18. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ BAŞLADI

18. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ BAŞLADI
İSTANBUL

Marmara Grubu Vakfı tarafından organize edilen 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul’da başladı.

18. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ BAŞLADI

Marmara Grubu Vakfı tarafından organize edilen 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul’da başladı.

WOW Otel Yeşilköy’de düzenlenen Zirveye Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic ve Bosna Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Marinko Cavara, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinden milletvekili, akademisyen, din adamı, üst düzey bürokrat ile kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.
İpek Yolu’nun enerji kavramıyla birlikte ele alındığı zirvenin açılışında konuşan Vali Şahin, batı dünyası tarafından gerçekleştirilen coğrafi keşifler ve endüstri devrimiyle birlikte İpekyolu güzergâhının önemini kaybetmesinin Osmanlı’nın ve bu coğrafyada yer alan diğer ülkelerin ekonomik gerilemesinde önemli bir paya sahip olduğunu anlattı.

Vali Şahin, Asya ekonomileri ile Avrupa arasında artan ticaret yoğunluğunun Tarihi İpekyolu güzergâhının canlandırılması için büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, “Türkiye sadece coğrafi konumuyla değil, siyasi ve ekonomik istikrarı ve hızla gelişen ulaşım altyapısı ile Tarihi İpekyolu’nun canlandırılmasına yönelik yürütülen uluslararası büyük projelerin hayata geçirilmesinde kilit öneme sahiptir” dedi.

Tarihi İpekyolu’nun tekrar canlanması ile Türk Dünyası’nın İstanbul ve Bakü gibi kadim şehirlerinin birbirine daha yakın olacağını vurgulayan Vali Şahin, “Türkiye sadece coğrafi konumuyla değil, siyasi ve ekonomik istikrarı ve hızla gelişen ulaşım altyapısı ile Tarihi İpekyolu’nun canlandırılmasına yönelik yürütülen uluslararası büyük projelerin hayata geçirilmesinde kilit öneme sahiptir” diye konuştu.

Vali Şahin, İstanbul’un köklü tarihinin yanı sıra ekonomik, sosyal, kültürel canlılığı ve erişim kolaylığı ile Avrasya’nın kalbi olacağını belirterek: “İstanbul coğrafi konumu itibarıyla bölgesel bir cazibe merkezi olarak öne çıkmakta ve özellikle yatırımcılar için önemli fırsatlar sunmaktadır. Dört saatlik bir uçuş mesafesinde Avrupa’nın tamamıyla, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın çoğu ülkesine ulaşılabilmekte; 1,5 milyar insanın barındığı, 24 trilyon Amerikan Doları büyüklüğünde bir pazara erişim olanağı sağlamaktadır. İstanbul, 301 milyar Amerikan Doları ile tek başına Türkiye GSYH’sının yaklaşık olarak üçte birini üretmekte ve bu meblağ Avrupa Birliğine üye 25 ülkeden daha fazla bir ekonomik büyüklüğü ifade etmektedir” dedi.

Kalkınmanın sadece ekonomik büyüme olarak düşünülmemesi, sosyal, kültürel, çevresel ve mekansal boyutları ile ele alınması gerektiğini dile getiren Vali Şahin, “Refahın tüm topluma yayılması, yoksulluk, eğitim ve sağlık sorunlarının çözülmesi, toplumsal eşitsizliğin giderilmesi, toplumsal barışın ve güvenliğin sağlanması ancak bu şekilde mümkün olacaktır” dedi.

Finans, Telekomünikasyon, Bilişim, Enerji, Ulaştırma ve Lojistik, ‘Bir Ekonomi Köprüsü: İpekyolu’, Ekonomi-Demokrasi İlişkisi-Toplumsal Eşitsizlik, Barışa Giden Yol-İnsanlık Nereye Gidiyor? konularının ele alınacağı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi 9 Nisan’da sone erecek.