DÜNYANIN EN BÜYÜK ‘CANLI LALE HALISI

İSTANBUL

Dünyanın en büyük ‘canlı lale halısı’ üçüncü kez İstanbullular ile buluşuyor.

 DÜNYANIN EN BÜYÜK ‘CANLI LALE HALISI

Dünyanın en büyük ‘canlı lale halısı’ üçüncü kez İstanbullular ile buluşuyor.
 DÜNYANIN EN BÜYÜK ‘CANLI LALE HALISI’ FETHİN 564. YILDÖNÜMÜNE İTHAFEN SULTANAHMET’TE

İstanbul’un 564. Fetih Yıldönümüne ithafen, 564 bin Lale ile oluşturulan, 1.453 m2 alanlı Lale Halısı, Sultanahmet Meydanı’nda İstanbulluların beğenisine sunuldu.

Dünyanın En Büyük Lale Halısı, canlı laleler ile dokunması özelliğiyle de bir ilk. Dünyada ilk defa kesme olmayan çiçeklerle binlerce laleden oluşan Dünyanın en Büyük Canlı Lale Halısı Motifi, tarihi Sultanahmet Meydanı’nda bu yıl üçüncü kez İstanbulluların beğenisine sunuluyor.



CANLI LALE HALISI VE ÖZELLİKLERİ
- Canlı Lale Halısının kapladığı alan: 1.453 m2

- Etrafını çevreleyen yeşil bant ile toplam alanı: 1.731 m2 

- Kullanılan lale sayısı: 564 bin adetLale halısında kullanılan lale türleri:

- Sarı Lale-Yellow Flight :115 bin 386

- Beyaz Lale-White Flag :121 bin 380

- Kırmızı Lale-Seadov :304 bin 086

- Mor Lale- Purple Flag :23 bin 148
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Yeşil Alanlara Daire Başkanlığı ekipleri, canlı lalelerden oluşan halıyı 1 tam gün aralıksız çalışarak saksı saksı dokudu.
Dünyada ilk defa bu kadar çok canlı su içindeki lalelerle dokunan halı, şehrin tarihi meydanında muhteşem bir motif oluşturdu.

Dünyanın en büyük canlı lale halısı olma özelliğini taşıyan motif benzerlerinden farklı olarak 10 gün görselliğini koruyacak.



12. İstanbul Lale Festivali de tüm hızıyla devam ediyor.

30 Nisan 2017 tarihine kadar sayısız etkinlik sergi, sempozyum, canlı performanslar ve görsel şölene sahne olacak Festival ve Laleye ilişkin her türlü bilgiye https://istanbulunlalesi.ibb.gov.tr/
adresinden erişilebilinir.
12. Lale Festivali için; İstanbul’da parklar, korular ve ana caddeler başta olmak üzere ilçe belediyelerinin talepleri doğrultusunda semt parkları dahil olmak üzere toplam 26 milyon 500 bin adet lale soğanı dikildi. 73 türü ağırlıklı olmak üzere, toplam 160 Tür Lale Dikimi gerçekleştirildi.



Lale Soğanı
Lale soğanlarının dikimleri, türlerine bağlı olarak Eylül – Kasım aylarında yapılır. Çiçeklenme zamanı da yine türlere bağlı olarak Şubat – Mayıs aylarıdır.

Halen binlerce tür olmasına karşılık her yıl yeni varyeteler üretilmektedir. Lale soğanlarının tüm varyetelerine bakıldığında orijinlerinin Orta Asya ve Ön Asya olduğu görülmektedir.
Üretilen yeni melez türlerde; yeni renk tonları, yeni formlar, farklı çiçeklenme periyotları ve daha dayanıklı ve uzun süreli çiçek açabilecek özellikler geliştirilmektedir. Ancak ticari olarak piyasada bulunan müdahale edilmemiş türlerde ise en doğal halleri ile üretilmeye çalışılmaktadır.

Melez türlerdeki diğer bir özellikte ticari kaygılardan ötürü soğanların bir sonraki yıllarda üreme özelliği kilitlenmektedir Lale soğanları yumrulama şeklinde üremektedir. Bu şekilde mutasyona uğrayan lale soğanları müdahale edilmeksizin de mutasyona uğrayabilmekte kalitelerinde farklılıklar oluşabilmektedir.

Lale türleri çiçek açma periyotları, formları ve orijinleri göz önüne alınarak aşağıdaki türlerden bahsedebiliriz:

Erkenci laleler,
Duble çicekli erkenci laleler,
Darwin hybritleri,
Geç açan laleler,
Geç açan duble laleler,
Greigi laleleri (melez)
Parrot laleler,
Zambak tipi laleler,
Yukarıdaki türlere göre kullanılacak alanların özellikleri göz önüne alınarak temin edilir. Her türün kendine has özelliği vardır. Fiyat aralıkları da buna göre değişmektedir.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.