İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Akıllı Şehir” konseptine milli yazılımla yeni bir vizyon getiren “İTAKSİ” projesini İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı tanıttı.
Toplu ulaşımı ve erişimi genişletme çalışmalarını hızla sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), özel ulaşımda hayata geçirdiği İTAKSİ hizmetiyle, “Akıllı Şehir” konseptine yerli ve milli bir vizyon getiriyor.
İTAKSİ projesini Haliç Kongre Merkezi’nde basın mensuplarına tanıtan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, projenin taksilerin yollarda boş dolaşmasını önleyerek zaman ve enerji tasarrufu sağlayacağını ve vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkaracağını söyledi.
İlk etapta 4 bin takside uygulanacak
Hayri Baraçlı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ilklere imza atmak bizim işimiz. Akıllı şehir uygulamalarıyla ilgili birçok projemiz var. Bugün de İstanbul ve Türkiye adına önemli bir proje olan İTAKSİ, taksi uygulamasını tanıtıyoruz. Bu sayede kent içi ulaşımda önemli yer işgal eden, taksilerle ilgili çok önemli çalışmayı gerçekleştirdik. Taksiciler odamız taksici esnafıyla beraber yaptığımız çalıştaylarda belirlediğimiz en kullanılabilir projeyi hayata geçiriyoruz. İlk etapta 4 bin takside uygulanacak bu çalışmada tüm istek ve arzuları dikkate aldık. Vatandaşımızın taksi ihtiyacını daha hızlı bir şekilde karşılayabilecek, yollarda boşta giden taksi sayısını azaltabilecek taksilerin etkin ve verimli kullanımını ortaya çıkaracak ve şoför arkadaşlarımızın hizmet kalitesini artıracak bir çalışmayı hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
Zaman ve enerji tasarrufu ile trafik rahatlayacak
Taksilerin bir merkezden takibinin ve kontrolünün yapılacağı sistemin kalitesinin teknolojik imkanlarla ölçülebilir olmasının da çok önemli olduğunu dile getiren Baraçlı, şöyle konuştu:
“İTAKSİ ile vatandaşımızın anında en yakın boş bir taksiye ulaşabilmesini sağlamış oluyoruz. Ülkemiz yılda 60 milyar lira üzerinde enerji ithalatı gerçekleştiriyor. Yollarda boş gezen araçların sayısını azaltarak hem enerji tasarrufu sağlayacağız. Hem trafiği rahatlatacağız hem de İstanbul ulaşımını kolay erişilebilir kılacağız. Bu çalışmanın en önemli özelliği yerli ve milli bir yazılım olmasıdır. Bu ülkemiz açısından çok önemli.”
“Herkes ölçülebilirliği ve denetlenebilirliği destekliyor. Tüm proje bu sistem üzerinde kurulu olduğundan dolayı Taksici esnafı ve Taksiciler Odası da bu çalışmayı sonuna kadar destekliyorlar. Bu proje hem yolcu güvenliği hem sürücü güvenliği hem de ödeme kolaylığı açısından çok önemli. Bu sayede taksicilerimiz ve vatandaşlarımız daha rahat ve güvenli seyahat edebilecek. Yolcularımız bir merkezden hizmet veren kayıtlı taksilere binecek. Vatandaş ve taksici arasındaki problemleri de bu projeyle ortadan kaldırıyoruz.”
İstanbulkart ile ödeme imkanı
İTAKSİ’de İstanbulkart ile ödeme imkanı olacağının da altını çizen Baraçlı, yolcuların taksiye binmeden İBB NAVİ ile nereye gideceğini belirleyerek ücreti de hesap edebileceğini söyledi. Bu sayede taksimetredeki oylamaların ve buna benzer şikayetlerin ortadan kalkacağını belirten Baraçlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İBB olarak bir merkezden hatta evimizden taksi sistemini takip edecek noktaya geleceğiz. Taksi içindeki kamera kayıtları aracın içinde kalacak, herhangi bir merkeze aktarılmayacak. Güvenlik ile ilgili bir problem olduğunda teknik ekiplerimiz bu kamera görüntülerini alıp inceliyor. Bu görüntüler belirli bir süre takside saklı kalıyor. Daha sonra kendi kendini imha ediyor. Projede İTAKSİ merkezinin yanı sıra tamamen milli bir mobil uygulamamız da var. Cep telefonu akıllı uygulamalarıyla en yakın yerdeki boş taksiyi çağırabiliyorsunuz. Taksi şoförü çağrıyı kabul ettiği andan itibaren taksi direk size geliyor. Bu merkezimizden de kontrol ediliyor. Yani vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkartacak ve şikayetleri sıfırlayacak bir çalışma olacak.”
Programda İTAKSİ ile birikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından elektrikli araçlar için üretilen şarj ünitesi de tanıtıldı. İlk etapta İTAKSİ için kullanılacak sistem, yakın zamanda bütün İstanbul'a yayılacak.
Çağır gelsin "İTAKSİ"
İTAKSİ kapsamında yapılacak olan uygulamalar millileşme ve yerlileşme hamlesine uygun tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli yazılım ile hayata geçiriliyor.
Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi, tüm toplu ulaşım araçlarının merkezi kontrol ile izlenecek. Taksiler yönlendirilebilmesi, koordine edilmesi; sürücü ve yolcu güvenliğinin sağlanacak. Müşteriyle sürücüyü en hızlı ve ekonomik rota ile buluşturacak.
Dinamik planlama yapmaya olanak sağlayan ve anlık ulaşım taleplerine cevap verebilecek bu sistem, milli bir yazılımın dünya pazarında yer edebilecek bir marka değerine ulaşma imkanını sağlayacak. Yeni sistem sadece İstanbul özgü değil dünya çapında bir Türk markası oluşturma çabası içinde geliştirildi.
İTAKSİ'de neler var?
-İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yetkilendirilmiş ve sisteme kaydedilmiş araçlar için akıllı telefonlar üzerinden yolcuları sorgulama ve çağrı yapılabiliyor
-Sorgulara ve çağrılara hızlı ve etkin bir şekilde cevap verilebilmesi için, kullanıcıya, kendi tercihlerine göre, en uygun güzergah alternatifleri sunuluyor
-Araç takip hizmetlerini kullanan, sisteme kayıtlı araçlar uzaktan izlenebiliyor ve bunlardan çağrı kapsamında olanları yolcuya yönlendirebiliyor
-Sürücülerin ve yolculuğun hizmet kalitesinin puanlanması sağlanarak müşteri memnuniyeti artırıyor
-Hangi araçta, hangi şoförün çalıştığının takibi ve şoför hizmet kalitesinin sürekliliği sağlanabiliyor
-Sürücüleri ve araçları kayıt altında tutarak müşteri güveni ve emniyeti artırılıyor.
-Zaman, yakıt kayıpları ve bekleme sorunlarının önüne geçilip, toplu ulaşım hizmetine erişim kolaylaşıyor
-Trafikte boş dolaşan taksi sayısı azaltılarak gereksiz trafik yoğunluğu engelleniyor
-Güncel hayatın bir parçası olan kredi kartı ve diğer akıllı ödeme sistemleri (İstanbulkart, mobil ödeme vb.) entegrasyonu ile ulaşım sektörüne nakit dışında da alternatif ödeme yöntemleri kazandırılıyor.
-Sisteme kayıtlı taksilerin takip edilebilmesi ile mükerrer taksi plakası kontrol edilebiliyor.
Taksicinin işini kolaylaştıran çözümler
Aracın boşta gezmesine gerek kalmadan taksi ile yolcunun buluşması
Boşta gezmenin engellenmesi ile yakıt ve zaman tasarrufu
Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim merkezi ile entegre edilebilen güvenlik kamerası, panik düğmesi ve GPS ile takip
Kurulacak tablet ile sürücüye anlık navigasyon desteği
Sistemde tüm yolculukların kayıtlı olması
Elektronik ödeme taleplerine cevap verebilme
Taksilerdeki hizmet kalitesinin yükseltilmesiyle taksicilik mesleki standartları yükselmesi
Yolcunun İşini Kolaylaştıran Çözümler
Yolculuk öncesi (yaklaşık) ücret hesaplayabilme
Şehrin her yerinden tek bir tuş ile taksi çağırabilme
Güvenli yolculuk
Kredi kartı ile ödeme
İstanbul Kart ile ödeme
Geçmiş yolculukların kaydı (ve takside unutulan eşyalara ulaşılabilme)
Çoklu dil desteği
Sürücüleri puanlayabilme/puana göre taksici seçebilme
Sık kullanılan adresleri (evim, işyerim vb) ve tercihleri kaydedebilme
Taksi çağrılırken; araç segmentine göre (Sarı taksi, Turkuaz Taksi, Siyah Taksi, Deniz Taksi) filtreleme
İleri tarihli veya periyodik tekrarlayan rezervasyon yapabilme
Nasıl çalışır?
Araç çalıştığında cihaz otomatik olarak çalışır ve araç çalıştığı müddetçe cihaz da çalışacaktır.
Aracın çağrı kabul etmesi için, sürücünün sisteme giriş yapması gereklidir.
Sürücü kimliği doğrulaması veritabanı üzerinden yapılacaktır.
Veritabanı zamanında cevap vermez ise, Taksi Yönetim Portalı veritabanındaki bilgiler ile doğrulama yapılacaktır.
Sisteme, kayıtlı sürücüler tarafından giriş yapılmadığı durumlarda, sürücünün yolculuk başlatması engellenmez ancak yönetime bildirimde bulunulur.
Cihaza yeni bir sürücünün giriş yapabilmesi için, mevcut kullanıcı oturumu onay alınarak sonlandırılır.
Çağrı ekranında, harita üzerinde aracın konumu, müşteri kabul mesafesi ve müsaitlik durumu (meşgul/uygun/yolcu var) görülür. Müşteri kabul mesafesi yönetimce belirlenen aralıktan seçilir.
Yolculardan çağrı geldiğinde; çağrı oluşturan yolcunun (maskelenmiş) isim ve soyisim bilgisi, çağrı oluşturulan adres, ödeme tipi, aracın ve yolcunun harita üzerindeki konumu ve çağrı başlangıç noktasına rota oluşturulan bir ekran gelir.
Gelen çağrıda “Kabul et” ve “Yoksay” butonları vardır. Sürücü çağrıyı kabul ederse “Yolcuya Gidiliyor” ekranı gelir. Bu ekranda müşterinin konumu ve o noktaya rotalama görülür. Müşteriye ulaşıldığında “Seyahati Başlat” butonu veya ilgili taksimetre butonu ile seyahat başlatılır.
Gelen çağrı reddedilirse uygulama çağrı ekranına geri döner.
Çağrı kabul edildikten sonra yolcuya gidilen süre içerisinde uygulama içi arama yapılabilir. (Yolcu soyismi maskelenip, telefon numarası gizlenir.)
Çağrı kabul edildikten sonra iptal edilmesi durumunda, açılan ekranda iptal gerekçesi girilerek çağrı sonlandırılmış olur.
Ekranda ;
Yolcu (maskelenmiş) isim-soyisim bilgisi,
Harita üzerinde aracın konumu ve hareketleri,
(Yolcu tarafından bitiş noktası girilmişse) gidilecek adrese yol tarifi vardır.
Ayrıca bitiş noktası girilerek sürücü tarafından yol tarifi alınabilme seçeneği yer alır.
Bitiş noktasına gelindiğinde, sürücü “Seyahati Bitir” butonu veya ilgili taksimetre butonu ile seyahati tamamlar ve “Ödeme Ekranı”na geçilir.
Seyahatin bitirilmesi ile yolcu da “Ödeme Ekranı”na yönlendirilir.
Sürücü seyahat boyunca araçta bulunan “Acil Durum Butonu”nu kullanabilir.
Yolcu seyahat anında ödeme tipini değiştirmek isterse
Kredi kartından nakit ödemeye direk geçiş yapabilir.
Nakitten kredi kartına geçiş yapabilmek için sürücünün onayı gerekir.
İTAKSİ Modülü hem taksici ve hem de taksi kullanıcı ara yüzleri bulunan bir uygulamadır.
Promosyonlar ve teşvikler
Yolcu, sistem tarafından tanımlanan promosyonları görmek, incelemek veya kendi gireceği promosyon kodlarını tanımlamak için menüde bulunan “Promosyonlarım” sayfasına gider.
Sistem tarafından tanımlanan veya kod girerek tanımlanan promosyonların -varsa- kullanım sürelerini (tarihlerini) burada görüntüleyebilir.
Yeni promosyon kodu bu sayfadaki butonun yönlendirdiği sayfa ile girilebilir.
17.395 taksinin peyderpey sisteme kaydolması hedefleniyor
İBB İtaksi projesi lansmanı yapıldıktan sonra ilk 4000 adet taksi için ekipman montajına başlanılacaktır. Montaj alanı olarak İETT Hasanpaşa ve İETT Topkapı Garajları seçilmiş olup, söz konusu alanlarda 8’er adet olmak üzere toplam 16 aracın aynı anda montaj yapılabileceği montaj istasyonu mevcut. İlk 4000 taksi çalışma ruhsatnamelerinin süreleri bitenlerden seçilecek olup sonraki aşamada 17.395 taksinin peyderpey sisteme kaydolması hedefleniyor.