Tarihi Eser Kaçakçılarına Tarihi Operasyon

İSTANBUL

İstanbul Emniyet Müdürlüğünce bu zamana kadar tarihi eser kaçakçılığına yönelik en yüksek miktarda yakalamanın gerçekleştiği bir operasyona imza atıldı.

 Tarihi Eser Kaçakçılarına Tarihi Operasyon
İstanbul Emniyet Müdürlüğünce bu zamana kadar tarihi eser kaçakçılığına yönelik en yüksek miktarda yakalamanın gerçekleştiği bir operasyona imza atıldı.
İstanbul Polisi, tarihi eser kaçakçılarına yönelik Cumhuriyet Tarihi'nin en büyük operasyonunu düzenledi. İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın talimatıyla başlatılan operasyonda 26 bin 400 tarihi eser ele geçirildi. İlkel çağlardan, eski Mısır'a, Antik Yunan'dan, Osmanlı Dönemi'ne, ait eserler arasında paha biçilmez "Unik"ler yer alıyor.


Operasyon, İstanbul Emniyeti’ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polisi harekete geçiren olay, bir ihbarla başladı. Yurtdışına tarihi eser kaçırmak isteyen bir şebekeyi belirleyen Kaçakçılık Polisi, durumu İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’a aktardı. Çalışkan özel bir ekip oluşturulmasını istedi. Günlerce süren çalışmalarda şebeke üyeleri tespit edildi. Araştırmaların ardından operasyon kararı alındı. İstanbul, Düzce, Rize, Kars ve Çanakkale’de eş zamanlı baskınlarda, çete üyesi 13 şüpheli gözaltına alındı. Aramalarda tarih öncesi dönemden, Roma Dönemine, Mısır’dan Antik Yunan’a 26 bin 400 parça tarihi eser ele geçirildi.
ARKEOLOG POLİSLER
Ele geçirilen eserlerin tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar olduğu öğrenildi. Yaklaşık 3 ay süren başarılı takip çalışmasıyla çeteyi çökerten ekip arasında Arkeoloji mezunu polislerin bulunması dikkat çekti. Arkeolog polislerin kayıt altına aldığı eserler arasında tek örnek olan “Unik”ler bulunduğu öğrenildi.
AŞİL’İN KILICI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sergilenen eserler arasında Hellenistik Döneme ait Helius’un betimlendiği paha biçilmez kraliçe tacı, Yunan haber tanrısı Hermes heykeli ve Miken kültürüne ait kılıç dikkat çekti. Milattan önce bin yılına kılıçın Truva filmindeki” Aşil” karakterinin elindeki kılıçla benzerliği dikkat çekti.


1 MİLYON LİRAYA SATMADILAR
Polisin yaptığı tespitlerde, çetenin bazı ürünleri yasadışı muzaedeye çıkarıldığı da belirlendi. O eserler arasında Heleis’un diademinin 1 milyon lira fiyat verildiği öğrenildi. Ancak çetenin fiyatı az bularak satmadığı öğrenildi.

200 BİN DOLARLIK SİKKE
Operasyonda ele geçirilen sikkeler arasında da çok değerli örneklerin bulunduğu belirtildi. Roma Kralı Sezar Dönemi’ne ait bir sikkenin örneğinin bir muzaedede 200 bin dolara satıldığı öğrenildi.

İSKENDER HEYKELİ
Eserler arasında en dikkat çekenlerden birinin de milattan önce 3’üncü yüzyıla ait Büyük İskender büstü olduğu öğrenildi. Büstün İskender’in Hindistan seferi sonrasında yapıldığı belirtiliyor. Başında fil hortumu ve dişleriyle işlenen büstün, türünün tek örneği olduğu ve paha biçilmediği öğrenildi.

ÖRNEKLERİ MÜZELERDE YOK
Kaçakçılık Polisi ele geçirilen o eserlerin incelenmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkililerine de haber verdi. Eserlerin uzmanları da heycanlandığı belirtildi. Ele geçirilen tarihi Eserlerden bazılarının örneklerinin müzelerde dahi bulunmadığı belirtildi.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
Ele geçirilen o eserler İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sergilendi. Gözaltına alınan şüphelilerin ise işlemlerinin devam ettiği belirtildi. Çetenin, kurye, toptancı, üst alıcı ve uluslararası bağlantı elemanı olarak yapılandığı öne sürüldü. Soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.