İBB TARİHİ CAMİLERE GÖZÜ GİBİ BAKIYOR
İBB, İstanbul'un siluetinin ayrılmaz bir parçası olan 44 tarihî camiyi, rutin bakım ve temizlik çalışmalarıyla ibadete hazır tutuyor.
İBB, Eyüpsultan Camii’nden Fatih Camii’ne, Süleymaniye Camii’nden Nusretiye Camii’ne kentin siluetinin ayrılmaz bir parçası olan 44 tarihî camiyi, rutin bakım ve temizlik çalışmalarıyla ibadete hazır tutuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentin tarihî camilerinde rutin bakım ve temizlik çalışmalarını sürdürüyor. İBB, 150 kişilik ekiple aralarında Fatih Camii, Süleymaniye Camii, Nusretiye Camii, Nuruosmaniye Camii ve Eyüpsultan Camii’nin de bulunduğu selâtin camilerde ve İstanbul’un 3 büyük yeni camisinde (Büyük Çamlıca Camii, Ataşehir Mimar Sinan Camii ve Marmara İlahiyat Camii) bakım ve temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Ayrıca mahalle arası mescitleri ile yoğun kullanımda olan Sultanahmet Firuzağa Camii gibi tarihî camilerin de belli aralıklarla bakım ihtiyacını karşılıyor.
Rutin bakım ve temizlik çalışmaları, tarihî yapılara zarar vermeyen, özenle seçilmiş doğal içerikli malzemeler kullanılarak, bir “kültür varlığına” dokunmanın sorumluluğuyla yapılıyor; hem malzeme seçimi hem de uygulanacak teknik, alanında uzman restoratörler gözetiminde belirleniyor.
İBB Miras’ın camilerle birlikte şehrin inanç haritasının önemli alanlarından yüzlerce türbe ve haziredeki rutin temizlik, bakım ve onarım çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.
HİZMET SUNULAN CAMİ SAYISI 39’DAN 44’E ÇIKTI
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında 2016 yılında imzalanan protokol doğrultusunda 2019 yılına kadar 39 camide verilen rutin bakım ve temizlik çalışmalarını, 2019 yılından itibaren 42 camide sürdüren İBB Miras, 2024 Eylül ayından itibaren ise İstanbul İl Müftülüğü’nün talebi üzerine Arap Camii ve Yıldız Hamidiye Camii’nde de hizmet vermeye başladı.
İBB’NİN RUTİN HİZMET SUNDUĞU TARİHÎ YAPILAR ARASINDA YER ALAN CAMİLER
Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii, Beyazıt Camii, Büyük Çamlıca Camii, Büyük Piyale Paşa Camii, Defterdar İbrahim Paşa Camii, Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii, Davud Paşa Camii, Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii, Eminönü Yeni Camii, Ertuğrul Tekke Camii, Eyüpsultan Camii, Fatih Camii, Hadım İbrahim Paşa Camii, Hırka-i Şerif Camii, Karaköy Yeraltı Camii, Kılıç Ali Paşa Camii, Küçük Ayasofya Camii, Laleli Camii, Marmara İlahiyat Camii, Mimar Sinan Camii, Molla Zeyrek Camii, Murat Paşa Camii, Nuruosmaniye Camii, Ortaköy Büyük Mecidiye Camii, Pertevniyal Valide Sultan Camii, Rüstem Paşa Camii, Sinan Paşa Camii, Sokullu Şehit Mehmet Paşa Camii, Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Sümbül Efendi Camii, Şehzadebaşı Camii, Tophane Nusretiye Camii, Üsküdar Büyük Selimiye Camii, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, Üsküdar Valide-i Atik Camii, Üsküdar Valide-i Cedit Camii, Üsküdar Selami Ali Efendi Tekkesi Camii, Yahya Efendi Camii, Yavuz Selim Camii, Hekim Ali Paşa Camii (restorasyonda olması nedeniyle ara verildi), Hacı Evliya Camii, Arap Camii, Yıldız Hamidiye Camii.