Mimar Sinan’ın Eseri Tarihi Hamamı Satlığa Çıkardı!

İSTANBUL

İstanbul Balat’ta bulunan ve 1582 yılında 3. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan, Cibali Ayakapı Hamamının 3 milyon avroya satışa çıkarıldı.

Mimar Sinan’ın Eseri Tarihi Hamamı Satlığa Çıkardı!

İstanbul Balat’ta bulunan ve 1582 yılında 3. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan, Cibali Ayakapı Hamamının 3 milyon avroya satışa çıkarıldı.

Mimari açıdan sanat eseri olan ve Mimar Sinan tarafından yapılan 550 m2 alan içinde yer alan Ayakapı Hamamı Emlakçı tarafından 3 milyon Avroya satışa çıkarılmasını hazırladığı yazılı soru önergesi ile İBB Meclis gündemine taşıyan ve önergesini Meclis toplantısında sözlü okuyan CHP İBB Meclis Üyesi Dt. Ümüt Yurdakul İstanbul Büyükşehir Belediyesinin konuya müdahil olmasını ve korumaya alınmasını istedi. Tarihi yapının restore edilerek amacına uygun kullanılmasının daha doğru olacağını savunan CHP’li Yurdakul önergesinde şu cümlelere dikkat çekti:



“İstanbul Balat’ta bulunan ve 1582 yılında 3. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan, daha sonra ise Yahudi geleneklerine göre yorumlanan Cibali Ayakapı Hamamının 3 milyon avroya satışa çıkarıldığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Tarihi Yarımada’mızın turizm açısından gelişmekte olması ve bu tarihi yapının eskiden hamam olması kültür varlıklarının korunması ve turizm açısından değerlendirilmesi için önce sahip çıkılması gerekmektedir. Eskiden kereste deposu olarak kullanılan ve şahsa ait olduğu belitilen bu tarihi yapının amacına uygun olarak kullanılması için; Çürümeye yüz tutmuş bu önemli eser tescil edilmiş midir?

Edilmişse projelendirilmesini yada kamulaştırılmasını düşünüyor musunuz?

Mimar Sinan'ın İstanbulda yaptığı 60’a yakın hamam olduğu biliniyor. Bu hamamların son durumu nedir? Ayakapı Hamamı nezdinde, tarihi yarımada da tescillenip imar planlarına işlenen kaç tarihi yapı vardır?

Bu tarihi yapıların kaç tanesinin restorasyonu tamamlanmış, kaç tanesinde restorasyon çalışması devam etmektedir?

Tarihi yarımadamızda ihmal yada ilgisizlikten tarihi özelliğini kaybeden yada kaybolan tarihi eserlerimiz var mıdır?

Varsa hangileridir? Bazı tarihi mekanların üzerinden özel mülkiyetin çıkarılmasına yönelik herhangi bir proje yada hazırlık çalışması var mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.