Japonya'da geçen yıl 11 Mart'ta meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Japonlar, tarihin en büyük felaketlerinden birinde yitirdikleri yaklaşık 30 bin kişiyi anmaya hazırlanırken, depreme karşı önlem konusundaki araştırmalarını da durup dinlenmeden sürdürüyor.
HAVADA DURAN EV Japon "Air Danshin Systems" firmasının geliştirdiği "depreme karşı havada duran ev" projesi bunlardan biri ve uygulamaya da geçti. Şu anda Japonya'da 88 evde uygulanan sistem, "hava yastığı" ilkesine dayanıyor. Deprem anında otomatik olarak devreye giren bir hava kompresörü, evle temeli arasında özel olarak tasarlanan boşluğu, çok kısa süre içinde hava ile dolduruyor ve bina, sarsıntının enerjisini, hava boşluğu içinde yok ederek ayakta kalıyor.
'TEHLİKE GİZLENDİ'
Bu arada Japonya'da bağımsız bir soruşturma komisyonunun raporu, hükümetin deprem ve tsunami sonrası Fukuşima Nükleer Santrali'nde meydana gelen yıkımın boyutlarını halktan ve yakın müttefiki ABD'den gizlediğini ortaya çıkardı. "Japonya'yı Yeniden İnşa İnisiyatifi Vakfı"nın yayımladığı raporda, hükümetin bu tavrının "iki ülke arasındaki ilişkileri zora sokmuş olabileceği" öne sürüldü. Nükleer felaketle ilgili 300'den fazla kişiyle yapılan görüşmelere dayanan raporda, yetkililerin Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif sızıntıyı "önemsiz gösterdiği" iddia edildi.
www.internetsonhaber.com
Depreme karşı havada duran ev! şimdiden 88 evde kullanılıyor
Depreme karşı havada duran ev! şimdiden 88 evde kullanılıyor
Kandilli Rasathanesi
Hava yastığı ilkesine dayanan proje şimdiden 88 evde kullanılıyor "Havada duran ev" projesi, hava yastığının çalışma prensiplerine dayanıyor. Kurulan sistemle, bir deprem anında bina ile temeli arasındaki boşluk hava ile dolduruluyor ve ev, sarsıntının enerjisi hava yastığı üzerinde yok ediyor.
Paylaş: