Ankara Mali’deki şeriatçıların ayaklanmasına Fransız kuvvetlerinin müdahale etmesinin ardından bu konudaki kaygılarını giderek artan bir şekilde dile getirmeye başladı.
Geçen yıl Mart ayında başkent Bamako’da düzenlenen bir askeri darbenin ardından ülkenin kuzeyi isyancıların eline geçti. Tuaregler’in başlattığı ayaklanma Mali’yi ikiye böldü.
'Halkın Siyasi İradesi Çerçevesinde Değişim İstiyoruz'
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, Fransa’nın düzenlediği operasyonun zamanlamasını ve soruna çözüm getirip getirmediğini sorguladı. “Mali’deki durumun, halkın siyasi iradesi çerçevesinde iyi yönde değişmesini arzuluyoruz,” diyen Ünal, “Bundan dolayı diğer siyasi yöntemleri ve yolları denemeden tek taraflı harekete olumlu yaklaşmıyoruz,” diye ekledi.
Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Afrika ülkelerinin Mali’ye askeri müdahalede bulunmasını onaylayan kararına dikkati çekiyor.
Taraf gazetesi köşe yazarlarından Semih İdiz’e göre, Türkiye’nin Fransız operasyonundan duyduğu rahatsızlığın nedeni, Paris ve Ankara arasında Batı Afrika’da gittikçe artan rekabetin sonucu. Mali’ye müdahaleden birkaç gün önce Nijer’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, eski sömürgeci ülkenin müdahalesini eleştirirken, Türkiye’nin asla bu şekilde davranmayacağını söylediğini hatırlatan Semih İdiz, Türkiye’nin aynı zamanda birçok Afrika ülkesinde büyükelçilik açtığını, kendini bu bölgede önemli bir güç olarak gördüğünü kaydediyor.
Türkiye son birkaç yıl içinde Afrika’da 31 diplomatik temsilcilik açtı. Mali’deki büyükelçilik 2010’da açıldı. Türk hükümeti için bölge ekonomik önceliğe sahip. Afrika açılımının başladığı 2003 yılından bu yana kıtaya ihracat dört kat arttı, 10 milyar doları geçti. Başbakan Erdoğan, bu ay başında Gabon, Nijer ve Senegal’i ziyaret etti. Erdoğan daha önce de Etiyopya, Sudan, Somali ve Güney Afrika’ya gitmişti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, Türkiye’nin Mali konusundaki kaygılarını İslam Konferansı Örgütü zirvesine taşıyacaklarını açıkladı.
Gözlemcilere göre Mali’nin komşuları Fransa’nın operasyonunu destekliyor. Bu açıdan Batı Afrika ülkeleri, Ankara’yı fazla desteklemeyebilir. Ama Semih İdiz’e göre, Türkiye İKÖ zirvesinde Arap ülkelerinin desteğini alabilir. İdiz’e göre Mali’nin Müslüman bir ülke olması ve bir Batı ülkesinin Müslüman bir ülkeye müdahalesi yüzünden, diğer Müslüman ülkelerde müdahaleci Batı ülkelerine karşı olumsuz bir tavır oluşabilir.
Uzmanlara göre, Fransa’nın Mali’ye müdahalesine karşı Türkiye’nin rahatsızlığı, bu operasyona destek veren Ankara’nın müttefikleri arasında tatsızlık yaratabilir. Ama şu anda Türkiye’de devlet yanlısı basın-yayın organlarının asıl sorguladığı konu, bu müttefiklerin neden Mali’ye müdahaleyi desteklerken Suriye’ye de aynı şeyi yapamıyor olması.
Türkiye Mali'ye Müdahaleye Sıcak Bakmıyor
Türkiye Mali'ye Müdahaleye Sıcak Bakmıyor
GÜNDEM
Türk Dışişleri Bakanlığı bir süre önce Fransa’nın Mali’deki operasyonunu eleştirdi. Ankara, ekonomik ve diplomatik çıkarları açısından gittikçe artan bir şekilde Batı Afrika bölgesine önem vermeye başladı
Paylaş: