Yerli otomobil için düğmeye basıldı

GÜNDEM

Yerli otomobil için düğmeye basıldı

Yerli otomobil için düğmeye basıldı

Otomotiv Sanayi Derneği, tüm üyelerinden temsilcilerin katılımıyla oluşturduğu bir komisyonla yerli marka fikrini tartışıp hükümete bir rapor sunacak
ürk markasına sahip bir otomobil üretilmesi fikrini ilk kez Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün 8 Aralık 2010’da İstanbul’da düzenlenen AutomotivİST toplantısında dile getirdi. Bunun başarılı bir yılı geride bırakmış otomotiv sektörü temsilcilerini hazır bir arada bulmuşken, motivasyonu artırmak için yapılmış konuşma olmadığı çok kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Toplantısı’nda (YİK) bu kez Bakan Ergün gibi profesyonellere değil, onların patronlarına ‘artık yerli otomobilimizi üretelim’ çağrısında bulundu ki, bunu bir temenni gibi yorumlamak mümkün değildi. Konu doğal olarak tüm taraflarca tartışılmaya başlandı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, yerli marka ve otomobil konusunu Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) tartışması gerektiğini söyledi.

RAPOR SEÇİMDEN ÖNCE HAZIR

Bunun üzerine harekete geçen Türk otomotiv üreticilerinin çatı örgütü konumundaki OSD, yerli otomobil üretiminin ‘olup olmayacağı, olursa nasıl olacağı’ konusunda kapsamlı bir rapor hazırlamak üzere düğmeye bastı. Ford Otosan’dan Tofaş’a, Oyak Renault’dan Toyota’ya kadar Türkiye’nin dev otomotiv şirketlerinin üye olduğu OSD, bu çalışmalar çerçevesinde bir komite kuracak. Raporu hazırlama görevi de bu komitenin olacak. Tüm üyelerin görüş ve önerileri dikkate alınarak hazırlanacak raporun yazdan önce tamamlanması hedefleniyor. Rapor önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e, daha sonra da Başbakan Erdoğan’a sunulacak.

OSD ‘neden olmaz değil nasıl olur raporu yazsın’

Kanal 24’te Hakan Çelik’in hazırlayıp sunduğu ‘Hafta Sonu Moderatörü’ programında konuya ilişkin soruları cevaplayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, OSD’nin çalışmaya başlamasını olumlu olarak değerlendirirken, hazırlanacak raporun ‘Neden olmazı anlatmak yerine nasıl olur’a cevap bulmaya çalışması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de 100 bin civarında araç üreten Toyota ve Hyundai’nin bu sayıyı 250 bine çıkarmayı planladıklarını, yeni markaların yatırım, mevcut markaların ise yeni segmentlerde üretim yapma çalışmaları olduğunu söyleyen Ergün, şöyle konuştu: “Türkiye’de bazı markalardaki yerlilik ürünü yüzde 80’lere varıyor. Yani Türkiye otomobil yapabiliyor. A-Z’ye otomobili yapabilecek gücü sahibiz. Birisinin çıkıp yeni bir marka ve tasarım yaratıp iç ve dış pazara açma cesaretini göstermesi gerekiyor. Ben eminim ki yerli bir otomobil bu pazardan yüzde 20 pay alır.”

ELEKTRİKLİ VERGİSİNDE SON AŞAMAYA GELDİK

Ergün, bugün toplanacak olan EKK’da elektrkili araçların vergilendirilmesi konusunun tamamlanacağını ifade ederek, “Maliye Bakanlığı epey bir zamandır çalışıyor, belki son şekli yarın (bugün) verilebilir. Elektrikli otomobili ilk biz alacağız diye söz verdik, onun için yazdan önce bu işi tamamen bitirmiş olacağız” diye konuştu.

‘BAŞBAKANIN İLGİSİ SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ!’

OSD Başkanı Kudret Önen “Türkiye için bu tür konuların konuşulmasının vakti gelmişti. Yerli otomobil konusunda Başbakan’ın söyledikleri ülkemizin en önemli sektörünün gelişmesi ve büyümesi için çok önemli bir mesaj” dedi. Talebi bütün detaylarıyla ele alacaklarını dile getiren Önen, “Global pazarlama çok önemli. Hedef gelişmiş pazarlar olmalı. Tüm üyeler öneriler sunacaklar, oturup konuşacağız. Bu madde Strateji Belgesi’nde de var. Bu vesileyle biraz daha erken ele alacağız. Maddelerden birini öne çekmiş olduk.” dedi.

BU İŞİ YAPANIN HEYKELİ DİKİLİR

Türkiye’de üretilen Çin ve Hindistan’da üretilenlere göre daha iyi olduğunu ifade eden Bakan Ergün, Türk ürünlerine dış pazarlarda ilgi olduğunu bir Türk markasının Avrupa’daki yurttaşlarımıza ve yakın komşularımıza rahatlıkla satılabileceğini söyledi. Ergün, “Toplum bu işi yapanın heykelini diker. Tam zamanı, bu fırsatı kaçırmayalım.” dedi.

HAKAN ÖZENEN- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.