Sakıp Sabancı mezarı başında anıldı
İşadamı Sakıp Sabancı, ölümünün 10.yıl dönümünde Zincirlikuyu'daki kabri başında anıldı. Anma töreninde Sabancı'nın kızı Dilek Sabancı gözyaşlarını tutamadı.
10 yıl önce hayatını kaybeden işadamı Sakıp Sabancı için, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi. Törene, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı'nın kızları Sevil ve Dilek Sabancı, torunu Melisa, kardeşi Erol Sabancı, Sabancı Holding Genel Sekreteri Nedim Bozfakioğlu, işadamları, sevenleri ve Sabancı okullarında okuyan öğrenciler katıldı. Sakıp Sabancı'nın mezarının karanfillerle süslendiği anma töreninde Kuran-ı Kerim okundu. Tören sırasında Dilek Sabancı gözyaşlarına hakim olamadı.
Anma töreninde bir konuşma yapan Sabancı Holding Genel Sekreteri Nedim Bozfakioğlu, 'Sakıp Bey sanattan eğitime her alanda önemli çalışmalara öncülük etti. İhtiyaç sahiplerine elini uzattı, destek oldu. Sabancı Topluluğu'nun tüm çalışanları da aynı bilinçle ve duyarlılıkla onun açtığı bu yolda başarıyla ve gururla yürümeye devam ediyor. İçten ve samimi yaklaşımıyla tecrübelerini, bilgilerini her fırsatta çevresindekilere aktaran Sakıp Sabancı, sahip olduklarını halkıyla paylaşan, çalışmak ve üretmek konusunda dur durak bilmeyen, Türk halkının kalbinde farklı bir edinmeyi başaran sıra dışı bir insan, sıra dışı bir liderdi. O herkesin Sakıp ağasıydı. İyi ki onu tanıdık, iyi ki onunla çalıştık, keşke daha çok çalışsaydık. Ama biliyoruz ki onun hatırası bizim hep yanımızda, başarılarımızla ve Sabancı Topluluğu'nun onbinlerce çalışanıyla gurur duyuyor' dedi.
10 Nisan 2004'te hayatını kaybeden Sakıp Sabancı bugün ölümünün 10'uncu yıldönümünde anılıyor.
Türkiye'nin en renkli işadamı Sakıp Sabancı, yaygın adıyla 'Sakıp Ağa'nın bugün 10'uncu ölüm yıldönümü. Yakalandığı hastalığın ardından uzun süre tedavi gören Sakıp Sabancı 10 Nisan 2004 yılında hayatını kaybetti. 7 Nisan 1933'te Kayseri'de dünyaya gelen Sabancı, çocukluğu ve gençliğinde ciddi sağlık sorunları yaşadığı için eğitimini tamamlayamadı.
GİŞE MEMURLUĞU DA YAPTI
Lise yıllarında 15 yaşındayken Akbank'ta gişe memuru olarak iş hayatına atıldı. İlerleyen yıllarda Adana'daki birkaç küçük işletmeden oluşan şirketlerini İstanbul'a taşıyan, uluslararası devlerle ortaklık yapan, kurduğu her şirketle rakipleri arasından hızla sıyrılan bir işadamı portresi çizdi. Adana'da Bossa Un fabrikasında ticaret müdürlüğü yaptığı 1957 yılında fabrikanın bahçesinde düzenlenen bir törenle Türkan Civelek ile evlendi.
ÖZAL'IN ISRARI İSTANBUL'A GETİRDİ
Özel sektörün emekleme döneminde büyük şehirlerin oldukça uzağında Adana'da kurulan yeni fabrikaların sahibi ve fikir babası Sakıp Sabancı'ydı. Bossa kumaş fabrikası, Akçimento'nun temelleri o yıllarda atıldı. 1966 yılında ailenin büyüğü ve şirketlerin temelini atan baba Hacı Sabancı hayatını kaybettikten sonra Sakıp Ağa, şirketleri bir holding çatısı altında toplama kararı aldı. Ölene kadar sürdüreceği Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. O dönemler holdingin genel koordinatörlüğünü yürüten Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ısrarıyla holding, 1974 yılında İstanbul'a taşındı. Bu kararla birlikte Sabancı Holding'in hızlı büyümesi de başladı.
İLK EŞİT ORTAKLIKTA ONUN İMZASI VAR
1984'te yurtdışında ilk Türk bankası olan Ak International'ı (Sabancı Bank Plc) kurdu. 1986'da TÜSİAD başkanlığı yaptı. 1990'a gelindiği Toyota ile yüzde 50-50 ortaklık kuruldu. Bu Türkiye'de yabancılarla kurulan ilk eşit ortaklık oldu.
Sakıp Sabancı Kimdir? Sakıp Sabancı Biyografisi
Ünlü İş Adamı Sakıp Sabancı kimdir? Sakıp Sabancı biyografisi Sakıp Sabancı hayatı yaşamı Sakıp Sabancı serveti ve holdingleri iş dünyasındaki kariyeri neler?
Hacı Ömer ve Sadıka Sabancı çiftinin ikinci çocuğu olan Sakıp Sabancı, 7 Nisan 1933 tarihinde Kayseri’nin Akçakaya köyünde doğdu. Kardeşleri İhsan Sabancı, Hacı Sabancı, Şevket Sabancı, Erol Sabancı ve Özdemir Sabancı‘dır.
Sakıp Sabancı çok genç yaşlarda, Bossa Un Fabrikası’nda veznedarlıkla iş hayatına başladı. Sırasıyla, Çiftlik Müdürü ve Bossa Tekstil İşletmesi Müdürü oldu. Sakıp Sabancı babasının 1966 yılında vefatından sonra kurulan Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi.
Sakıp Sabancı 1964 yılından itibaren, 25 yıl süreyle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları ile Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Üyeliği ve Başkanlığı yaptı. 1986 yılında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Sakıp Sabancı, 1987 – 1990 yılları arasında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’nı yaptı.
Sakıp Sabancı’nın; İşte Hayatım (1985), Para Başarının Mükafatıdır (1985), Gönül Galerimden (1988), Rusya’dan Amerika’ya Gezdiklerim Gördüklerim (1989), Ücret Pazarlığı mı Koyun Pazarlığı mı? (1990), Değişen ve Gelişen Türkiye (1991), Daha Fazla İş Daha Fazla Aş (1993), Doğu Anadolu Raporu (1995), Başarı Şimdi Aslanın Ağzında (1998), Hayat Bazen Tatlıdır (2001), Bıraktığım Yerden Hayatım (2004) adlı kitapları yayınlanmıştır. İşte Hayatım kitabı İngilizce ve Japonca’ya, Değişen ve Gelişen Türkiye kitabı İngilizce’ye çevrilmiştir.
Sakıp Sabancı’ya 1984′de Eskişehir Anadolu Üniversitesi, 1986′da New Hampshire Üniversitesi (ABD), 1992′de İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, 1993′de Kayseri Erciyes Üniversitesi, 1997′de İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, KKTC Girne Amerikan Üniversitesi, Edirne Trakya Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi, 1998′de Washington Southeastern Üniversitesi (ABD), 1999′da Çukurova Üniversitesi ve 2002′de Kırıkkale Üniversitesi tarafından “Fahri Doktorluk” unvanı verilmiştir.
Sakıp Sabancı, ayrıca 1987 yılında “Belçika Kraliyet Nişanı” ve 1992′de Japon Hükumeti tarafından verilen “Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı” ile, 2000 yılında Sabancı Üniversitesi Müzesi’ne bağışladığı ve “Altın Harfler” adı altında Türk Hat eserlerinin ve tablolarının ilk defa Louvre Müzesi’nde sergilenmesini sağlayarak Fransa’da Türk kültürünü tanıtmadaki başarılı katkılarından dolayı Fransız Hükümeti tarafından “Legion d’honneur” Şeref Nişanı ile onurlandırılmıştır.
Sakıp Sabancı’ya 1997 yılında Cumhurbaşkanı tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası”, İsviçre-Zürih’teki Avrupa Ekonomi Enstitüsü tarafından “Avrupa Kristal Dünya Ödülü” ve Hukukun Egemenliği Derneği tarafından da “Kaliteli İnsan Onur Ödülü ” verilmiştir.
Sakıp Sabancı 1999 yılında New York’da Friends of the American Board Schools in Turkey (FABSIT) tarafından verilen “Yılın İşadamı Ödülü”nü, Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) tarafından verilen “Türkiye Tanıtım Ödülü”nü almıştır.
Türkiye genelinde birçok caddeye “Sakıp Sabancı” adı verilmiştir. Sakıp Sabancı Türkiye’de Artvin, Erzurum, Kırıkkale illeri ve Torbalı beldesi ile ABD’de New Hampshire, Houston ve Beverly Hills kentlerinin “Fahri Hemşehrisi” seçilmiştir.
1957 yılında Türkan Civelek ile evlenen Sakıp Sabancı’nın Dilek, Metin ve Sevil adında üç çocuğu olmuştur.
Sakıp Sabancı 10 Nisan 2004 tarihinde vefat etmiştir.
Sakıp Sabancı mezarı başında anıldı
Sakıp Sabancı mezarı başında anıldı
GÜNDEM
İşadamı Sakıp Sabancı, ölümünün 10.yıl dönümünde Zincirlikuyu'daki kabri başında anıldı. Anma töreninde Sabancı'nın kızı Dilek Sabancı gözyaşlarını tutamadı.
Paylaş: