Khalkedon Sikkeleri
Kadıköy Tarihi Çarşı’da sokak sanatçılarının müzik yapıp gösterilerini sergiledikleri iki küçük meydan vardır. İkisi de kiliselere bakar. Tarihi Çarşı trafiğe kapatılıp düzenlendiğinde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle Kadıköy’ün Antik Dönemden bugüne tarihine dair detaylar Çarşı’nın birçok noktasına işlendi.
Bu iki meydanda kısa mermer sütunlar üzerinde bazı kabartmalara rastlarsınız. Bu kabartmalar Bizans ve önceki dönemlerde o zamanki adı Khalkedon olan Kadıköy’de ticarette kullanılan sikkelerdir. Bu sikkelere Kadıköy Altıyol ve Rıhtım tarafında yapılan arkeolojik kazılarda ulaşılmıştır.
Sikkelerden birinin üzerinde boğa figürü yer alır, ilk çağrışımla Altıyol’daki Boğa’yı akla getirse de ikisinin bambaşka hikâyeleri vardır. Sikkede kullanılan figürün Yunan Mitolojisinde yer alan İstanbul’un kuruluş efsanesindeki boynuzlarıyla Karadeniz’le Marmara Denizi’ni birleştiren Boğa olduğu fikri daha akla yakın. Bu boğa figürü ilk olarak M.Ö. 450'de Atina Sikkelerinde, M.Ö. 300'de Girit Adası'nda bulunan sikkelerde ve Sezar'ın öldürülmesinden sonra çıkan iç savaşı kazanıp Roma İmparatoru olan Augustus'un M.Ö. 25'de kendi adıyla bastırdığı sikkelerde de kullanılıyor.
Tarihi Çarşı’da görebileceğiniz diğer Khalkedon sikkelerinde ise buğday başağı, balık gibi doğrudan günlük yaşamın önemli parçası olan ürünler kullanılmış. Yolunuz düşerse bi’ bakın. Timsaha da bi’ selam verin.
Khalkedon Sikkeleri
Khalkedon Sikkeleri
KADIKÖY HABERLERİ
Kadıköy Tarihi Çarşı’da sokak sanatçılarının müzik yapıp gösterilerini sergiledikleri iki küçük meydan vardır.
Paylaş: