Yıllardır iş bulmak amacıyla bölge illerine göç eden aileler çilek projesi ile yeniden köylerine göç etmeye başladı.
Kaledi köyü, Kahramanmaraş'a 50 kilometre uzaklıkta çam ormanlarının arasında doğal güzellikler arasında kurulmuş. Köyün kaderi 2008 yılında Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli bir ziraat mühendisinin tarımla ilgili bilgilendirme toplantısı yapmak üzere köye gitmesiyle değişti.
Geniş vadinin arasında kirlilikten uzak el değmemiş doğal güzelliklerin arasında sıkışmış köyde çilek üretimi yapılabileceğini söyleyen mühendis, köylüleri ikna edince proje hayata geçirildi.
Yıllardır az bir alanda geleneksel çilek üretimi yapan ancak ticaretini yapamayan çiftçilere İl Özel İdaresi'nden karşılıksız 100 bin lira katkı sağlanarak çilek projesi hayata geçti. İlk olarak 40 aile 100 dekar alanda çilek üretimi yapmaya başladı. Mayıs ayından Kasım ayına kadar çilek hasadı yapmaya başlayan Kaledibi sakinleri günlük 15 ton çilek üretmeye başladı.
KÖYE TERSİNE GÖÇ BAŞLADI
Ürettikleri çilekleri tüccar eliyle Gaziantep, Erzurum, İskenderun, Malatya, Adana ve Ankara gibi illere sevk eden çiftçilerin refah seviyesi de yükselmeye başladı.
Kimi evini yeniledi, kimi aracını kimi ise yatırım yapmaya başladı. Yıllardır iş bulmak amacıyla bölge illerine göç eden 40'a yakın aile de çilek projesini haber alınca yeniden köylerine dönmeye başladı.
Tersine göçün yaşandığı Kaledibi'nde Mayıs ayından itibaren canlılık kendini gösteriyor. Yıllardır göç veren Kaledibi köyü civar köylere istihdam da sağlıyor. Günlük 100 kişi Kaledibi köyüne gelerek çilek tarlasında hasat yapıyor. Çocukları ile birlikte çilek toplayan kadınlar aile bütçelerine de katkı sağlıyor.
İHRACAT YAPACAKLAR
İhracatın ne olduğunu dahi bilmeyen vatandaşlar çilek projesi ile şimdi kendilerine büyük bir hedef koymuşlar. Bir yandan kendi bütçelerini iyileştiren çiftçiler 'bu çileği Avrupalılara yediririz' diyor.
Bir yıl önce kurulan Türkoğlu Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
''Hani derler ya kaderimiz değişti. Bizimki de aynen öyle oldu. Yıllardır kıt kanaat geçinen vatandaşlarımız çilek ile birlikte adeta yeniden doğdular. Çiftçimiz eline para geçiyor.
Hem de ürünlerini peşin satıyorlar. Günlük 15 ton çileği civar illere satıyoruz ki bu Kasım ayına kadar devam ediyor. İlk başta bu projede yer almayan vatandaşlarımız bile şimdi kendi imkanlarıyla çilek üretimine başladı.
Amacımız 3 bin dekarda çilek üretmek ki bunu başarabilirsek tır tır çilek ihracata gidebilir. Şu anda tek amacız bu. Çam ormanlarının arasında muazzam bir arazimiz var. Suyumuz var havamız var ve buranın çileğinin aroması çok farklı. Tek isteğimiz devletten az bir destek.
Bir dekar alanı yaklaşık 2 bin liraya kuruyoruz. Şu anda diğer vatandaşlarımızın maddi durumu iyi olmadığı için destek bekliyorlar. İşte başarımız ortada, inancımız da tam. Bize destek versinler çileğimiz Avrupa'ya satma sözü veriyoruz.''
AA
htekonomi
Çilek, bir köyün kaderini değiştirdi
Çilek, bir köyün kaderini değiştirdi
İLGİNÇ
Çilek, bir köyün kaderini değiştirdi
Paylaş: