KADIKÖYLÜLER PLASTİK TORBAYA HAYIR 'IN BİRİNCİ YILINI KUTLADI
Doğada yok olmaları yıllarca süren, çevre kirliliğinin en büyük kaynağı plastik poşetlerin kullanımını aldığı meclis kararıyla 1 Mart 2010 yılında yasaklayan Kadıköy Belediyesi, yasağın birinci yılını destek veren kuruluşlar, gönüllüler ve Kadıköylülerle kutladı. Törende bu kampanyanın öncüsü olmaktan gurur duyduklarını söyleyen Başkan Öztürk, bazı belediyelere de örnek olun bu önemli yasağın Çevre Bakanlığı ve Hükümetin de uygulaması için çağrıda bulundu.
Kadıköy Belediyesi, Meclis Kararıyla uygulanan plastik torba yasağının birinci yılını Kadıköy Belediyesi Meclis Binası’nda düzenlediği paylaşım toplantısı ve plaket töreniyle kutladı. Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürü Şule Sümer’in bir yılda yapılan çalışmalarını anlattığı bir sunumla başlayan toplantıda yasak ile yılda ortalama 71 milyon 500 bin poşet kullanılan Kadıköy de plastik torba kullanımının azaldığı ve bir yılda 49 milyon 500 bin adet poşet tasarrufu yapıldığı vurgulandı. Çevre Müdürü Sümer, Kadıköylülerin kısa sürede plastik torba yasağını benimseyerek çevre dostu poşetler ve fileler kullandığını ve böylece tahmini olarak atmosfere 3 bin 331 ton karbondioksit gazı atılmasını önleyerek sera gazının salınımını azaltıldığının da altını çizdi. Kampanya süresince Kadıköy Belediyesi 16 bin adet çevre dostu torba dağıttı, 31 okuldaki 5 bin 200 öğrenciye plastik torbaların çevreye verdikleri zararları anlattı ve 5 bin 500 işletmeye de tebligat yaparak, onların kısa sürede çevre dostu torbalar ve bio-bozunur poşetler kullanmasını sağladı.
Plastik Torbaya Hayır kampanyası ile Kadıköy Belediyesi’nin hem tanıtım hem de eğitim çalışmalarıyla yoğun bir yıl geçirdiğini ve kampanyanın birinci yılını başarıyla tamamladığını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de başarının arkasında Kadıköylülerin bulunduğunu belirtti. Başkan Öztürk şunları söyledi: “Çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olan plastik torbaların yasaklanması için öncü olmaktan mutluyuz. Tabii böyle bir karar alırken Kadıköylülerin de bunu destekleyeceğini, birlikte başaracağımıza inanıyorduk. Ama bu kolay olmadı. Başta plastik torba üreticileri olmak üzere bir çok kesimi karşımıza aldık, onları ikna etmeye çalıştık. İşadamlarıyla, gönüllü kuruluşlarla, esnaf ve pazarcılarla toplantılar yaptık. Eğitim ve ikna bazı konularda yeterli olmuyor. Bunun için zorlayıcı kararlar almak gerekiyor. Bizde meclis kararı çıkarttık. Aslında bunun diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hükümet ve Çevre Bakanlığı’nın bu yasaklama kararını alıp kararlı bir şekilde uygulaması gerekli. Ayrıca plastik torba üreticilerinin bir araya gelerek atıkların toplanması, çevre dostu bio-bozunur poşetler üretilmesi konusunda da işbirliği yapmaları gerekli. Kampanyamıza destek vererek yasağa uyan kuruluşlara, esnafımıza ve Kadıköylülere teşekkür ediyorum. Bir yıl bizim için eğitme, alıştırma, yaygınlaştırma yılıydı. Bundan sonra uymayanlara cezalar verilmesi, denetlenmesi daha fazla gündeme gelecek. “
ÇEVRE MÜDÜRÜNDEN NİKAH ŞEKERİ YERİNE ÇEVRE DOSTU TORBA
Toplantıya damgayı ise 3 gün önce evlenen Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürü Şule Sümer’in nikah şekeri yerine davetlilere çevre dostu bez torbalar dağıtması vurdu. Başkan Öztürk, toplantıda katılımcılara nikah şekeri yerine dağıtılan torbaları göstererek yeni evlenen Çevre Müdürü Şule Sümer’i sahneye davet ederek uzun süre alkışlattı.
Toplantı sonunda kısa sürede çevre dostu torbalar kullanarak kampanyaya destek veren işletmeler , kuruluşlar , esnaf ve diğer kişilere teşekkür plaketleri verildi. Plaketleri Başkan Öztürk’ten alan Toplam 28 kuruluşun temsilcisi hep birlikte fotoğraf çektirerek gurur tablosu oluşturdular.
KADIKÖYLÜLER PLASTİK TORBAYA HAYIR 'IN BİRİNCİ YILINI KUTLADI
KADIKÖYLÜLER PLASTİK TORBAYA HAYIR 'IN BİRİNCİ YILINI KUTLADI
KADIKÖY
KADIKÖYLÜLER PLASTİK TORBAYA HAYIR 'IN BİRİNCİ YILINI KUTLADI
Paylaş: