Satın mı alalım kiralayalım mı?

GÜNDEM

Satın mı alalım kiralayalım mı?

Satın mı alalım kiralayalım mı?

Son günlerde showroomlarda hareketli günler yaşanırken kimi tüketiciler araç satın almaktan ziyade kiralama yöntemini tercih ediyor.

Yıl sonuna doğru artan kampanyaların da etkisiyle otomotiv dünyasında hareketli günler yeniden yaşanıyor. Kimi firmalarda araçlar için sıralar oluşmaya başladı bile. Herkesin aklında hangi aracı almalıyım soruları uçuşurken aslında günümüzde sorulması gereken bir soru daha var: Aracı hangi şartlarla satın almalıyım? Acaba satın almayıp uzun dönem kiralama mı yapsam?
Oldukça kafa karıştıran bu sorular için öncelikle hangi aracın tercih edileceği belirlenmeli. Çünkü yapılan hesaplar araçların sınıfları ve fiyatı düşünüldüğünde büyük farklılıklar gösteriyor. İkinci olarak aylık karşılanabilecek masrafların belirlenmesi gerekiyor. Yani peşin alımlarda geçersiz olan bu detay özellikle kredili alımlar, leasing ve uzun dönem kiralamalarda çok önemli. Yıl içinde yapılan km’ler iyice hesaplanmalı, buna bağlı olarak ortaya çıkacak bakım-onarım giderlerinin iyi analiz edilmesi gerekiyor.
İlk başlarda oldukça amatörce yapılan kiralama işlemlerinin günümüzde çok profesyonel bir hal alması bu seçeneğin şu anda kredili araç satışından sonra en çok tercih edilen uygulama olması tüketicilerin kafasını karıştıran bir detay. Bununla birlikte ülkemizde henüz çok ilgi görmeyen leasing işlemlerinin de bu tür operasyonlarda bir seçenek olduğu unutulmamalı.

Satın almalar kullanım ömrü sonunda toplu nakit sağlıyor

Her sistemin kendisine özgü birtakım avantajlarının olduğu düşünülürse yapılacak iyi bir ön hazırlık ve araştırma iki yılda önemli bir masraf kaleminin azalmasını sağlıyor. Bu nedenle dikkatli olmak, iyi araştırma yapmak ve hedefleri iyi belirlemek şart.
Ülkemizde satın almaların çok tercih edilmesinin nedenlerinin başında para biriktirmede zorlanan tüketicilerin araç satışı sonunda eline toplu nakit geçmesi olarak görülüyor. Bununla birlikte oluşan değer kaybı bu tüketiciler için kullanıma karşı ödenen bedel olarak algılanıyor.
Bu dediklerimizi iki örnekle açıklamak gerekirse:
2009 model Renault Symbol 1.5 dCi 65 HP Authentique 20-21 bin TL dolaylarında iken bu aracın bugünkü sıfır km satış fiyatı kampanya kapsamında 28.800 TL. Yani kabaca bir hesapla Symbol satın alındığı takdirde peşin alımlarda iki yıl için 8 bin TL’lik değer kaybı söz konusu. Buna bir de ortalama yılda 2 bakımdan dört bakımın 2.500 TL’lik ücreti, 4 adet lastik 600 TL lastik, 1.250 TL’lik motorlu taşıtlar vergisi, 600 TL zorunlu trafik sigortası, 2.000 TL kasko olmak üzere 6.950 TL ilave masraf eklenince toplam yapılan harcama ve değer kaybı 14.950 TL oluyor. Üstelik bu ücret olası beklenmedik arızalar veya yılda 30 bin km’den fazla yapılan yolculuklarda artan bakım ve lasitk gideri gibi kalemlerle daha da yukarı seviyelere yükseliyor. Elbette burada da kimi ödenen ücretlerin gider gösterilerek daha düşük vergi verilmesi mümkün olsa da buna rağmen böyle bir satın almanın maliyeti 10 bin TL’nin üzerine çıkıyor. Bu aracı şu anda aylık 1.000-1.100 TL fiyat aralığında kiralamak mümkün.

Ucuzu da pahalısı da hepsi değer kaybediyor

Eğer tercihiniz lüks sınıfta yer alan bir modelse ortaya çıkan tablo çok daha dikkat bir hal alıyor. Örneğin BMW X5 dizel motorla şu anda 111.130 Euro’luk minimum fiyat etiketine sahip. Yani bu fiyata bu aracı almak pek mümkün değil. Aracın alınabilir versiyonları için ortalama 115-120 bin Euro’yu gözden çıkarmak gerekiyor. Aynı aracın 2009 model yılı örneklerini 87-90 bin Euro bedelle satın almak mümkün. Bu da demek oluyor ki iki yılda bir X5 için 25 bin Euro gibi günümüzdeki donanımlı bir kompakt sınıf otomobili kadar değer kaybı söz konusu. Bu kayıpla birlikte aracın en önemli gider kalemlerinden olan kasko için iki yılda yaklaşık hasarsızlık indirimi ile 15 bin TL ödemek gerekiyor. Bir diğer önemli gider olan motorlu taşıtlar vergisi için de yaklaşık 7.500 TL’yi gözden çıkartmak gerek. Bu giderlerin üzerine bir kez lastik değişimi gerçekleştirirseniz ödemeniz gereken yaklaşık 2.500 TL ile birlikte yılda 2 seferden toplam 4 bakım için yaklaşık 4.000 TL ve 1.100 TL zorunlu trafik sigortasını karşılamak zorundasınız. Kaba bir hesapla da üst sınıf bir SUV için 2 yılda yaklaşık değer kaybı ile birlikte 80 bin TL’lik bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu aracın aylık kiralama bedelinin 4-5 bin TL olduğu ve uzun dönem kiralama anlaşması sonucu fiyatı daha da düşüyor.


Leasing nedir?
Leasing, özellikle büyümekte olan şirketlerin, yatırımlarını gerçekleştirebilmek için orta ve uzun vadeli finansman ihtiyacını karşılayabilecekleri bir yatırım yöntemidir.
Leasing, alımı gerçekleşecek ekipmanın, finansal kiralama şirketi tarafından satın alınarak kiralanması ve kira süresi sonunda mülkiyet devrinin gerçekleştirilmesi şeklinde yapılıyor. Bu nedenle leasing, ekipman alımlarında şirketlere avantajlar sağlıyor. Sözleşme süresince ekipman mülkiyetinin finansal kiralama şirketi üzerinde kalması nedeniyle asgari teminatlar ile uzun vadeli finansman imkanı verilebiliyor. Aynı zamanda da satın alma, ithalat, yükleme, akreditif, transfer gibi işlemlerin finansal kiralama şirketi tarafından yapılıyor olması, leasingi avantajlı hale getiriyor. Amortismana bağlı her türlü ekipmanın leasing yolu ile alınabiliyor olması da, finansal kiralama işlemlerini her alanda uygulanabilir hale getiriyor.

Leasing'in avantajları:
1-Leasing’in sağladığı orta ve uzun vadeli finansman imkanı ile ister TL, ister döviz bazında 60 aya varan vadelerle yatırımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Değişken veya dönemsel nakit akışı olan şirketlere uygun esnek kira ödeme planları ile yatırımlarınızı zorlanmadan gerçekleştirebilirsiniz.
2-Leasing işlemlerinde sözleşme süresi boyunca kiraların sabit kalmasının avantajını kullanarak ileriye dönük planlamalarınızı yapabilirsiniz.
3-Yatırımlarınızı leasing yöntemiyle finanse etmeniz durumunda öz kaynaklarınızı ve bankalardaki kredi limitlerinizi kullanmamış olursunuz. Böylece öz kaynağınızı işletmenizdeki diğer alanlara yönlendirebilirsiniz.
4-Kira süresi sonunda kiraladığınız mal veya ekipmanı, dönem sonunda sembolik bir bedelle satın alabilirsiniz.
5-Leasing işlemine ilişkin tüm satın alma ve ithalat işlemleri leasing şirketi tarafından gerçekleştirilir. Böylece satın alma ile ilgili operasyonel yüklerden kurtularak, leasingin uzman kadrosunun sağladığı avantajlarla ekipmanınıza sahip olursunuz.
6-Leasing ile alımı gerçekleştirilen ekipmanlar için amortisman kiracı tarafından ayrılır.
7-Leasing sözleşmeleri ve bu sözleşmeler için alınan teminatlar her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.


Kiralama nedir?
Kiralama aracın kullanım hakkının aylık belli bir bedel karşılığında tüketiciye sunulmasıdır. Bu kullanım hakkının devri sırasında araçla ilgili yakıt giderleri dışında kalan her türlü gider ve masraf kiralık aracı temin eden firma tarafından karşılanıyor.

Uzun dönem araç kiralamanın avantajları:
1-Kiralamada aylık sabit faturalar ile ödeme yapıldığı için bütçeleme kolaylığı sağlar.
2-Aylık kira ödemeleri bilançoda pasifte yer almadığı için kredibilite imkanını etkilemez.
3-Toplu para çıkışı yapılmaz. Araç alımı için ayrılacak bütçe üretim, pazarlama gibi alanlara kaydırılır.
4-Kira faturalarının direk gider yazılabilmesi vergi avantajı sağlar.
5-Kiralama süresince kasko, trafik sigortası, araç muayene, egzoz pulu, motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri v.s. işlemlerle uğraşılmaz. 50.000 km’de yeni lastiklerin alımı dahil herşey kiralama firması tarafından yapılır.
6-Muhasebe ve idari organizasyon iş akışında gerek eleman, gerek zaman olarak avantaj sağlar.
7-Yakıt faturalarının tamamı gider olarak kaydedilir.
8-Sigorta kapsamında olmak kaydıyla olabilecek kaza neticesinde, araç kullanılmadığı süreçlerde, yerine ikame bir araç tahsis edilir.
9-2. el satış riski ve prosedürü kullanıcıyı ilgilendirmez.


Operasyonel araç kiralama sisteminin satın alma ve leasing ile karşılaştırması

Zorunlu Trafik Sigortası:
Operasyonel Kiralama - Kiralayan şirkete ait
Satın Alma - Araç sahibine ait
Leasing - Kiracıya aittir

Tüm vergiler:
Operasyonel Kiralama - Ek vergiler dahil olmak üzere kiralayan şirkete ait
Satın Alma - Tüm vergiler ve sonradan doğacak ek vergiler araç sahibine ait
Leasing - Tüm vergiler ve sonradan doğacak ek vergiler kiracıya ait

Kasko sigortası:
Operasyonel Kiralama - Kiralayan şirkete ait
Satın Alma - Araç sahibine ait
Leasing - Kiracıya ait

Periyodik bakımlar:
Operasyonel Kiralama - Kiralayan şirkete ait
Satın Alma - Araç sahibine ait
Leasing - Kiracıya ait

Bakım -Onarım ve öngörülmeyen giderler:
Operasyonel Kiralama - Kiralayan şirkete ait
Satın Alma - Araç sahibine ait
Leasing - Kiracıya ait

İkame araç temini:
Operasyonel Kiralama - Kiralayan şirkete ait
Satın Alma - Yok
Leasing - Yok

Lastik değişimi (50.000 km'de):
Operasyonel Kiralama - Kiralayan şirkete ait
Satın Alma - Araç sahibine ait
Leasing - Kiracıya ait

KDV:
Operasyonel Kiralama - Direk gider yazılabilir
Satın Alma - Direkt gider yazılamaz
Leasing - Direkt gider yazılamaz

Kaynak : otomobilport
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.