İstanbul Büyük Depreme Hazırmı
İstanbul’da deprem toplanma alanlarvar mı? Yeni deprem toplanma istanbul evden eve fiyatlarıalanları olarak nereler belirlenmiştir?
Hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclis toplantısında sözlü okuyan Bağcılar Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Dr. Ümit Yurdakul “Olası bir İstanbul depreminde halkın toplanacağı çadır kentleri, gereksinim duyulan helikopter pistlerini, itfaiye ve sağlık tesislerini park etme yasağı getirilen yollar ile toplayıcı yolları işaret eden, afet durumunda nereye-nasıl hareket edileceğini gösteren bir plandı ama bu planın dışına çıkıldı” hatırlatmasında bulunarak Başkan Kadir Topbaş’a sordu: “İstanbul’da 1. Derece Afet-Acil Ulaşım Yolu uygulaması halen devam etmekte midir? Yeni acil ulaşım yolları nereler olacaktır? İstanbul’da yeni Deprem toplanma alanları olarak nereler belirlenmiştir? İlçe ilçe yerleri nerelerdir? Sayıları kaçtır? Depreme hazırlık ile ilgili halkı bilgilendirme ve eğitme adına yapılan çalışmalar nelerdir? Halkın bundan haberi var mıdır? Depremde risk oluşturacak toplu taşıma ve raylı sistemlerin hız kesme gibi erken uyarı sistemleri var mıdır? Bunların tatbikatı yapılmakta mıdır? Biten ve halen devam etmekte olan Hastahane, Okul, Viyadük gibi kamu veya özel binaların yüzde kaçı depreme hazır hale getirilmiştir?”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi 2015 yılı Kasım ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri; Dr. Ümit Yurdakul, Handan Kantar, Ayşegül Okumuş Görgü, A. Ayla Toygaroğlu, Mustafa Gül, Murat Ali Talay, Mali Muşavir A. Hadi Akmugan, Müh. Ercan Ulaş Kaya, Av. Doğan Subaşı, Av. İsa Öztürk ve Av. Erhan Aslaner imzası ile İBB Meclis Başkanlığına sunularak oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi;
İBB Meclis Başkanlığına
20 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiği büyük Marmara depreminin üzerinden 16 yıl geçti. Bu depremin ardından 2001 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Afete Yönelik Acil Eylem Planı ile belirlenmişti. Bu plan, olası bir İstanbul depreminde halkın toplanacağı çadır kentleri, gereksinim duyulan helikopter pistlerini, itfaiye ve sağlık tesislerini park etme yasağı getirilen yollar ile toplayıcı yolları işaret eden, afet durumunda nereye-nasıl hareket edileceğini gösteren bir plandı.
Depreminin üzerinden geçen 16 yıldan sonra, İstanbul’da olası bir depremde toplanma ve çadır kurulacak alan olarak 470 nokta belirlendi. İstanbul'daki 562 cadde ve sokak ise “1.Derece Afet-Acil Ulaşım Yolu” ilan edildi. Ancak şimdilerde depremde yüzlerce kişinin hayatını kurtaracak olan o yollar otopark oldu. Bazıları İspark’a kiraya verildi.
Depremde toplanma ve çadır alanlarının büyük çoğunluğuna ise alışveriş merkezi, gökdelen ve lüks konutlar inşa edildi. Ekte toplanma alanlarının bazılarının nerelere dönüştüğünü görebilirsiniz. Örneğin; Şişli’de Trump Tower, Torun Center toplanma alanlarının üzerinde yer almaktadır. Bakırköy’deki Capacity AVM’ de Üsküdar’daki Medeniyet Üniversitesi yine Toplanma Alanları üzerindedir. Bu bağlamda aşağıdaki sorularımızın cevaplandırılması için başkanlık makamına havalesini saygılarımla arz ederim.
1- İstanbul’da 1.Derece Afet-Acil Ulaşım Yolu uygulaması halen devam etmekte midir? Yeni acil ulaşım yolları nereler olacaktır?
2- İstanbul’da yeni Deprem toplanma alanları olarak nereler belirlenmiştir? İlçe ilçe yerleri nerelerdir? Sayıları kaçtır?
3- Depreme hazırlık ile ilgili halkı bilgilendirme ve eğitme adına yapılan çalışmalar nelerdir? Halkın bundan haberi var mıdır?
4- Depremde risk oluşturacak toplu taşıma ve raylı sistemlerin hız kesme gibi erken uyarı sistemleri var mıdır? Bunların tatbikatı yapılmakta mıdır?
5- Biten ve halen devam etmekte olan Hastahane, Okul, Viyadük gibi kamu veya özel binaların yüzde kaçı depreme hazır hale getirilmiştir?
DEPREM MÜHENDİSLİĞİ İÇİN TIKLA
ASTRONOMİ İÇİN TIKLA
METOROLOJİ İÇİN TIKLA
JOOFİZİK İÇİN TIKLA
AFET HAZIRLIK EĞİTİM
İstanbul Büyük Depreme Hazırmı
İstanbul Büyük Depreme Hazırmı
İSTANBUL
İstanbul’da deprem toplanma alanları var mı? Yeni deprem toplanma alanları olarak nereler belirlenmiştir?
Paylaş: