TÜRK PROFESÖRDEN SOBA ÖLÜMLERİNE SON VERECEK BULUŞ

GÜNDEM

TÜRK PROFESÖRDEN SOBA ÖLÜMLERİNE SON VERECEK BULUŞ

Baca zehirlenmelerine ‘ucuz’ çözüm. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir ilk. 30 liraya takılabilecek ‘döner baca’ sistemi, lodos başta olmak üzere rüzgar nedeniyle ortaya çıkan baca gazı zehirlenmelerine kesin çözüm sunuyor. Yatta, katta, şöminelerde, gemilerde kullanılabiliyor. Buluşun sahibi Kulak Burun Boğaz Doktoru Profesör Erdoğan İnal, 5 yıldır üzerinde çalıştığı ve dünyada bir ilk olan bu buluşun patentini de almış bulunuyor.


Kışın gelmesiyle birlikte artan soba zehirlenmelerine Gazi Üniversitesi’nden yeni bir çözüm geldi. Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Erdoğan İnal, buluşunun tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında önce bu fikrin nasıl doğduğunu anlattı. Akşam yatıp sabah kalkamayan insanlara üzüldüğünü belirten İnal, “Evimin penceresinden TRT bahçesindeki uzun bayrak direği ve üzerinde yaz kış dalgalanan bayrak görünüyordu. Direk sabit ama bayrak, rüzgarın esişine göre yön değiştiriyordu. İşte bu gözlem sonucu aynı sistemin bacalara uyarlanabileceğini düşündüm. Böylece rüzgara bağlı baca gazı zehirlenmelerinin önlenebileceği fikri gelişti” sözleriyle anlattı.

8 milyon buluş var ama

5 yıllık bir çalışma sonucu ortaya koyduğu ‘döner baca’ sisteminin dünyada bir ilk olduğunu belirten İnal, Avusturya Patent Ofisi’nce buluşunun tescillendiğini açıkladı. Bacalara dair dünyada alınan 8 milyon patent içinde bir eşi bulunmadığını ifade eden İnal, kendi buluşunun bu alanda tek olduğunu vurguladı. Bunun patent ofisince ortaya konduğunu söyledi. Baca şapkaları, sadrazam kavuğu gibi birçok sistemi de kendisinin incelediğini ancak buluşuyla aynı işlevi görmediğini kaydetti.

Nasıl önlüyor

İnal, Döner Baca ile baca gazının geriye, soba yakılan ya da kombi yakılan mekana dönmesinin engellendiğini belirtti. Sistemin, sıcak esen Lodos rüzgarından da hiçbir şekilde etkilenmediğini anlattı. Sistemin bacanın üzerine monte edildiğini, saatte 90 km. hızla esen bir rüzgarda bile güvenle kullanıldığını vurguladı.

İnal, sistemin sadece kömür sobalarında değil, katı yakıtlı tüm sobalarda, doğalgaz bacalarında, şömine bacalarında, gemi ve yat bacalarında güvenli kullanılabileceğini söyledi.

Ancak İnal, tüm kullanıcıların öncelikle iç mekanda doğru soba ve kombi kullanımı kurallarına uymaları gerektiğinin altını çizdi. Sobaların fazla doldurulmaması, boru ve bacaların düzenli olarak temizlenmesi, borular ile baca arasındaki mesafenin doğru ayarlanması, binalar arasındaki mesafenin 6 metreyi geçmesi gerektiğini anımsattı. Döner baca ile rüzgarın ters esişi önlense bile, içeride kurallara uyulmadıkça ölümlerin önüne geçilemeyeceğini vurguladı.

Kombilerde nasıl olacak

Döner baca sisteminin, hermetik kombilerde kullanımına gerek olmadığını ancak bacalı sistemlerde kullanılabileceğini anlattı.

İnal iç mekanlarda hatalı kullanım nedeniyle ortaya çıkan karbon monoksit zehirlenmelerinin önlenmesi için bir buluşu olup olmadığı sorusuna ise “Bunun için sanırım yapılacak fazla bir şey yok” karşılığını verdi. Bir tıp doktoru olmasına rağmen böyle bir buluşun nasıl aklına geldiği sorusuna ise, “Babam fizik hocasıydı. Benimki de belki genetiktir” dedi.

Teklif bekliyor

Patenti kendisine ait döner bacanın seri üretimi için herhangi bir firmayla görüşmediğini belirten İnal, kendisinin bir bilim adamı olduğunu işin ticari kısmıyla bugüne kadar ilgilenmediğini söyledi. Ancak ilgilenen firmalarla görüşebileceğini ifade etti.

ilgilenen firmalarla görüşmeye hazır olduğunu ifade etti. Döner baca prototipini kendilerinin 100 liraya mal ettiklerini ancak seri üretimde bu maliyetin 30-35 lirayı geçmeyeceği tahmininde bulundu. Ürünün yurtdışında da bir benzerinin olmaması nedeniyle sadece yurt içine değil yurtdışına da satılabileceğini kaydetti.

HÜRRİYET

Yorumlar (1)

yusuf erk 11 Yıl Önce

nerden alabiliriz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.