İBB BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ: KADIN DAYANIŞMA EVİ HİZMETE GİRDİ

İSTANBUL

İBB, bir ilki hayata geçirerek can güvenliği riski kalmamış, iş yaşamına girmeye hazır ya da çalışan kadınlara destek verecek.

 İBB BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ: KADIN DAYANIŞMA EVİ HİZMETE GİRDİ
İBB, bir ilki hayata geçirerek can güvenliği riski kalmamış, iş yaşamına girmeye hazır ya da çalışan kadınlara destek verecek. Sığınak Sonrası Destek Hizmetleri kapsamında olan Kadın Dayanışma Evi, kadınlara ihtiyaç duydukları bütünlüklü sosyal hizmetleri sunmak için planlanarak, hizmete alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sosyal sorumluluk projesi kapsamında, kadınların şiddetten uzak, yeni bir yaşam kurabilmeleri için ihtiyaç duydukları bir ara istasyon modeli olarak görülebilecek, Kadın Dayanışma Evi’ni hizmete aldı. Can güvenliği riski kalmamış, iş yaşamına girmeye hazır ya da çalışan kadınlara destek verilecek bu evlerde, kadınlara ihtiyaç duydukları bütünlüklü sosyal hizmetler sunulacak. Sosyal, psikolojik ve hukuksal destek de alacak kadınlar, aynı zamanda istihdama yönlendirilecek.


Türkiye genelinde olduğu gibi İstanbul’da da şiddete uğrayan ve sığınma desteği alan kadın sayısı oldukça fazla. İstanbul’da yerel yönetimlere ait 9 adet, toplamda 19 adet sığınma evi bulunuyor. 16 milyonluk kentin 8 milyonunun kadın olduğu göz önüne alındığında bu sığınma evlerinin sayısının ne kadar da az olduğu bir gerçek.


Kadınların varsa çocukları ile birlikte yaşayacakları özel yaşam alanlarının da oluşturulduğu bu evlerde, kadınlara ihtiyaç duydukları para yönetimi, iş arama, görüşme teknikleri gibi pratik iş ve yaşam bilgileriverilerek, İBB bünyesindeki İSMEK’ler aracılığı ile de meslek edinmeleri teşvik edilecek. Bütünlüklü sosyal çalışma ile çok yönlü güçlendirmenin hedeflendiği merkezde; kadınların beraberindeki çocuklarına yönelik de bakım ve eğitim desteği sağlanacak. “Yuvamız İstanbul” kapsamında açılacak olan yuvaların öncelikli yararlanıcıları arasında şiddet yaşantısından çıkmış kadınlar ve çocukları olacak.

Merkez sığınma evinden ayrılan kadınların yeni bir hayat kurmaları için önemli bir destek alanı olmanın yanı sıra İstanbul’da sığınma evlerindeki yoğunluğu azaltarak, risk altındaki kadınlar ve çocuklar için kapasite sağlayacak.

-TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇOCUK VE AİLE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK-

Cinsiyete dayalı ayrımcılığın, şiddetin, dışlanmanın sonlandırılması, kadınların çok yönlü desteklenmesi, erkeklere yönelik çalışmaların yürütülebilmesi amacıyla, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulması için Kasım ayı oturumunda İBB Meclisi’ne öneride bulunuldu.Kurulacak müdürlük bünyesinde; kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sunacak eğitimler ve farkındalık çalışmaları hem İBB hem de İstanbul genelinde sürdürülecek.

Ayrıca öneride bulunulan bir diğer konu da Çocuk ve Aile Şube Müdürlüğü’nün kurulması yönünde oldu. Çocuklara yönelik hizmet ve politikaları öncelikleyen yönetim anlayışının kurumsal yapıya dönüştürülmesi adına önemli bir adım olacak, Çocuk ve Aile Şube Müdürlüğü, Yuvamız İstanbul, çocuk ve ergenlere yönelik çalışmalar, çocuk ihmal ve istismarı ile mücadele için çocuk koruma birimi oluşturulması gibi etkin hizmet ve politikalar yürütecek. Çocuklara yönelik geliştirilecek hizmet ve politikalar kadın erkek eşitliğinin tesis edilmesini de güçlendirecek.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.