İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 6 milyar 446 milyon lira olan 2017 Yılı Bütçesi’ni onayladı. Genel Müdür Fatih Turan, yatırımlar sayesinde İstanbul’un içmesuyu sıkıntısının olmadığını belirterek, 2 yıl içinde biyolojik ve ileri biyolojik arıtma oranının yüzde 90'ı geçeğini müjdeledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 6 milyar 446 milyon lira 2017 Yılı Bütçesi’ni onayladı. İBB Meclis 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet’in yönettiği toplantıda İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, bir sunum yaparak Meclis Üyelerine bütçeyi sundu.
Ecdat yadigârı İstanbul'un içmesuyu ve atıksu hizmetlerini, çevre ve insan sağlığını esas alarak yürüttüklerini ve İstanbul’un hem bugünkü hem yarınki ihtiyaçlarını gözeterek çalıştıklarını belirten Fatih Turan, “Ülkemizin en büyük yatırımcı kuruluşlarından biri olarak; bürokratik ağırlıklardan uzak, vatandaş memnuniyetini hedefleyen hizmetlerle İstanbullulara ulaşıyoruz” dedi.
İSKİ'nin 5 milyondan fazla abonesi olduğunu, dünya çapında altyapı yatırımlarının yanında, müşteri hizmetlerinde de çağın hızını yakalamak için çaba sarf ettiklerini dile getiren Turan, şöyle konuştu; “2016 yılı içinde bilgi işlem altyapımızda gerçekleştirdiğimiz projelerle bütün abonelik başvurularını internet üzerinden alabilir hale geldik. Bugün bize başvuran vatandaşımız, İdaremizle ilgili istediği işlemi, e-şube üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Şayet abonenin imzası gerekiyorsa, mobil ekiplerimizle vatandaşa evraklarını götürüyor ve imzasını dilediği adreste alıyoruz. İstanbullulardan bize gelen talepleri önemsiyoruz, değerlendiriyoruz, buna göre diğer hizmetlerimizi de çağın değişen beklentilerine göre dönüştürüyoruz.”
İSKİ’nin İstanbul’un ihtiyaçları çerçevesinde yatırımlar gerçekleştirdiğini Vurgulayan Turan, “Bu sene 2 milyar 710 milyon 470 bin TL tutarındaki yatırım öngörümüzün, ilk 9 aylık döneminde 1 milyar 726 milyon 760 bin TL'sini gerçekleştirdik. 2017 yılında ise toplam 2 milyar 974 milyon 818 bin TL tutarında yatırım yapmayı planlıyoruz. 26 farklı ülkeden heyet ağırlayarak İSKİ'nin tecrübelerini anlattık. Afet yaşanan illerimize teknik destek verdik ve UCLG ile Türkiye Belediyeler Birliği koordinesinde yurt içi yurt dışı su idareleri için bir eğitim akademisi kurduk. Çünkü medeniyetimizden aldığımız ilhamla, bizim tecrübemiz sayesinde, ne kadar çok insan sağlıklı suya kavuşursa, ne kadar çok su kaynağı, dere ve deniz temiz kalırsa, insanlığa o kadar hizmet edeceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Meclis Üyelerinin oylarına sunulan İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2017 Yılı Bütçesi 252 kabul, 50 ret oyuyla kabul edildi. İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2017 Yılı Bütçesinin 6 milyar 446 milyon lira olduğunu ve İstanbul’un içmesuyu probleminin bulunmadığını ifade eden Turan’ın konuşmasının satır başları şöyle;
İÇMESUYU SU KAYNAKLARI
Bildiğiniz gibi şehrimizin içmesuyunun tamamına yakını yüzeysel kaynaklardan karşılanıyor. Bu sebeple, su kaynakları tamamen yağışlara bağlı bir seyir izlemektedir. Şu anda barajlarımızda doluluk oranı yüzde 35’lerde seyrediyor. 2016 yılı ilk 11 ayında şehrimize yaklaşık 900 milyon metreküp su verildi. İSKİ şehrin su ihtiyacını öngörüyor, gerekli yatırımları projelendiriyor ve İstanbul'u susuz bırakmamak için her türlü tedbiri alıyor.
Vatandaşların da su ne kadar çok olursa olsun; israftan kaçınmamız ve tasarrufu bir davranış biçimine dönüştürmemiz gerekiyor. Dünyanın en büyük metropollerinden olan İstanbul'da günde 3 milyon metreküpe yakın su tüketiliyor.
MELEN
İklim değişikliği bütün dünyada, yağış rejimlerini etkilemekte uzun süreli kuraklık ya da yoğun yağışlar şeklinde beliriyor. İstanbul için de iklim değişikliği senaryolarına karşı tedbir alınması gerekiyor. Ve bu tedbirin adı Melen. DSİ tarafından yapımına başlanan ve İstanbul’un uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Barajı’nın inşası devam ediyor. Barajın tamamlanmasıyla şehrimizin su kaynakları verimini iki katına çıkarmış olacak.
1. ve 2. hatları tamamlanan Melen Projesi'nin 3. hattı devam ediyor. 3 metre çapında, 131 km uzunluğunda isale hattına başlandı. Bu isale hattının inşaatı devam ediyor. Bu kapsamda yaklaşık 94 kilometre boru döşendi. Bütün bu yatırımlar neticesinde 1 milyar 77 milyon metreküplük verimiyle Melen, İstanbul'un daimi sigortası olacak.
YENİ SU KAYNAKLARI
Şehrimizi susuz bırakmamak için Melen dışında, geleceğe yönelik su temin projelerimiz devam ediyor. Asya Yakası'nda İsaköy ve Sungurlu Barajları DSİ'nin 2017 yatırım programına alındı.. Avrupa Yakası'nda ise Karamandere Barajı için fizibilite çalışmaları sürdürülüyor.
Yine Rezve Deresi’nden de yıllık 235 milyon metreküp su alınması planlanıyor. Bu kapsamda, oradaki eşsiz tabiata zarar vermeden, 4 metre çapında 41 kilometre uzunluğunda bir tünelle suyu taşınması planlanıyor. Zemin etüdü çalışmaları devam eden projenin tamamlanmasıyla inşaat ihalesine çıkılacak. Melen'e ilave olarak, bu barajla birlikte su kaynaklarının verimi 2020'ye kadar yüzde 69 artırmış olacak.
İÇMESUYU ARITMA TESİSLERİ
Hâlihazırda toplam kapasitesi yaklaşık 4.5 milyon metreküp olan tesislerde su yüksek kalitede arıtılarak şehre veriliyor. Bir taraftan da şehrin gelecekte ihtiyaç duyacağı yeni içmesuyu arıtma tesisleri için projelendirme çalışmaları yürütülüyor.
Ömerli İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde bulunan Emirli 2. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisi projesi ihale aşamasına geldi. Aynı şekilde İkitelli 3. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisi projesinde inşaat ihalesine çıkılacak.
Ayrıca, Cumhuriyet 2. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisi'nin de proje ihale süreci başlatıldı. Yine ihtiyaca binaen Taşoluk ve Danamandıra İçmesuyu Arıtma Tesislerinin de kapasitelerini artırılıyor. Darlık'ta ise yeni bir arıtma tesisi hizmete almayı planlanıyor. Bu tesiste kimyasal kullanmadan membran teknolojisi ile arıtma yapılacak. Bu yatırımlarla içmesuyu arıtma tesislerinin kapasitesi yüzde 45 artacak. Su deposu kapasitesinde yaklaşık 1,5 milyon metreküpe ulaşıldı. Toplam 180 bin metreküp hacminde 25 adet su deposunun inşaat çalışmalarına devam ediliyor.
ELMALI BARAJI YENİLEME
100 yıldan fazladır İstanbul’a hizmet veren Elmalı Barajı'nda bakım çalışmasına başlandı. Baraj tabanında biriken teressubatın temizlenmesine devam ediliyor. Bu işimiz kapsamında ekonomik ömrünü tamamlamış mekanik ekipmanın değişimi, güçlendirme, gövde sızdırmazlığının sağlanması ve su alma yapısı inşasını da gerçekleştiriliyor.
İÇMESUYU TÜNELİ
Melen Suyu'nun Avrupa Yakası sistemine entegrasyonunun sağlanması için 3 m çapında 22 km uzunluğunda bir tünel inşa edeceğiz. Kağıthane –Bahçelievler – Sefaköy hattındaki tünelin ihalesi bu yıl içinde gerçekleştirilecek.
Barajlardaki su seviye bilgisi, isale debi miktarları, depo seviyeleri, uzaktan kontrol vanaları gibi bilgileri, SCADA ile, anında takip ediyoruz ve bu verileri yöneterek gerekli tedbirler alınıyor. Merkezi kontrol sayesinde su dağıtım sisteminin verimliliğini artırıyoruz, böylece maliyetler azaltılıyor.
KAYIP KAÇAK
Kayıp/kaçakla mücadelede Sultanbeyli ve Sancaktepe'nin bazı mahallelerinde yürütülen pilot çalışmada alt bölgelerde kayıp kaçak oranını, yüzde 10 ila 20 arasında azalarak yüzde 23.22’den yüzde 16.45’e düştü. "Akıllı şebeke" vizyon projesi içinde çok önemli bir yer teşkil edecek olan kayıp kaçakla mücadele çalışması hızla yaygınlaştırılacak. İstanbul geneline uygulanacak "akıllı şebeke" sistemi ile online verilerle kayıp/kaçak oranlarını, su kalitesini ve basıncını takip edebilecek.
KLORLAMA
Şebeke ağı boyunca homojen bir klor değeri sağlayarak tüketicide tat ve koku memnuniyetini, en yüksek seviyede tutmak amaçlanıyor. Bunun için kritik noktalarda, online klor ölçümlerine başlandı. Online ölçümle, sudaki klor miktarına daha hızlı ve etkin müdahale edebiliyor.
2017'DE JENERATÖRLER DEVREDE
İstanbul’a, 24 saat kesintisiz su ulaştıran İSKİ terfi merkezlerinde elektrik enerjisi kesintileri nedeniyle oluşan sıkıntıları bertaraf etmek, elektrik kesintilerinden daha az etkilenmek ve şehri susuz bırakmamak için, dizel yakıtlı jeneratörleri devreye alınıyor. Planlanan sistem, deprem gibi doğal afet durumlarında da hizmet verecek.
HAVZA KORUMA
İstanbul’un can damarları olan su havzaları, koruma kullanma dengesi içinde yakından takip ediliyor. Havzaları korumaya yönelik faaliyetler çerçevesinde, mutlak koruma alanları kamulaştırılıyor. Mutlak koruma alanlarımızda 2004 yılında yüzde 9 olan kamulaştırma oranı, bu sene itibariyle yüzde 72 seviyesinde. Suyu daha kaynağında korumak için kamulaştırılan alanlarda 700 bine yakın ağaç dikildi.
YENİ İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSLERİ
İstanbul’daki ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin çıkış suyu, park bahçe alanları sulamasında ve sanayide kullanılıyor. Yine bu tesislerde, arıtma prosesinin sonunda biyogaz ve yakıt olarak kullanılabilen katı ürün elde ediliyor.
Yeni ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin inşasını sürdürülürken mevcut ön arıtma tesislerimizi dönüştürme çalışmalarına devam ediliyor. Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri de tamamlandı.
Büyükçekmece'deki tesisin günlük kapasitesi 132 bin metreküp ve 500 bin kişiye hizmet verecek. Çatalca, epecik, Mimarsinan, Muratbey, Çakmaklı, Karaağaç, Ahmediye ve Bahşayış bölgelerinin atıksuyunu toplayıp arıtacak.
Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi günlük 70 bin metreküp kapasiteli ve Selimpaşa, Celaliye, Kumburgaz, Kavaklı ile Ortaköy'de yaşayan 300 bin kişiye hizmet verecek. Silivri'deki tesis 36 bin 500 metreküp kapasiteli ve Silivri, Fener köyü, Alipaşa, Gazitepe, Piri Mehmet Paşa, Fatih, Alibey ve Cumhuriyet bölgelerinin atıksuyunu arıtacak, 146 bin kişilik bir nüfusa hizmet verecek.
Çanta Tesisimizin hizmet vereceği nüfus 250 bin, günlük atıksu arıtma kapasitesi ise 52 bin metreküp. Hizmet alanı ise Çanta ve Gümüşyaka bölgeleri.
Çevre ve insan sağlığı için tünelleri ve atıksu hatlarıyla birlikte, İSKİ bu bölgede 1 Milyar TL'yi aşan bir yatırım gerçekleştirmiş oldu. Bu dört tesis toplam 115 bin hektarlık bir alanın atıksuyunu toplayacak. Yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin atıksuyunu arıtacak.
Bu tesislerin hizmet verdiği bölge, bildiğiniz gibi İstanbul’un yazlık beldeleri. Yaz mevsimi boyunca deniz keyfi yaşanan 48 kilometrelik bir sahil bandında, işte bu tesislerle deniz suyu kalitesi yükselmiş olacak.
Ataköy 2. Kademe İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizin inşaat çalışmaları tamamlanınca kapasite 240 bin metreküp artarak 640 bin metreküpe çıkacak ve 2,5 milyon nüfusa hizmet verilecek. Tuzla 2. Kademe Derin Deniz Deşarjı inşaatı hızla devam ediyor.
Tuzla 3. Kademe, Baltalimanı ve Yenikapı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinin ihaleleri tamamlandı. Yeraltına inşa edilecek Kadıköy Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için ihale hazırlıklarına başlanıyor. Alanın üstü park olarak kullanılacak. Kadıköy ve Yenikapı tesislerinin dönüştürülmesiyle 6,5 milyonluk bir nüfusun, yani neredeyse İstanbul'un yarısının atıksuyunu biyolojik olarak arıtılmış olacak.
İstanbul'un suyunun sigortası Melen'i korumak için de 5 adet ileri biyolojik arıtma tesisi inşa edilecek. Bütün bu tesisler hizmete girmesiyle atıksu arıtma tesislerinin kapasitesi 2020'ye kadar yaklaşık yüzde 60 artırmış olacak. 2 yıl içinde ise biyolojik ve ileri biyolojik arıtma oranımız yüzde 90'ı geçmiş olacak.
GERİ DÖNÜŞÜM SUYU PROJESİ
Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin dezenfekte edilen çıkış suyunun Pendik'ten Bostancı'ya, sahil boyunca rekreasyon alanlarında kullanılmak üzere hazır hale getirildi. Daha fazla geri dönüşüm suyu elde etmek için, Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde geri dönüşüm ünitesinde 20 bin metreküplük kapasite artırımı gerçekleştirilecek.
İSKİ bugüne kadar 80 atıksu arıtma tesisi, 15 bin kilometre atıksu şebekesi, 999 km kolektör, 160 km tünel inşa etti ve İstanbul'da atıksuyla ilgili büyük çevre kazanımları elde edildi. Su kaynakları olan dereler ve denizler atıksu kirliliğinden kurtuldu. İstanbullular uzak şehirlere gitmeden deniz keyfi yaşamaya başladı. Artık atıksuyla ilgili olarak tesisler, tüneller ve şebekelerle bu büyük sistem tamamlanmak üzere. Bu çerçevede tünel inşaatları da bitiyor. 2016 için 28 kilometre tünel tamamlandı. 2017'de ise yaklaşık 11 km tünel inşa edilecek.
DERE ISLAHI VE TAŞKIN RİSK HARİTALARI
Geçmişte bazı bölgelerde 5-6 kilogram yağışta bile alt yapı yetersizliği nedeniyle sel baskınları meydana geliyordu. Artık metrekareye 40-50 kilogram yağış düşse bile su baskını yaşanmıyor. Çünkü şehrimizde dere ıslahlarında da sona doğru yaklaşılıyor. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesiyle birlikte 467 kilometre dere ıslahı tamamlandı. Önümüzdeki yılda yaklaşık 17 kilometre dere ıslah çalışması tamamlanacak.
KÖYLERE YAPILAN YATIRIMLAR
İSKİ, İstanbul sınırları içindeki köylere yatırımlarını sürdürüyor. İSKİ’nin köylerde 61 adet arıtma tesisi var ve 26 yeni tesisi hizmete almak için proje hazırlandı. Ayrıca, köylere bugüne kadar toplam 883 kilometre atıksu şebekesi inşa edildi.
RÜZGAR ENERJİSİ
İSKİ hem uzak mesafelerden su taşıyor hem de şehrin engebeli coğrafyası nedeniyle suyu sürekli terfi ederek İstanbullulara ulaştırıyor. Terfi ise enerji tüketimin yüksek olması demek. İSKİ'nin havzalarındaki yenilenebilir enerji potansiyelinden yararlanarak, kendi enerjimizi üretmeyi ve böylece enerji giderlerinin düşürülmesi amaçlanıyor. Bu nedenle havzalarda, arıtma tesislerinde ve isale hatlarına yakın bölgelerde fizibilite çalışmaları yürütülüyor.
Istrancalardan Melen'e uzanan geniş bir alanda, rüzgâr türbinleri inşa etmek için ölçümlere devam ediliyor. Bu bölgeler; Karadeniz'in kuzey rüzgarlarına açık, hava koridorlarının yer aldığı bölgeler. Terkos Gölü çevresinde mutlak koruma alanı içerisinde kalan bölümde saha çalışması gerçekleştirildi ve proje hazırlandı.
GÜNEŞ ENERJİSİ
Rüzgar enerjisi dışında güneş enerjisinden de istifade edilecek. Tesislerde yapılan ölçüm sonuçları ile güneş enerjisi potansiyeli tespit edilerek buna göre güneş santralleri kurulacak. Bunun için İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesislerinde 2 depo üzerinde güneş enerjisi santrali kurulumu projesini tamamlandık ve ihaleye çıkma aşamasına gelindi.
YÜZER ENERJİ SİSTEMLERİ
Ayrıca yüzer güneş enerjisi sistemlerinde de belli bir mesafe kat edildi. Bu sistemde hem enerji elde ediliyor hem de su kaynağının üstü kapatıldığı için buharlaşma azalıyor. Bir AR-GE faaliyeti olarak bu teknolojinin İstanbul’un su kaynaklarında uygulanabilirliği ölçüldü. İlk etapta pilot uygulamayla Büyükçekmece Gölü üzerine yüzer sistemle güneş panelleri yerleştirildi.
SU KALİTESİ
Gerçekleştirilen yatırımlarla şehre pek çok uluslararası kuruluşun öngördüğü standardın çok üstünde içilebilir kalitede su ulaştırılıyor. Artık halk sağlığına uygun su ihtiyacını karşılamanın yanı sıra; damak tadına da hitap eden su vermek için çalışılıyor.
TAT VE KOKU KONTROLÜ
Ömerli Barajı'na mansaplanan dereler üzerinde yapay sulak alan sistemleri oluşturularak, sudaki tat ve kokuyu olumsuz etkileyen kirleticiler; bitkilerle yani doğal arıtma sistemleri ile arıtılacak. Çalışmalara ilk olarak Büyükgöl Deresi'nde başlandı.
Yine içmesuyunda tat ve koku kalitesinde iyileşme sağlamak için, Granül Aktif Karbon çalışmalarına başlandı. Granül Aktif Karbon uygulaması, içmesuyunda istenmeyen tat-koku, mikrokirletici maddelerin giderimi için kullanılan ileri arıtma yöntemlerinden biri. Ham su kaynaklarından alınan suya uygun aktif karbonu seçmek ve işletme koşullarını belirlemek amacıyla, laboratuar çalışması gerçekleştirildi. Granül Aktif Karbonu, bütün arıtma tesislerinde uygulamak için pilot ölçekli AR-GE çalışma süreci başladı.
İSKİ SU ARIZA : 185
ONLİNE ARIZA KAYDI,
ONLİNE SU ARIZA TAKİBİ,
ONLİNE SU ARIZA TAKİBİ İÇİN TIKLA
BARAJLARIN DOLULUK ORANLARI İÇİN TIKLA
İSKİ, SU BİRİM FİYATLARI İÇİN TIKLA
İSKİ, SU ABONELİK İŞLEMLERİ İÇİN TIKLA
İSKİ, SU ÖDEME NOKTALARI İÇİN TIKLA
İSKİ SU ARIZA : 185
ONLİNE ARIZA KAYDI,
ONLİNE SU ARIZA TAKİBİ,
ONLİNE SU ARIZA TAKİBİ İÇİN TIKLA
BARAJLARIN DOLULUK ORANLARI İÇİN TIKLA
İSKİ, SU BİRİM FİYATLARI İÇİN TIKLA
İSKİ, SU ABONELİK İŞLEMLERİ İÇİN TIKLA
İSKİ, SU ÖDEME NOKTALARI İÇİN TIKLA
İSKİ İLETİŞİM, SU ARIZA