Suriye uçağına yükü kimin verdiği ortaya çıktı

GÜNDEM

Türkiye’nin denetim için Ankara’ya inişe zorladığı Suriye Havayolları'na ait yolcu uçağıyla ilgili önceki gün ortaya atılan, ancak hemen ardından Rus gümrük yetkilileri tarafından yalanlanan Tula şehri bağlantısı tekrar ortaya çıktı.




Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uçağın içindeki radar ekipmanının yasal olduğunu belirtti.


Moskova yakınlarında bulunan Tula kasabasındaki “Tulski Novosti” gazetesi, Suriye uçağına yüklenen askeri amaçlı yükün bu şehirde üretim yapan “Konstruktorskoye Byuro Priborostroyeniye” (elektronik cihaz laboratuarı) fabrikasına ait olduğunu bildirdi.

Kaynak olarak Tula şehri yerel istihbarat birimlerinde görev yapan bir yetkiliyi gösteren gazete, “Suriye uçağında ortaya çıkan elektronik alet edevat, Tula şehrindeki bu laboratuarın ürünüdür” ifadesini kullandı.

Rusya’nın taşra kasabası Tula’dan, üstelik bölgedeki istihbarat birimlerine dayandırılarak verilen bu haber hakkında Moskova yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi.

LAVROV: HER ŞEY YASALDI

Başkent Moskova'da gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Gizlimiz saklımız yok. Tabii ki de uçakta silah yoktu. Olamazdı da. Uçakta yasal bir Rus tedarikçinin yasal bir müşteriye yolladığı yük vardı" dedi.

Uçağın taşıdığı radar ekipmanının, uluslararası hukukla bağdaştığını söyleyen Lavrov, Suriye'ye gönderim yapan Rus şirketin el koyulan malzemeleri Türkiye'den geri isteyeceğini belirtti.

“MKE MUADİLİ” DE GERİ ADIM ATMADI


Başbakan Tayyip Erdoğan, uçakta uluslararası uçuş kurallarına aykırı malzemeler bulunduğunu belirterek, bu malzemelerin, Rusya’nın Türkiye’deki Makine Kimya Endüstrisi’nin (MKE) muadili olan kurum tarafından Suriye Savunma Bakanlığı’na gönderildiğini ifade etmişti. Rusya’nın tekel silah ihracatçısı şirketi Rosoboronexport, Hürriyet’in sorusu üzerine uçakta kendilerine ait askeri bir yükün bulunmadığını tekrarladı.

Şirket sözcüsü Vyaçeslav Davidenko şunları söyledi: Toplam 22 Rus şirket var “Türkiye tarafından Ankara’ya indirilen Suriye yolcu uçağında Rusya’nın resmi silah ihracatçısına, yani bize ait bir yük yoktur. Biz tüm silah ve askeri malzeme satışlarımızı resmi kanallardan yaparız. Dikkat ettiyseniz başbakanınız da açıklamasında Rosoboronexport adını vermedi. Rosoboronexport askeri anlamda hazır ürün satışını gerçekleştiren tekel şirket. Bizim dışımızda, silah olmamakla birlikte silahlara ait olabilecek farklı detaylar Rusya’da daha 22 şirket tarafından ihraç edilebiliyor. Ancak bu parçalar tek başına silah anlamına gelmiyor.”

Bu arada Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi’ni Suriye konusunda acilen topladı. Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, Başbakan Dimitriy Medvedev’in de katıldığı konsey toplantısında Suriye’deki iç çatışmanın durumunun ve bunun uluslararası yansımalarının ele alındığını bildirdi. Rus RIA ajansı, toplantının Türkiye-Suriye sınırında durumun gerginleşmesinin ardından yapılmasına dikkat çekti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.