SAİT FAİK 110 YAŞINDA KADIKÖYDE ANILACAK

KADIKÖY HABERLERİ

Edebiyatımızın usta öykücüsü Sait Faik Abasıyanık, 110. doğum yılında Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenecek bir etkinlikle anılacak.

 SAİT FAİK 110 YAŞINDA KADIKÖYDE ANILACAK
Edebiyatımızın usta öykücüsü Sait Faik Abasıyanık, 110. doğum yılında Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenecek bir etkinlikle anılacak.
“Dünya değişiyor dostlarım. Günün birinde gökyüzünde, güz mevsiminde artık esmer lekeler göremeyeceksiniz. Günün birinde yol kenarlarında, toprak anamızın koyu yeşil saçlarını da göremeyeceksiniz. Bizim için değil ama, çocuklar, sizin için kötü olacak. Biz kuşları ve yeşillikleri çok gördük. Sizin için kötü olacak. Benden hikâyesi.”
Usta yazar Sait Faik Abasıyanık Son Kuşlar Hikayesi’nde adaya gelmeyen kuşları, çimlerin sökülmesini anlatıyor ve dünya değişiyor ve kötü olacak diyordu. Dünya değişti ve kötü oldu… Usta yazarın 110. Doğum gününde değişen dünyamızda Sait Faik Abasıyanık’ın nesilden nesile okunan hikayeleri konuşulacak.
Yazar Necati Tosuner, akademisyen Yalçın Armağan ve şair Haydar Ergülen’in konuşmacı olarak katılacağı ‘Sait Faik 110 Yaşında’ etkinliği 26 Kasım’da Kadıköy Belediyesi Şehremaneti Tarih ve Edebiyat Kütüphanesi’nde ücretsiz olarak gerçekleşecek.
Sevengül Sönmez’in sunumunda gerçekleşecek etkinlikte yazar Necati Tosuner, Yalçın Armağan ve Haydar Ergülen farklı bakış açılarıyla Sait Faik’i anlatacak.
Salonda oturum sınırlı olduğundan ücretsiz giriş kartları, TESAK Danışma’dan temin edilebilir.


Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Hayatı – Eserleri
Sait Faik Abasıyanık 18 Kasım 1906’da Adapazarı’nda doğdu.

Çocukluğu Adapazarı’nda geçti. İlköğrenimini Rehber-i Terakki Okulu’nda yaptı.

Ortaöğreniminin bir bölümünü İstanbul Erkek Lisesi’nde, bir bölümünü ise Bursa Lisesi’nde tamamladı (1925-1928). Yükseköğrenimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nde başladı (1928).

İki yıl sonra babasının isteği üzerine, iktisat eğitimi için Venedik üzerinden İsviçre’ye gitti. Lozan’da kısa bir süre kalarak, Fransa’nın Grenoble kentine geçti. Sanatı ve kişiliği üzerinde derin izler bırakacak çok sevdiği bu Fransız şehrinde üç yıl yaşadı. Fransa’dan döndükten sonra bir süre Halıcıoğlu Ermeni Yetim Mektebi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı. Çocukluğundan beri tüccar olmasını istediği babasının zorlamasıyla ticarete atıldı ve başarılı olamadı. Babasının 1939’daki ölümüyle geçimini yalnızca kalemiyle sağlamanın yollarını aradı. Kısa bir süre Haber gazetesinde muhabirlik yaptı (1942).

Yazarlığa lise yıllarında başlayan Sait Faik’in ilk şiiri Mektep dergisinde (1925), ilk yazısı ‘Uçurtmalar’ Milliyet gazetesinde yayımlandı (1929). 1934’ten itibaren kendini neredeyse bütünüyle öyküye veren yazar; denizi, emekçileri, çocukları, yoksulları, işsizleri, balıkçıları yalın ve şiirsel bir dille anlatarak Türk edebiyatına yeni bir öykü anlayışı getirdi.

Daha önce Atatürk’ü de onur üyeliğine seçen, ABD’deki Uluslararası Mark Twain Derneği tarafından çağdaş edebiyata yaptığı katkılarından dolayı onur üyeliğine seçildi (1953).
11 Mayıs 1954’te İstanbul’da öldü.

Sait Faik Abasıyanık Eserleri:

Öykü: Semaver (1936, Remzi Kitabevi); Sarnıç (1939, Çığır Kitabevi); Şahmerdan (1940, Çığır Kitabevi); Lüzumsuz Adam (1948, Varlık Yayınları); Mahalle Kahvesi (1950, Varlık Yayınları); Havada Bulut (1951, Varlık Yayınları); Kumpanya (1951, Varlık Yayınları); Havuz Başı (1952, Varlık Yayınları); Son Kuşlar (1952, Varlık Yayınları); Alemdağ’da Var Bir Yılan (1954, Varlık Yayınları); Az Şekerli (1954, ö.s. Varlık Yayınları). Roman: Medar-ı Maişet Motoru (2. baskısı Birtakım İnsanlar adıyla) (1944, Yokuş Kitabevi); Kayıp Aranıyor (1953, Varlık Yayınları)

Şiir:
Şimdi Sevişme Vakti (1953, Yenilik Yayınları) Röportaj-Öykü: Tüneldeki Çocuk (1955, Varlık Yayınları); Mahkeme Kapısı (1956, Varlık Yayınları)

Diğer Yapıtları:
Balıkçının Ölümü-Yaşasın Edebiyat (1977, Bilgi Yayınevi), Açık Hava Oteli (1980, Bilgi Yayınevi)
Müthiş Bir Tren (1981, Bilgi Yayınevi); Sevgiliye Mektup (1987, Bilgi Yayınevi) Çeviri: Georges Simenon’dan Yaşamak Hırsı (1954, ö.s., İstanbul Yayınları)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.