EN RİSKLİ 10 İLÇE BELİRLENDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, depreme karşı dayanıksız binaların yıkılıp yenilerinin yapılması için her ilçeye göre ayrı plan hazırladı. Avcılar, Küçükçekmece, Fatih, Eminönü, Bakırköy, Bayrampaşa, Adalar, Beyoğlu, Zeytinburnu ve Bahçelievler en riskli 10 ilçe olarak belirlendi. ODTÜ, İTÜ, YTÜ üniversitelerinin hocaları ve diğer uzmanlar tarafından kentin deprem haritası çıkarıldı. Bazı ilçelerde 2 bin 500 metre derinliklere inilerek zemin etütleri yapıldı. İlçe ilçe, kapı kapı dolaşan uzmanların hazırladığı rapor, korkunç gerçeği gözler önüne serdi. Zeytinburnu’nda 2 bin 300, Fatih’te 2 bin 750, Küçükçekmece’de 9 bin, Bahçelievler’de 15 bin, Güngören’de 7 bin 300 ve Bayrampaşa’da 6 bin 150 binanın depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. 6 ilçede 146 bin 987 binayı etüt eden uzmanlar, 42 bin 500 binanın yıkılması yönünde rapor hazırladı. Esenler, Bağcılar, Eminönü ve Beyoğlu’ndaki çalışmalar ise sürüyor.
İSTANBUL KUZEYE TAŞINACAK
BAŞBAKAN Erdoğan’ın açıkladığı iki yeni şehir projesini Star İstanbul’a değerlendiren ünlü Mimar Hakan Kıran, projenin 1920 yılında Atatürk’ün İstanbul’a davet ettiği Fransız şehir plancısın İstanbul’un kuzeye taşınma önerisine benzerlik öngürdüğünü söyledi. Depreme karşı alınması gereken önlem açısından çok yararlı bir proje olduğunu belirten Kıran, “Ancak İstanbul’a getirilecek yeni nüfusun önüne geçilmesi gerekiyor. Başbakanımız da bu ayrıntıya dikkat çekiyor. Deprem riskinde olan bölgelerin kuzeye kaydırılmasının altını çiziyor” dedi. Projenin tarihi yarımadanın korunmasına yönelik yapılması gerektiğini savunan Mimar Kıran, “Deprem tehdidi altında yaşatan İstanbul’un kuzeye deplase edilmesiyle birlikte çekirdek İstanbul’da ortaya çıkacak yeni meydanlar yeni projeler için kaynak oluşturur. İki yeni şehir kurulurken İstanbul’un su havzaları ve ormanlarının da korunması gerekir” diye konuştu.
1 milyon nüfus, 250 bin konut
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nin (İMP) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz da Star İstanbul’a bu konuda görüş açıkladı. Baz, “Sayın Başbakanımızın tarif ettiği üzere İstanbul’un 1/100 binlik planları üzerinde çalışılacak özel bölge olarak belirlenmişti. Özellikle bu bölge ekolojik olarak tahrip edilmiş bir bölge. Yıllar önce kömür ocakları işlevini yitirmiş ve atıl durumda. İstanbul’a yakışmayan bir görüntü hakim. Başbakanımız, proje açıklarken deprem unsuru öne çıkıyor. Ayrıca yeni planlanan şehirde turizm, sağlık, ticaret, spor alanları ve en önemlisi finans merkezi olacak.1 milyon nüfus yaklaşık 250 bin konut demek” ifadelerini kullandı.
Maden ocakları en uygun bölge
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Kanal İstanbul’dan sonra dün iki yeni şehir projesini açıklaması mimarları da heyecanlandırdı. Mimar Sinan Genim Avrupa yakasına yapılacak şehrin yerinin doğru seçildiğini söyledi. Genim “Meslektaşlar arasında da konuşulan bir bölgeydi. İyi seçilmiş bir bölgedir. Kilyos’u geçtikten sonra Uskumruköy’den Yalıköy’e kadar uzanan kıyı şeridinin gerisi. Bu bölgeler rehabilite edilmeye çalışılıyor. İstanbul’un kömür ihtiyacını sağlamak için yüzyıldır ocaklar orada. Bombalanmış bir alan, kraterlerden oluşan bir alan gibi. Genelde makiliktir. O bölgenin rehabilite edilmesi için iyi bir fırsat” diye konuştu.
Geç kalındı ama müthiş bir proje
İki şehir projesine KİPTAŞ ve GYODER’den de destek geldi. Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER’in Başkanı Işık Gökkaya, proje için geç bile kalındığının altını çizdi. Gökkaya, “İstanbul yılda 400 bin kişi göç alıyor ve 2 milyon insan sağlam olmayan binalarda oturuyor. Ulaşım kilitlenmiş durumda. Bu proje İstanbul’a nefes aldıracak” diye konuştu.
KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ise Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı ‘İki şehir’ projesini, “Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar gibi sıkışmış bölgelerdeki vatandaşların yeni kurulacak yerlere deplase edildiğini düşünün. Müthiş rahatlama olur, müthiş bir proje bu” sözleriyle değerlendirdi.
star
Tarihin en büyük deprem dönüşümü başlıyor
Tarihin en büyük deprem dönüşümü başlıyor
İSTANBUL
Büyükşehir, İstanbul’u kapı kapı dolaşıp konutları inceledi. 6 ilçede 42 bin 500 binanın çürük olduğu tespit edildi. Rakamlar iki şehrin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu.
Paylaş: