Bursalılar Dikkat Deprem Uyarısı

Kandilli Rasathanesi

Bursa'da yerin salınımı ve fay hatlarının derinliğini tespit eden cihazlarla ölçümler yapıldı. Sonuç korkutucu... Bursa'da son bir yıl içinde yerin salınımı, fay hatlarının derinliği ve ana kaya topoğrafyasını tespit eden cihazlarla farklı noktalarda ölçümler yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçirilen proje kapsamında 7 merkez ilçede 15 ayrı noktaya yerleştirilen deprem ölçüm istasyonları ile kentin yeraltındaki hareketlilikleri ölçülüyor. TÜBİTAK işbirliğiyle hayata geçirilen proje sayesinde Bursa'daki fay hatlarının uzunlukları, topladıkları enerji, kaç büyüklüğündeki bir depreme neden olacağı gibi veriler anlık olarak takip ediliyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi son bir yıl içinde titreşim ölçüm cihazı ile 150 noktadan yerin salınımını; 503 noktadan fay hatlarının derinliğini; 205 noktadan ana kaya topoğrafyasını ve derinliğini ölçtü. Büyükşehir Belediyesi, şimdi de 15 ayrı noktaya deprem ölçüm istasyonları yerleştirdi. Merkeze bağlı 7 ilçeyi kapsayan çalışma ile herhangi bir noktada fay hattı olup olmadığı, varsa derinliği, yönü, boyu, hareket sıklığı, üretebileceği enerji ve oluşturacağı maksimum büyüklükteki deprem karşısında zeminin nasıl tepki vereceği net olarak ortaya konacak. Bu veriler, uydu bağlantısıyla hem TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi istasyonuna hem de Büyükşehir bünyesinde oluşturulan sisteme aktarılacak. Veriler yeterli düzeye ulaştığında kentin sismik tehlike haritası da net bir şekilde ortaya çıkmış olacak.

Bursa'yı tehdit eden fayların tespiti, derinliği ve uzunluğu gibi bilgilerin elde edilmesiyle depreme karşı alınacak önlemler de somutlaşacak. Proje kapsamında Bursa genelindeki fayların enerji birikimi, derinlik ve uzunluk gibi özelliklerinin öğrenilmesi yanı sıra zeminler sınıflandırılacak, etkin faylar tespit edilecek ve bu faylarda senaryo depremler üretilerek ortaya çıkacak sonuçlar yorumlanacak. Deprem olduğunda zeminin ne tür tepki verdiği öğrenilecek. Bu bilindiğinde, hem yer üstündeki yapılaşma ve yerleşimler ona göre yapılandırılacak hem de hangi noktada ne tür önlem alınmadığı gerektiği ortaya çıkacak. Kurulan sistem, Bursa'nın üç boyutlu yer altı haritasını sunacak. Bursa'nın zeminiyle ilgili kritik parametrelerin bilinmesi, sismik tehlikenin tespit edilmesi; hem kent yöneticilerinin hem de Bursalıların işini büyük ölçüde kolaylaştıracak.

Yaklaşık bir yıl önce başlayan ve 3 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan deprem izleme merkezini ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı'nın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Başkan Altepe, Deprem Master Planı yapma hazırlıklarının sürdüğünü belirterek, Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması projesinin tüm bu planlar için önemli bir veri kaynağı olacağını söyledi. Başkan Altepe, "Ölçüm istasyonları ile Bursa'daki aktiviteyi takip altında tutarak olası bir artışta gerekli önlemleri almayı planlıyoruz. Olası büyük felaketleri en az zararla, en az kayıpla atlatmak için bu çalışmaları yapmamız gerekiyordu." dedi.

BİNALARINIZI KONTROL ETTİRİN

Depremin hiç beklenmedik anlarda gelen büyük bir felaket olduğunu dile getiren Başkan Altepe, birinci derece deprem kuşağında olan Bursa'da kamu kurumlarının yanında vatandaşlara da önemli görevler düştüğünü söyledi. Özellikle 1999 depremi sonrası yapılan binaların güvenlik katsayılarının artırılması nedeniyle daha güvenli olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Özellikle 1999 öncesi yapılan ve yüksek katlı binalarda oturan vatandaşlarımız, kendi can güvenlikleri için binalarını kontrol ettirsin. Bu kontroller konusunda biz vatandaşlarımıza gerekli her türlü desteği vermeye hazırız." açıklamasını yaptı.

Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı ise Bursa'nın fay hatlarının belirlenmesine yönelik bugüne kadar sadece MTA tarafından bir çalışma yapıldığını, onun da gözlemsel verilerden oluştuğunu söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen bu proje ile ilk defa aletsel ölçümlerle faylar hakkında bilgi sahibi olunabileceğini dile getiren Arabacı, "Bu verilerin ardından felaket senaryolarını hazırlayacağız. Olası bir depremde yıkımın en fazla olacağı bölgeler, kapanma ihtimali bulunan yollar tespit edilecek ve bu sayede güvenli koridorlar oluşturularak, deprem sonrası acil müdahalede bir sorun yaşanmayacak." diye konuştu.

GOOGLE DEPREMZEDELERE HİZMETİNDEN YARARLANMAK İÇİN TIKLA

VAN DEPREMİ VİDEO İÇİN TIKLA

VAN DEPREMİ FOTOLARI İÇİN TIKLA

KANDİLLİ RASATHANESİ ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA


DEPREM MÜHENDİSLİĞİ İÇİN TIKLA

ASTRONOMİ İÇİN TIKLA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.