DİKKAT! Bir gram ev tozunda 19 bin adet akar varmış!

İLGİNÇ

DİKKAT! Bir gram ev tozunda 19 bin adet akar varmış!

Bir gram ev tozu içinde 100-500 adedi canlı olmak üzere yaklaşık 19 bin adet akar bulunabildiğini biliyor muydunuz?

Samsun Gazi Devlet Hastanesi'nde düzenlenen 'astım' konulu konferansta çarpıcı uyarılar dile getirildi. düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Servet Kayhan, akciğer sağlığının korunması, koruyucu hekimlik açısından etkinlerinin ne olduğuna dair halkı, hekimleri bilgilendirmek için eğitimler düzenlendiğini söyledi. Kayhan, hastalığın tedavisi ve önlenmesi için hastalığın iyi bilinmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Konferansta, alerjenler, enfeksiyonlar, egzersiz, hava kirliliği, gıda katkı maddeleri ve ilaçların astımı tetikleyici unsurlar olarak sıralanabileceğini ifade eden uzmanlar, özellikle evlerdeki tozun sağlıkta yol açabileceği tahribata dikkat çektiler.

Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Uzman Doktoru Ümit Tutar, astıma yol açan etkenlerin alerjenler, mesleki etkenler, sigara, ev içi ve dışı hava kirliliği, enfeksiyonlar, müzmin üst solunum yolu hastalıkları, psikolojik faktörler, ilaçlar, besinler olabileceğine ifade ederek, özellikle evlerde bulunan akarlar hakkında geniş bilgi verdi.

Astımı tetikleyen ev tozu akarları, ev hayvanları, hamam böcekleri, küf mantarlar ve polenlere dikkat çeken Tutar, "Ev tozu gözle görülmez, çevre koşullarına oldukça dayanıklıdır. Bir gram ev tozu içinde 100-500 adedi canlı olmak üzere yaklaşık 19 bin adet akar bulunabilmektedir. Ev tozu akarlarından korunmak için evde ve iş yerlerinde havalandırma artırılmalı. Rutubet en önemli unsurlardandır. Ev dekorasyonunda eşyalar deri, suni deri, ahşap ve plastik yapılmış olanından tercih edilmelidir. Ev işi yaparken maske kullanılmalıdır. Güçlü bir elektrikli süpürge ile en az haftada bir defa etkili bir temizlik yapılmalıdır. Mümkünse evde halı kullanılmamalıdır. Tüylü ve içi dolu oyuncaklar alınmamalı, varsa kaldırılmalıdır. Nevresimler hafta bir yıkanmalıdır" diye konuştu.

AKAR NEDİR?

Ev tozu akarları, gözle görülmeyen, saç, tüy, kıl vb. gibi organik maddelerle beslenen, kakaları toz halini alan, evin her tarafında dolaşan ve hızla üreyen canlılar.

Bunlar gözle görülmez fakat her evde bulunur. örümcek ve kenelerle akraba olan akarlar insanı ısırmaz ve hastalık bulaştırmazlar. Akarların alerji oluşturan kısımları dışkılarıdır. Bu atıklar ağırlıkları nedeniyle havada bulunmazlar. ancak ev temizliği yaparken havalanırlar. Akarlar insan derisinin döküntüleri ile beslenirler. Bu yüzden yaşamaları için en ideal yer yataklardır. Yatak çarşaflarının sık sık değiştirilmesi önemli. Uyuma odalarında mümkün olduğunca az eşya bulunması da sayılarını azaltır.

(Turkish Journal / İHA)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.