Ülker'in kurucusu olan Sabri Ülker'in hayatını kaybettiği açıklandı.
Sabri Ülker'in cenaze namazının yarın öğle namazına mütakıben Fatih Camii'nde kılınacağı açıklandı.
SABRİ ÜLKER KİMDİR?
Sabri Ülker, Kırım'da 1920 yılında doğdu.Sabri Ülker, 1929 yılında Türkiye'ye göç etti. Kadırga İlkokulu'nu bitirdikten sonra Ortaokulu Bilecik'te okudu.Liseyi ise Kütahya'da okudu.Üniversiteyi Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sinde okudu. Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden, Türkiye'nin öncü girişimcilerinden Sabri Ülker, daha ilkokul yıllarında yaz tatillerinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalıştı. İdeali mühendis olmaktı. Ancak koşullar buna elvermedi. Yüksek öğrenim için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sine kaydolduğunda 2. Dünya Savaşı da başladı. Sabri Ülker, yüksek öğrenimini bitirdiğinde, savaş da sona erdi. Sabri Ülker, işte bu günlerde bisküvinin tadını unutan çocuklar için bisküvi üretmeye karar verdi.
1944 yılında Eminönü´ndeki Nohutçu Han´da küçük bisküvi atölyesini satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. Bu atölyedeki başarısının ardından 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü'ndeki Takkeci Camii'nin hemen yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurdu; bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. Ürünlerin nakliye farkı alınmadan, fabrika fiyatına esnafa ulaştırılmasını sağladı. Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa'daki yerine taşındı.
1970'te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda'yı Ankara'da kurdu. 1974'te Ülker'de ilk bisküvi ihracatını başlattı. 1979'da İstanbul'da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı yıl, uluslararası firmalarla rekabet edebilmek için büyük bir öngörüyle Ülker'de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu. 1980'lerden itibaren Ülker'in üretim çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. Aynı senelerde Ülker'in dünyaya entegre olmasına ön ayak oldu. 1983'te BOPP ve oluklu mukavvayı üretim listesine ekletti. 1992'de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı. 1996'da da süt endüstrisine girildi.
2000 yılında Ülker'in onursal başkanlığını üstlenen Sabri Ülker, yönetimi Murat Ülker'e devretti. 1944 yılında Ülker markasıyla bisküvi üreterek başlayan süreç bugün Yıldız Holding bünyesinde devam ediyor. Yıldız Holding bugün 65 üretim ve pazarlama şirketiyle bisküviden çikolataya, gazlı içeceklerden süt ve sütlü ürünlere, bebek mamasından kişisel bakım ürünlerine ve ambalaja kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Yurtiçi ve yurtdışında toplam 43 fabrikada üretim yapan Yıldız Holding şirketleri, sadece ülkesinde değil, bölgesinde de öncü kimliğini koruyor. Sabri Ülker, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra, gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle ülkemizin toplumsal gelişimine yönelik çalışmalarda da bulunuyor.
Sabri Ülker, Türkiye'nin eğitim altyapısını güçlendirmek ve ülkemizin sosyal gelişimine eğitim yoluyla da destek olan pek çok çalışmaya önayak oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğu işbirliğiyle ilköğretim okulu, endüstri meslek lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği sağlıyor.
Gelecek nesillere daha yaşanır bir Türkiye ve Dünya bırakabilmek için sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon içinde çalışmanın önemine inanan Sabri Ülker, TEMA Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı. TEMA'nın, köylerin kalkınmasına yönelik projelerini ilk destekleyen kurumun Ülker olmasını sağladı.
İş Hayatı
1944 yılında bisküvi üretimiyle iş hayatına atıldı ve 2000 yılında işleri oğlu Murat Ülker'e devretti.
Kendisi Yıldız Holding Onursal Başkanlığı görevini sürdürmekteydi ve sosyal sorumluluk çalışmalarına öncülük etmekteydi.
Sabri Ülker vefat etti
Sabri Ülker vefat etti
GÜNDEM
Ülker Grubu'nun kurucusu Sabri Ülker, 92 yaşında hayata veda etti. Sabri Ülker'in yaşlılığa bağlı nedenlerle vefat ettiği öğrenildi.
Paylaş: