İSTANBUL HANIMEFENDİLERİNE DARÜLACEZE ANLATILDI

İSTANBUL

İstanbul Suriçi Grubu Derneği'nin, Topkapı Eresin Otel'de düzenlediği "İstanbul Hanımefendileri Toplantısı"na katılan Çiftçi, Darülaceze'nin tarihi ve işleyişi hakkında bilgi verdi.

İSTANBUL HANIMEFENDİLERİNE DARÜLACEZE ANLATILDI

İstanbul Suriçi Grubu Derneği'nin, Topkapı Eresin Otel'de düzenlediği "İstanbul Hanımefendileri Toplantısı"na katılan Çiftçi, Darülaceze'nin tarihi ve işleyişi hakkında bilgi verdi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in eşi Şeyma Şahin, Şişli, Fatih ve Beykoz Kaymakam eşleri ve bir çok davetlinin katıldığı toplantı kahvaltı ile başladı. Kahvaltının ardından açılış konuşmasını yapan Suriçi Grubu Derneği Başkan Yardımcısı Fatma Akın ''Son günlerde meydana gelen terör olaylarını üzüntüyle karşılıyoruz.

120 yıl önce Sultan Abdülhamit tarafından kurulan medeniyet ve şefkat örneği olan Darülaceze'yi bu toplantıda anlatmak, bu üzüntü verici olaylara bakış açımız yönünden de çok isabetli olacak.'' dedi.

Fatma Akın'dan sonra Fatih Kaymakamı eşi Şengül Ümit de yaşanan terör olaylarını üzüntüyle karşıladığını ve kınadığını söyledi. Akın'dan sonra Darülaceze'yi tanıtmak için Darülaceze Başkanı Dr.Aylin Çiftçi
kürsüye davet edildi.

Kurulduğu 1895 yılından bu yana misyonununu aynı şekilde sürdüren Darülaceze'nin muhteşem bir düşünce ile kurulduğuna vurgu yapan Dr.Aylin Çiftçi'' Devletten yardım almadan hem vakıf,hem STK,hem devletin güvencesi altında özel bir kuruluş gibi hizmet eden Darülaceze, bu yapısı ile sorunlarına çok kısa zamanda çözüm bulabiliyor. Bağışlarla ayakta duran Darülaceze, camisi, sinagogu ve kilisesi ile Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir kurum. Abdülhamit Han'ın kendi bütçesinden bağışladığı eşyaların satışı ile kurulan Darülaceze yine hayırseverin maddi ve manevi destekleri ile ayakta duruyor.'' dedi.
Çiftçi, Sultan Abdülhamit tarafından 1895'te kurulan meslek edindirmeyi amaçlayan atölyelerin işler hale getirileceğini belirterek, "Böylece, Darülaceze'de kalan çocuklarımız kendi mesleklerinin sahibi olacak. Her üniversite mezununun kolaylıkla iş bulamıyor. Darülaceze'de kalan çocuklarımızın yarın birer meslek sahibi olması, onların hayata daha farklı bakacakları anlamını taşır. Üniversite mezunu olabilirsiniz, yabancı dil de öğrenirsiniz fakat meslek edinme becerisi küçük yaşta kazanılır." diyerek meslek elemanlarına da büyük bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Darülaceze'de en büyük ihtiyaçlarının "gönüllü elçileri" olduğunu belirtin Çiftçi,"Türkiye'de gönüllülük uzun vadeli ve kalıcı değil.Gönüllü elçileri projesini hayata geçirerek,sistemli ve sürekli hale getirdik.Bu sistem ile Darülaceze'de kalan yaşlılarımız, çocuklarımız ve bebeklerimiz farklı bir yaşama adım atacak. Gönül elçisi programında dört aşamalı gönüllülük hiyerarşisi belirledik. Bu aşamalar gönüllük statüsüne veya isteğine göre yükselecek. Bu gönüllüler belli bir süre sonunda gönüllü elçisi unvanı alacak ve Darülaceze'yi temsil etme hakkına sahip olacak. Gönüllü çalışmalar belirli bir alanda değil, her alanda olabilir. Yeter ki bize haftada veya günde veya yılda kaç kez geleceklarini belirtsin."dedi.

31 Ocak'ta 120.yılını kutlayacak Darülaceze'ye iki yeni Darülaceze'nin de ekleneceğini belirten Çiftçi, ilk kurulduğu zaman verilen maddi ve manevi dayanışmanın yeni Darülaceze'ler için de çok önemli olduğuna
vurgu yaparak hayırseverlere çağrıda bulundu.

Konuşmasının ardından İstanbul Suriçi Grubu Derneği adına İstanbul Valisi Vasip Şahin'in eşi Şeyma Şahin Dr.Aylin Çiftçi'ye bir tablo hediye etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.