İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve kentin 39 ilçesinin belediye başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği, “Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı”nda bir araya geldi.
BAKAN KURUM: “KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA SİYASET ÜSTÜ BİR BAKIŞ AÇISIYLA HAREKET EDECEĞİZ”
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve kentin 39 ilçesinin belediye başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği, “Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı”nda bir araya geldi. Toplantıda alınan kararları Bakan Murat Kurum açıkladı. Kentsel dönüşüm konusunda siyaset üstü bir tavır sergileyeceklerinin sözünü veren Kurum, “Ortak bir dille, ortak bir eylemle, siyaset üstü bir bakış açısıyla, bunu inşallah başaracağız. Vali’mizle Büyükşehir Belediye Başkanı’mızla, ilçe belediye başkanlarımızla el ele vererek, vatandaşlarımızla birlikte bu kentsel dönüşümü sürecini tamamlayacağız. Bir kez daha analarımız ağlamasın, ocaklarımıza ateş düşsün istemiyoruz” dedi. Toplantıda alınan iş birliği kararını memnuniyetle karşıladığını vurgulayan İmamoğlu, “Öyle bir karar alındı bir komisyon, bir konsey huzurunda. Depremin olduğu her yerde, hepimizin bir arada hareket etmesi konusunda iş birliği kararı verdik” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği, “Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı”, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve kentin 39 ilçesinin belediye başkanları katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 2,5 saat sürdü. Bakan Kurum, toplantı bitiminde basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde yaşanan depremlerin kentsel dönüşüm sürecini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Kurum, “Yapmış olduğumuz istişarelerde, İstanbul’umuzda kentsel dönüşümde başlatmış olduğumuz çalışmaları, geldiğimiz noktayı ve önümüzdeki süreçte İstanbul’da yapacağımız kentsel dönüşüm çalışmalarını istişare etme, değerlendirme fırsatı bulduk. Bu toplantı neticesinde, bugün ağır hasarlı diyeceğimiz hem Silivri depreminde hem de riskli alanlardaki, riskli binaların yıkım sürecini; 39 belediyemiz, Büyükşehir Belediyemiz, Valiliğimiz, Bakanlığımız, hep birlikte tek bir duruş sergilemek suretiyle, hızlı bir şekilde başlatmış oluyoruz” dedi.
KURUM: “TEK BİR DURUŞ SERGİLEYECEĞİZ”
Kurum, toplantı sonunda alınan kararları, özetle şu sözlerle dile getirdi:
“Kartal’da Yeşilyurt Apartmanı’nda yaşanan yıkım sonrasında 81 il valiliğine bir genelge yolladıklarını belirten Kurum, “Genelge kapsamında şehirlerimizdeki, ilçelerimizdeki acil, öncelikli, dönüştürülmesi gereken alanların tespitlerini yaparak, Bakanlığımıza bildirmelerini istemiştik. Belediyelerimizin strateji çalışmalarının bir kısmı tamamlandı, bir kısmı da devam ediyor. Tüm planlar toplandıktan sonra İstanbul’un bütününde kentsel dönüşüm sürecini yürütecek adımları ve hamleleri atmış olacağız. Yine toplantı neticesinde, Bakanlığımız bünyesinde bir komisyon kuracağız. Bu komisyonun içerisinde; sivil toplum örgütlerimiz, odalarımız, İBB Başkanlığı temsilcimiz, ilçe belediye başkanlıklarından temsilcilerimiz, Valiliğimiz, hep birlikte bir koordinasyon içerisinde, tek bir duruş sergileyerek, İstanbul’un dönüşümü, vatandaşlarımızın riskli binalardan çıkarılarak, sağlam, güvenli konutlarla oturmaları sürecini yönetecek bir komisyon, bir irade oluşturmak suretiyle ve o iradenin, o komisyonun alacağı kararlara da hep birlikte uymak suretiyle, dönüşüm sürecini daha da hızlı hale getirecek adımı atmış oluyoruz. Bu komisyon, kendi içinde, kentsel dönüşüm sürecinde yerinde, hızlı, gönüllü dönüşüm prensipleriyle, vatandaşlarımız mağdur etmeyecek şekilde dönüşüm sürecini yönetecek, dönüşüm sürecinde kira yardımı, taşınma yardımı, arsa, kamulaştırma gibi tüm düzenlemeleri yapacak. Bu süreci, hep birlikte gönül birliği içerisinde yürüteceğiz.”
KURUM: “BU İŞLERİ YAPABİLİYORSAM, BAKANLIĞA DEVAM EDEYİM”
“Burada siyasi bir kaygı gözetmeksizin, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak, bu koltukta otururken, İstanbul’umuz için, ülkemiz için, kentsel dönüşüm için, vatandaşımızın sağlığı için doğru bir adım atıp atmadığım önemlidir. Eğer ben bu işleri yapabiliyorsam, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devam edeyim. Belediye başkanlarımız bu işleri yapabiliyorlarsa eğer, başkanlıklarına devam etsinler. Ama biz, bu işleri yapamıyorsak eğer, bu görevlerde de olmayalım istiyoruz. Ortak bir dille, ortak bir eylemle, siyaset üstü bir bakış açısıyla, bunu inşallah başaracağız. Vali’mizle Büyükşehir Belediye Başkanı’mızla, ilçe belediye başkanlarımızla el ele vererek, vatandaşlarımızla birlikte bu kentsel dönüşümü sürecini tamamlayacağız. Bir kez daha analarımız ağlamasın, ocaklarımıza ateş düşsün istemiyoruz. Bir kez daha Yeşilyurt Apartmanı gibi binaların altında çocuklar, anneler babalar kalsın istemiyoruz. Vatandaşlarımızdan da özellikle şunu rica ediyorum: Gelin riskli binalarımızın risk tespiti talebinde bulunalım. Biz, bu birlikteliğe destek olacağız, destek vereceğiz. Belediyelerimizle birlikte el ele verelim ve enkaz altında hayat aramak yerine, hayatı yapacağımız kentsel dönüşümle birlikte sağla, güvenli, sosyal altyapısı olan konutlarımıza ayıralım diyorum.”
İMAMOĞLU: “VERİMLİ BİR TOPLANTI”
BAŞKAN İMAMOĞLU: “DEPREMİN OLDUĞU HER YERDE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ”
BAŞKAN İMAMOĞLU: “DEPREMİN OLDUĞU HER YERDE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ”
İBB Başkanı İmamoğlu da gazetecilere yaptığı kısa değerlendirmede, “Çok verimli, yerinde bir toplantı. Böyle önemli bir meselede bütünleşildiği için değerli Bakan’ımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, “İş birliği konusunda karar alındı mı” sorusuna, “Öyle bir karar alındı bir komisyon, bir konsey huzurunda. Depremin olduğu her yerde, hepimizin bir arada hareket etmesi konusunda iş birliği kararı verdik” yanıtını verdi.