşen Kartal’da ihtiyaçlar çeşitleniyor. İnsanlar marketlerde alışveriş yapıyor, avm’ler artıyor. Her ne kadar 2009 yılından bu yana Kartal’da avm oluşturmadıysak da insanlarda bir avm alışkanlığı var. 1980’li yıllarda “Kahraman bakkal süpermarkete karşı” adlı bir oyun vardı. Ferhan Şensoy bunu yazdı ve oynadı. Ama bakkallar o zamanlar bu durumu fark edemedi. Mahallenin bakkal amcasını; yani çocuklarımızı emanet ettiğimiz, evimizin anahtarını bıraktığımız amcalarımızı bugün yok ediyoruz. Değişim dönüşüm önemli; ama var olan kültürü koruyarak olması daha önemli. Kendi değerlerimizi yok ederek dönüşürsek ona dönüşüm değil değişim denir. Başka bir topluma doğru yönelim denir. O yüzden, önüne ‘yeni’ konan her şeyin biraz karşısındayım. Kuruluş felsefesi doğru olan şey ilerlemeye, devrimlere açıksa önüne bir sıfat ilave etmeye gerek yok. Eğer felsefe doğruysa, o felsefeyi doğru uygulamayanlar varsa onu kurumsal kimlik olarak dönüşümün başka bir yerine götürmek, köydeki değişim gibi bir şey olur. Dolayısıyla biz kendimize güvenelim, köylümüze güvenelim. Burası işte o süpermarketle kavga eden bakkalların simgesidir.” dedi.

“Bu pazar, aşırı karla mücadele eden bir pazar”


Aşırı kar amacı güttüğü için, geleneksel yöntemlerden vazgeçip yerli tohumu yok eden anlayışı eleştiren Başkan Altınok Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu pazar, aşırı karla mücadele eden bir pazar. Yıllık ithal tohum getirtip yerli tohumu yok eden anlayışın karşısında duran bir pazar. Biz, yerli tohumla, yerli insanla yerli üretim diyoruz. Burada, atalarımızdan gördüğümüz geleneksel ürün yetiştiriciliğinin bize sunulduğu bir yer. Tüm bu doğal görünüm ve içeriğe rağmen buradaki ürünlerin kimyasal tahlilini yaptıracağız. Bir süre sonra Organik Pazar ve açılışını gerçekleştirdiğimiz bu pazarı, buradan taşıyacağız. Buradan Kartallılara soruyorum; Yeni pazar alanı nereye taşınmalı? Bu konuda da Kartallıların fikrine danışacağız.

Eskiden kasabalarda panayır kurulurdu. Hem eğlenilir hem de köylü ürünlerini satardı. Mezopotamya’da buğday ürünü elde edene kadar insanlar arasında ihtiyaç fazlasının değişimi vardı. Herkes ihtiyacının fazlasını ortaya koyar, ihtiyacı olanı alırdı. Buğday üretimi ile üretim çoğalıp, artı değer meydana gelince o artı değeri bekleyecek bir mekanizma ortaya çıktı ve devletler kuruldu. Güvenlik güçleri ortaya çıktı. Yönetici ve yönetilen sınıfı ortaya çıktı. Bunu tarihe dönük en iyi sergileyen olay Gezi’dir. Gezi’de insanlığın ilk hali vardı. O yüzden herkes orada buluştu. Biz de meydanlarımızda, panayır alanlarında, organik pazarlar ya da köylü pazarında buluşacağız. Buralarda buluşmak dileğiyle herkese hayırlı uğurlu olsun diyorum.”

Başkan Altınok Öz’den sonra konuşma yapan Nar Toplumsal Güç Derneği Başkanı Dr. Ayça Çakmak da desteklerinden ve sağladıkları imkandan dolayı Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.