İstanbul Maratonu Pazar Günü koşulacak
Türkiye’nin uluslararası arenadaki en önemli koşu etkinliği Vodafone İstanbul Maratonu’nun 36’ncısı yarın düzenleniyor.
Dünyada kıtalararası koşulan ilk ve tek yarış olan Vodafone İstanbul Maratonu’nun 36’ncısı 16 Kasım Pazar günü (yarın) gerçekleştirilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor A.Ş. tarafından, Vodafone’un isim sponsorluğunda düzenlenen ve bu yıl "#birsebebivar" sloganıyla koşulacak Vodafone İstanbul Maratonu’na 118 farklı ülkeden 25 bini aşkın rekor katılım bekleniyor. Maraton coşkusunu yaşamak isteyen İstanbulluların son katılım şansı, 15 Kasım Cumartesi (bugün) akşamına kadar sürecek olan Maraton Fuarı’nda devam ediyor.
Yeni bir rekora imza attı
1979’dan bugüne kesintisiz olarak her yıl düzenlenen ve kıtalararası koşulan ilk ve tek yarış olma özelliğine sahip olan İstanbul Maratonu, maraton (42,195 km), 15 km ve 10 km koşuları ile halk yürüyüşü olmak üzere dört ana kategoride koşulacak. Maratonu’nun koşu etkinlikleri yarın tamamlanacak. 2012 yılında Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından “Altın Kategori” unvanına layık görülen maratona kayıtların sona erdiği 30 Eylül itibariyle yaklaşık 22 bin koşucu kayıt yaptırarak yeni bir rekora imza attı. Bu rakamın geç kayıtlarla birlikte 25 bini aşması bekleniyor.
36. Vodafone İstanbul Maratonu
Maraton (42,195 Km) Genel
Dikkat: "Maraton" kelimesi; 42,195 km koşusunun diğer adıdır. 15 km ve 10 km koşuları Maraton değildir.
Bu sayfadan sonra sadece 42,195 km kategorisi için kayıt formu doldurabilir ve ödemenizi sadece 42,195 km koşusu için yapabilirsiniz. 15 km ya da 10 km kategorileri için lütfen bu kategorilere ait Genel Bilgiler sayfasına ulaşınız.
Yarış Tarihi ve Saati: 42,195 km koşusu; 16 Kasım 2014 Pazar günü saat 09.00'da başlayacaktır.
Zaman Sınırı: Maraton koşucuları için zaman sınırı 5.30 saattir. Bu süreden sonra tüm parkur trafiğe açılır, halen parkurda bulunan koşucular kaldırımdan koşmaya devam edebilirler.
Dikkat: Parkur üzerindeki noktalar kademeli olarak trafiğe açılacaktır. Zaman sınırı olan 5.30 saat sonra yarışı tamamlayan koşucular tasnife giremez, sertifika ve madalya için herhangi bir hak iddia edemez.
Çip Noktalarının Trafiğe Açılma Saatleri: Parkur aşağıda belirtildiği gibi, başlangıç noktasından bitiş noktasına doğru kademeli olarak trafiğe açılacaktır;
Start noktası saat 11.00'de trafiğe açılacaktır (2.00 saat) (Boğaziçi Köprüsü).
5.km saat 12.00'de trafiğe açılacaktır (3.00 saat).
10.km saat 10.20'de trafiğe açılacaktır (1.20 saat).
15.km saat 11.00'de trafiğe açılacaktır (2.00 saat).
20.km saat 11.40'de trafiğe açılacaktır (2.40 saat).
25.km saat 12.20'de trafiğe açılacaktır (3.20 saat).
30.km saat 13.00'de trafiğe açılacaktır (4.00 saat).
35.km saat 13.40'de trafiğe açılacaktır (4.40 saat).
40.km saat 14.20'de trafiğe açılacaktır (5.20 saat).
42,195.km saat 14.30'de trafiğe açılacaktır (5.30 saat).
Yaş Sınırı: 16 Kasım 2014 tarihi itibari ile 18 yaş doldurulmuş olunmalıdır.
Katılımcı Sınırı: Katılımcı sınırı 42,195 km kategorisi için 7.000 kişidir. Kontenjan dolduğunda kayıt sistemi otomatik olarak kapanır.
Başvuru Tarihleri: 1 Ocak 2014 ile 30 Eylül 2014 tarihleri arasında olup kayıtlar sadece internet sitemizden yapılabilmektedir.
Dikkat: 30 Eylül 2014'den sonra start listeleri hazırlanıp çiplere yükleneceği ve kayıt işlemini tamamlamış olan katılımcıların yarış paketlerinin hazırlanacağı için bu tarihten sonra internetten veya başka bir yöntemle başvuru yapılması mümkün değildir. Elektrik kesintisi, teknik arızalar veya İnternet hattınızın kesik olması ve yoğunluk sebebi ile kayıt yapamama durumunda kalmamanız için başvurunuzu son günleri beklemeden yapınız. İnternetten başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacaktır.
Kayıt ve Yarış Paketi Bedeli:
1 Ocak - 31 Temmuz 2014 tarihleri arasında 30 TL
1 - 31 Ağustos 2014 tarihleri arasında 50 TL
1 - 30 Eylül 2014 tarihleri arasında 60 TL
Önemli: Bu ücretler dışında kayıt işlemi ve yarış paketi için herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.
Kayıt Onayı: Kayıt ücretlerini ödemiş olan katılımcıların kayıt işlemlerinin tamamlanabilmesi için yarışa katılacakları Göğüs Numaralarını mutlaka öğrenmeleri gerekmektedir. Kayıt Sorgulama sayfasında göğüs numarası çıkmayan katılımcıların kaydı tamamlanmamış demektir.
Dikkat: Kayıt işleminiz sonrasında onay için tarafınıza e-mail ya da telefonla herhangi bir bilgilendirme yapılmayacaktır. Göğüs numarasını öğrenmiş olan katılımcıların kayıt işlemleri tamamlanmış demektir. Kayıt işlemini tamamlamış olan katılımcılar yarışta kullanacakları malzemeleri almak için Maraton Fuarı tarihini bekleyeceklerdir.
Maraton Fuarı (Expo): Maraton Fuarı 13 - 15 Kasım tarihleri arasında Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenecektir. Katılımcıların Göğüs Numarası, Çip, Tişört ve Çantalarını alabilmeleri için Maraton Fuarı'nı mutlaka ziyaret etmeleri gerekmektedir. Maraton Fuarı haricinde başka bir yerde ve zamanda yarış malzemesi dağıtımı yapılmamaktadır. Maraton Fuarı katılımcılara ücretsizdir.
Dikkat: Bireysel kayıtlarda toplu olarak Yarış Paketi alınamaz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Hatıra Madalyası: Yarışı 5.30 saatlik zaman sınırı içerisinde tamamlayan herkese hatıra madalyası verilir. Bu saatten sonra herhangi bir hak iddia edilemez.
Çıkış ve Varış Alanları:
Maraton çıkışı, Boğaziçi Köprüsü gişelerine 250 metre mesafededir. Yarış, Sultanahmet'te At Meydanı'nda, Mısır Dikilitaşı'nın önünde sona erer.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Su ve Sünger İstasyonları:
5. Kilometreden itibaren parkur boyunca her 2,5 km'de bir su ve sünger istasyonu vardır.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Start Noktasına Ulaşım: Yarışın yapılacağı 16 Kasım 2014 Pazar sabahı göğüs numarasını gösteren herkes belediye otobüsleri, metrobüsler, deniz otobüsleri ve hızlı tramvaylardan ücretsiz olarak yararlanabilecektir.
Maraton koşusuna katılacak olan sporcular, 07.00 ile 07.30 arasında Taksim (Atatürk Kültür Merkezi önü) ve Sultanahmet'ten (Ayasofya Müzesi yanı) hareket edecek olan Belediye Otobüsleri ile çıkış alanına gidebileceklerdir. Çıkış alanına kendi imkanları ile gelmek isteyenler, Boğaziçi Köprüsü'nün Beylerbeyi ayağından yukarı çıkarak otobüs durağının önündeki çıkış noktasına ulaşabilirler.
Kişisel Eşyalar:
Maraton koşucuları eşyalarını Maraton start noktasının 50 mt ilerinde hazır bekleyecek olan Maraton eşya otobüslerine bırakabilirler. Eşya otobüslerinin hareket saati 08.30'dur. 08.30'dan sonra otobüslere eşya kabul edilmeyecektir. Bu saate kadar eşyalarını araçlara bırakmayan sporcuların çantalarından Organizasyon Komitesi sorumlu değildir. Maraton eşya otobüsleri sporcular finish noktasına ulaşmadan Sultanahmet'te hazır bulunacaklardır. Katılımcıların para, saat ve diğer değerli eşyalarını yanlarında getirmemeleri önerilir. Kayıp olan değerli eşyalardan Organizasyon Komitesi sorumlu değildir. Organizasyon Komitesi, tüm katılımcıları, kayıt formunda yer alan beyanı okumuş ve kabul etmiş sayar.
Kupalar ve Ödüller: Genel Sıralamada dereceye girenlere kupaları yarış sonrasında (finish noktasında) düzenlenecek ödül töreninde verilecektir.
Dikkat: Kupalar ve para ödülleri için son tarih 30 Kasım 2014'tür. Bu tarihten sonra alınmayan ödüllerden Organizasyon Komitesi sorumlu değildir.
Para ödülleri ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
İlk Yardım: Parkur boyunca 30 ambulans görev yapacak olup varış alanında çadır hastane kurulacaktır.
Sağlıkla İlgili Öneriler: Yarış öncesi mutlaka muayene olunuz. Solunum yolları ve kalp hastalıkları olanlar yarışa katılmamalıdırlar. Yarışa uykunuzu almış olarak ve dinlenmiş bir şekilde katılmalısınız. Yarış sabahı kahvaltınızı erken yaparak, alkollü ve asitli içeceklerden kaçınınız. Spor ayakkabınızı mutlaka çorapla giyiniz. Ayak parmaklarınıza süreceğiniz krem, yarış sonrasında oluşabilecek yaraları önleyecektir. Yarış esnasında oluşan bir sağlık problemi için yarışı terk ederek, sağlık görevlilerinden yardım isteyiniz.
Organizasyona İlişkin Sınırlamalar: İstanbul Maratonu bir koşu organizasyonu olup, bisiklet, motosiklet, paten ya da herhangi bir başka tekerlekli ya da tekerleksiz araçla katılıma izin verilmez. İstanbul Maratonu'nun organizatörü İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu tür araçlarla yapılan sporlar için farklı yarışmalar ve etkinlikler düzenlemektedir. Katılımcıların, organizasyona uygun spor giysilerle gelmeleri gerekmektedir.
İstanbul Maratonu'nun her hangi bir kategorisine kayıt yaptırmış bütün koşucuların, sponsor firmaların eşantiyon olarak dağıttığı tişört, balon, bayrak vs... gibi görseller dışında herhangi bir markayı, derneği, örgütü, oluşumu temsil edecek tarzda görselleri, koşu alanına sokması, teşhir etmesi kesinlikle yasaktır. Bu tür davranışları tespit edilen şahıslar ve kurumlar hakkında yasal işlem başlatılır.
UYARILAR !
-Bu sayfadan sonra sadece 42,195 km koşusu için kayıt formu doldurabilir ve ödemenizi sadece 42,195 km koşusu için yapabilirsiniz.
-Kayıt formu doldurup ödeme yaptıktan sonra 15 km ya da 10 km koşularına geçiş yapılamayacağı için seçiminizi dikkatli yapmalısınız.
Hatalı kayıt, antrenman durumu, sakatlık vb. gibi her türlü sebeple kategori değişikliği talepleri Maraton Fuarı'nda alınacak olup kategori değişikliği ücretli olacaktır.
-Hiçbir sebeple kayıt iptali yapılamamaktadır.
-Bu sayfadan sadece Türk Vatandaşları kayıt olabilirler. Yabancı Uyruklu Vatandaşlar ingilizce sayfadan kayıt olmak zorundadır.
-Kayıt formunuzda ödeme şekliniz sorulacaktır. Ödeme şekliniz Havale - EFT olarak seçerseniz bir sonraki sayfada hesap numaralarını alabilirsiniz.
-Organizasyona dair belirtilen tüm bilgilerde değişiklik yapılabilir (ör: güzergah, tarih, fuar alanı vb.). Değişikliklerle ilgili bilgiler için yarışa yakın günlerde lütfen sitemizi yeniden ziyaret ediniz.
Maraton Öncesi Beslenme
Antrenmanlar ve Maraton Yarışı Öncesinde İdeal Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Spor yapıyorsanız, performansınız için doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunu da bilmeniz gerekir. Çünkü, vücudunuz bir makine gibidir... Ancak, doğru yakıtı, doğru zamanda koyarsanız en iyi verimi alabilirsiniz. Ama, çok zorlayıp, kaybettiğiniz enerjiyi gerektiği gibi yerine koyamazsanız, hem vücudunuza zarar verirsiniz hem de istediğiniz sonuçları hiçbir zaman elde edemezsiniz.
Günümüzde, beslenmenin önemini bilen sporcular, yoğun antrenman programlarının altından, bilinçli şekilde planlanmış beslenme programları ile rahatça kalkabilirken, kendi doğrularınca hareket edenler, çok daha zorlu
süreçlerden geçmek zorunda kalıyorlar. Oysa ki, dikkat etmeniz ve mantığını anlamanız gereken bazı temel beslenme önerileri mevcuttur.
Antrenmanyap.com olarak, antrenman ve yarışlar öncesinde, size çok yardımı olacağına inandığımız, beslenme önerilerini sizin için hazırladık:
1. Karbonhidratlar; besin alımınız, vücudunuzdaki lifleriniz ve toparlanmanız için çok önemlidir. Yağları ise; hormonlarınız, hücre zarlarınız, besin alımınız ve vücutta olabilecek iltihaplanmaları engellemeleri açısından tüketmeniz gerekir. Ve proteinlerin tüketimi de; bağışıklık sistemi, dokular, hormonlar, enzimler ve hemoglobin üretimi gibi vücut fonksiyonları açısından çok önemlidir. Besinlerin bu dağılımı içerisinde, besin yoğunluğu yüksek gıdaları yemeniz ve beraberinde doğru bir antrenman programı uygulamanız size en iyi performansı sunacaktır. İdeal bir sporcu beslenmesinde alınması gereken besin dağılımı; %60 karbonhidrat, %20 - 25 yağ ve %15 -20 protein şeklinde olmalıdır. Günlük beslenme planınızı hazırlarken, öğünlerinizde tüketeceğiniz besinleri bu yüzdelere uygun şekilde yapmanız size büyük fayda sağlayacaktır.
2. Antrenman ve yarıştan, 3 ile 4 saat önce besin almaya özen göstermelisiniz. Çünkü, vücudunuzun aldığınız besini tamamen sindirebilmek ve gereken enerjiyi elde edebilmek için bu zamana ihtiyacı vardır. Uzmanlar, aktivite öncesi 500 ile 1000 kalorilik bir yemeği önermektedirler.
3. Aktivite öncesi yemeğiniz, nişasta içeriği bakımından zengin olmalıdır. Çünkü, nişastalar, protein ve yağlardan çok daha hızlı bir şekilde sindirilebilirler. Alacağınız nişasta, ekmek, tahıl, makarna, meyve ve sebze gibi, kompleks karbonhidratlardan oluşmalıdır. Bunlar, iki ile üç saat içerisinde midede hızla sindirilir ve vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlarlar.
4. Bir sporcu olarak, beslenme programınıza başlarken yapacağınız en iyi şey 3 ile 5 günde bir günlük tutmanızdır. Ana besin grupları olan, karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin yüzdelerini takip edin ki,
toparlanmada, yüksek performans dönemlerinde ve genel sağlığınız için doğru miktarlarda alım yaptığınızdan emin olabilin. Eğer, yeteri kadar besin depolayamazsanız, vücudunuzdan en iyi şekilde verim alamazsınız.
5. Yüksek oranda şeker içeren besinler (çikolata, şekerlemeler, baklava vb.), kan şekerinde hızlı bir yükselmeye neden olur, ama hemen ardından da yine çok hızlı bir düşüş meydana gelir ve bu da enerji kaybı demektir. Buna ek olarak, yüksek konsantrede şeker içeren gıdalar, vücudun sıvı ihtiyacını arttırır ve gereken su temin edilmezse, susuzluk, kramp, mide bulantısı ve diareye neden olur.
6. Antrenman ve yarış öncesinde yağ oranı yüksek besinler alınmamalıdır. Çünkü, yağlar, lif ve laktoz çerdiklerinden midede sindirilmesi uzun süren besinlerdir. Bu da aktivite anında, sporcuya zor anlar yaşatabilir.
7. Bazı sporcular, antrenman ve yarışlardan 2 ile 3 saat önce, gıdalarını sıvı şekilde almayı tercih ederler. Bunu tercih etmelerinin en büyük nedeni, sıvı halde alınan gıdaların midedeki hızlı sindirimidir. Böylece, aktivite öncesi vücut gereken besini ve enerjiyi alabilecektir. Ve unutulmamalıdır ki, bu sıvı gıdanın içerisinde su da mevcuttur.
8. Aktivite öncesinde, sıvı tüketimi yeterli miktarda olmalı ve doğru seçimler yapılmalıdır. İdrar çıkışını arttırıp, vücudunuz susuz kalmasına neden olacağı için, kafeinden (kola, kahve, çay) uzak durulmalıdır. Örneğin 70kg.luk erkek bir sporcu: 2 saatlik bir antrenman öncesi 6-8ml/kg=420-560ml sıvı alımı yapmalıdır. Küçük bir şişe su 500 ml. olduğuna göre, sıvı alımını bu miktara göre ayarlayabilirsiniz.
Sporcular İçin Yarış Öncesi ve Sonrası Sıvı Alım Tablosu
Yarıştan 1 gün önce
Sık sık sıvı alın
Yarış öncesi son yemek (3-4 saat öncesi)
1-2 bardak su
Yarıştan 2 saat önce
1-1 buçuk bardak su
Yarıştan ½ saat önce
1 bardak su
Yarışa 10-15 dk.
½ bardak serin su
Yarış sonrası
Kaybedilen kilo başına 2 bardak su
Yarıştan sonraki gün
36 saat süresince sık sık sıvı almaya devam edin
Sıvı alımı, performansınızın zirvesine ulaşmak için hayati önem taşımaktadır. Başarılı olma konusunda kararlı iseniz, kenara not alınacak kadar hafif bir konu değildir bu! Tek çözümü, bir sıvı alım stratejisi gelişmek ve buna sadık kalmaktır.
Saatinizin alarmını, her 15 dakikada bir, size şişenizden büyük bir yudum almanız gerektiğini hatırlatması için ayarlayın. Sıvı almak için susamayı beklemeyin!
Midenizin boş olması, susuzluğu yavaşlatır ve böylece susuzluğun neden olacağı krampları ve rahatsızlığı engeller. Hedefiniz, erken ve sıkça sıvı içmenizdir. Çünkü, büyük yudumlarla alınan sıvılar mide boşalma hızını arttırmaya yardımcı olur.
İstanbul Maratonu Pazar Günü koşulacak
İstanbul Maratonu Pazar Günü koşulacak
İSTANBUL
Türkiye’nin uluslararası arenadaki en önemli koşu etkinliği Vodafone İstanbul Maratonu’nun 36’ncısı yarın düzenleniyor.
Paylaş: