Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yerli tramvay İpekböceği'nin 2 milyon darbe testinden geçtiğini, Avrupa'da belge alan 7.firma olduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde ipekböceği Türkiye'nin ihalelere girebilen ilk tramvayı olacak.
Yerli tramvay Bursa, Türkiye ve dünya yollarında olacak" dedi. Altepe, Kent Meydanı-Heykel hattında 6,5 kilometrelik T-1 projesinin hazır olduğunu, ihalenin ardından kısa zamanda kazmayı vuracaklarını, ipekböceğinin 2012 yılında Bursa sokaklarında yolcu taşıyacağını söyledi.
Yerli vagon üretiminde ilk markanın Bursa'dan çıkmasını çok önemsediklerini kaydeden Başkan Altepe, "Bir pres fabrikası olan Durmazlar'da yerli vagon üretimini yapıyoruz. Tasarım ve mühendisliği bize ait olan ilk prototip araç üretildi, fabrikada yürüyor. 2 milyon darbe testinden geçti ve Avrupa'da belge alan 7. firma olduk. Türkiye'de 15 yıl için 5 bin 250 araç ihtiyacı ve ortada 1 trilyon dolarlık bir pasta var. Hedefimiz, dünyaya en kaliteli vagonları satmaktır. Kaliteli araçların ucuza üretilmesini ve kârın da Bursa'ya kalmasını istiyoruz" diye konuştu.
Avrupa'daki yürür şase ve testlerden başarıyla geçen ipekböceğinin, ilk olarak Bursa'da 6,5 kilometrelik Kent Meydanı Heykel hattında kullanılacağını dile getiren Başkan Altepe, "Dünya şehirlerinde kullanılan raylı sistem artık Bursa'da da yaygın olarak kullanılacak. Yeni yatırımların da hizmete girmesiyle çok yakın gelecekte kent içerisinde 40 kilometrelik raylı sistem hattına ulaşılacak. "Yaptığımız hesaplamalarda, bir vagon için yurtdışına yaklaşık 8 milyon lira ödendiğini belirledik. 'Biz bunu kendimiz neden üretmeyelim?' diye düşündük. Sonuçta, vagon üretimini Bursa'da yapmaya karar verdik. Bu hem kendi markamızın oluşmasını, hem de ürettiğimiz vagonları ihraç ederek ülkemize döviz girdisi sağlayacak. Fizibilite çalışmaları neticesinde sanayicilerimizin de işbirliğiyle ilk yerli vagonumuzu ürettik. Deneme üretimi başarıyla sonuçlandı" diye konuştu.
Ayakta ve oturmalı 250 yolcu kapasitesi olan tramvay, tam dolu iken yüzde 8.2'lik eğimle tırmanma kapasitesi sayesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen tüm şehir içi hatlarda çalışabilecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde raylar üzerinden bir obje olup olmadığı ve raylarda bozukluk olup olmadığı belirlenecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde sürücü müdahale etmese bile otomatik olarak tramvay duracak. 14 ipekböceği ise, T-1 hattının ihalesinin yapılmasıyla 2012 yılından itibaren Bursa sokaklarında yolcu taşıyacak. Kent Meydanı-Heykel arasındaki hattın çalışmaya başlamasıyla şehir içinde taşıma yapan 600 civarında dolmuş da taksiye çevrilecek, belediye otobüslerinin şehir merkezine çıkışı iptal edilecek.
kanal7.com
Türkiye'nin ilk yerli tramvayı, yakında dünya yollarında
Türkiye'nin ilk yerli tramvayı, yakında dünya yollarında
GÜNDEM
Türkiye'nin ilk yerli tramvayı 2 milyon darbe testini başarılı bir şekilde geçip Avrupa'da belge alan 7.firma olurken, çok yakın bir zamanda Türkiye ve dünya yollarında olacak
Paylaş: