Kış aylarında sürücülerin zor anlar yaşamasına neden olan Ilgaz Dağı'na inşa edilen "Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli", 26 Aralık Pazartesi günü hizmete girecek.
Açılışına, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılması beklenen tünelin hizmete girmesiyle, hem sürücülerin hem de turizmcilerin ve bölgedeki esnafımızın yüzü gülecek.
İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayacak tünel için 2012'de vurulan ilk kazmanın ardından onlarca çalışan, yer altında yüzlerce metre yol katederek bin 875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı'nı adeta dize getirdi.
Giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" şeklinde projelendirilen, biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor.
Türkiye'de Trafiğe açık en uzun tünel olacak
Tünel açıldıktan sonra 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 5,4 kilometre kısalarak, 11,4 kilometreye inecek. Yolda herhangi bir sıkıntı olmadığında yaklaşık 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunu geçiş süresi, 8 dakikaya düşecek. Projesi hazırlanmış tüneller arasında 3. sırada olan tünel, kullanılmaya başlandığında, "trafiğe açık en uzun tünel" unvanını alacak.
Tünelle ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlanması bekleniyor. Getirileri sadece bunlarla sınırlı kalmayan tünelin ekonomiye katkısının ise 38 milyon 200 bin lira olacağı tahmin ediliyor.
Ilgaz Tünelinde Sürücüleri "köpek balığı ağzı" karşılayacak
Faaliyete geçmesiyle Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntem, tünelin girişinde sürücüleri karşılayacak. Araçlar, "köpek balığı ağzına" benzetilen giriş ve çıkışlardan tüneli kullanacak.
Bölgemizdeki sanayi kuruluşlarına da katkı sağlayacak tünel, özellikle İç Anadolu bölgesindeki fabrikaların ürünlerini Karadeniz'e ulaştırmasını, İnebolu Limanı'na getirilen ürünlerin de iç bölgelere daha kolay taşınmasını sağlayacak.
SEYAHAT SÜRESİ 27 DAKİKA KISALACAK
Toplam uzunluğu 227 kilometre olan Ilgaz Dağı Tüneli geçişi Kastamonu ve Sinop ile Ankara arasındaki ana güzergah durumunda bulunuyor. Ilgaz Tüneli'nin yapımı ile oldukça yüksek eğimlerin yer aldığı eski güzergah iptal edilerek, yolun uzunluğu 5.4 kilometre kısalıp, 11.4 kilometreye düşürülecek. Sadece bu kesimde mevcut yol 35 dakikada geçilebilinirken, tünel geçişi ile seyahat süresinin 27 dakika kısalacağı hesaplandı.
Projeye Ait Bilgiler: Projenin Adı: Diphan-Ilgaz-Tetek
(Ilgaz Dağı Tünelli Geçişi Dahil)
Proje Uzunluğu : 26,7 Km (11,4 Km + 15,3 Km)
Tünel Uzunluğu : 5370m+ 5391m
Projenin Standardı Bölünmüş yol
Platform Genişliği: 26,0 m
İşe Başlama Tarihi:16.08.2012
İşin Bitim Tarihi : 16.01.2016 (Sözleşme)
Tünelin Proje Bedeli:455 Milyon TL
Toplam Proje Bedeli:572 Milyon TL (Projedeki BY, BSK ve Kavşaklar Dahil)
Yapılan İş : 395 Milyon TL
Toplam Harcama : 350 Milyon TL
PROJENİN FAYDALARI
Kuzey-Güney aksının yapımında önemli bir aşama kat edilecektir. Yapılmakta olan Ilgaz tüneli ile yeni güzergahta Ilgaz dağının 300-500 metre daha düşük kotlarından geçilecektir.
Yeni yolda, eski yoldaki yüksek eğimler, 360 derece dönüşlü Laseler, sert dönüşlü keskin kurplar olmayacaktır.
Ilgaz dağı geçişi 17,2 Km’den 11,8 Km’ye düşerek 5,4 Km kısalacaktır. Mevcut yol ile Ilgaz dağı 34 dakikada geçilebilirken, yapılan Ilgaz tüneli ile seyahat süresi 26 dakika kısalacak ve Ilgaz dağı 8 dakikada geçilecektir.
Önceden 2-2,5 saatte kat edilen Kastamonu-Çankırı arası, sathi kaplama bölünmüş yol yapıldıktan sonra yarım saat kısalmıştır. Ilgaz tüneli tamamlandığında yarım saat daha kısalarak 1-1,5 saate inmiş olacaktır.
Ayrıca ortalama seyahat süresinde yılda 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde ise 8,3 milyon litre tasarruf elde edilerek vergiler dahil yıllık toplam tasarruf tutarının 38,2 milyon TL olacağı tahmin edilmektedir.