Yaptığı işin yarısını para ile yarısını da dua ile icra ettiğini söyleyen Ardeşenli Rıfkı Dede'nin fiyat politikası da hep müşteriden yana, O saç tıraşını 5 Liraya, sakal tıraşını 2,5 Liraya, saç sakal tıraşını ise 7,5 Liraya yaparken; saçı az olan müşterilerden daha az ücret alıyor.
Rize'nin Ardeşen ilçesinde 75 yaşındaki Rıfkı Dede, 50 yıldır berberlik mesleğini icra ediyor.
Rıfkı Dede, saçı az olan müşterilerden daha az ücret alıyor. Berberlik mesleğinin, ''Peygamber Efendimiz'in (sav) bizzat berberlik hizmetini yapan Selman-ı Pak Hazretleri'nden miras'' kaldığını söyleyen Rıfkı Dede, bu işi son derece haz duyarak yaptığını ve hiçbir yorgunluk hissetmediğini bildirdi. Berber Rıfkı Dede, 75 yaşını doldurmuş olmasına rağmen, makası, tarağı ve usturayı kullanmada en az genç meslektaşları kadar hünerli.
Traşta sıhhi yöntemlere hassasiyet göstererek; sakal tıraşında kullandığı havluyu ve jileti bir defa kullanıp diğer müşterilerde kullanmayan Rıfkı Dedenin, bu nedenle çekmecelerinin gözleri ütülenip dezenfekte edilmiş havlularla dolu.
Yaptığı işin yarısını para ile yarısını da dua ile icra ettiğini söyleyen Ardeşenli Rıfkı Dede'nin fiyat politikası da hep müşteriden yana, O saç tıraşını 5 Liraya, sakal tıraşını 2,5 Liraya, saç sakal tıraşını ise 7,5 Liraya yaparken; saçı az olan müşterilerden daha az ücret alıyor. Saç sorunu olan ve kel olan müşterilerinden de yaptığı tıraş karşılığında yarısı kadar yani 2,5 Lira ücret alarak memnun ediyor. Ardeşenli meslektaşlarının, 'pirimizdir' dedikleri Rıfkı Dede, meslek hayatındaki enerjisini inancından aldığını ifade etti. Allah'ın, insanları en güzel kıvamda yarattığını ve bunu ayetiyle de beyan buyurduğunu söyleyen Rıfkı Dede, genciyle yaşlısıyla kendisine müşteri olan kişilere gerekli berberlik hizmetini vererek, onların bakımını yaparak katkı sağladığını söyledi. Rıfkı Dede, günümüz gençlerinin saç ve sakal stillerinden duyduğu rahatsızlığı da değinmeden edemiyor ve şikayetini şöyle dile getiriyor: "Ustalarımızdan öğrendiklerimize ve yaptığımız tıraşlara göre bu iş in çeşitleri ve üslubu vardı. Saçı kısaltmanın kuralları vardı. Ense tıraşı, sakal tıraşı, sakal çevirme bunlar belli bir yönteme, kurala bağlıydı. Günümüzde Amerika'dan, Fransa'dan ya da farklı ülkelerden içimize sokulmuş stiller var. Bilhassa gençlerimizin saçı sakalı değişik bir hal içerisinde. Gençlerimiz kendilerini acayip stillerle güzelleştireyim derken çirkin hale getiriyorlar. Dikkat çekeyim derken komik hale geliyorlar." Berberlik hayatına, ilk olarak 1961 yılında Ardeşen'de adım atan Rıfkı Dede, bir hafta içerisinde mesleği öğrenerek müşterilere hizmet vermeye başlamış.
Berberlik sanatının inceliklerini tüm detaylarına kadar öğrendikten sonra İstanbul'da Eyüp Sultan Hazretleri'nin tü rbesi yakınlarında açmış olduğu berber dükkanında mesleğini sürdürmüş. Daha sonra Almanya'ya fabrika işçisi olarak gidip birkaç yıl çalışmış. Almanya yaşantısında ise yine berberlik mesleğini icra etmekten kendini alıkoyamamış. Türk kahvehanesinde kendisine ayrılan köşede hemşehrilerinin saç sakal tıraşlarını çok ucuza yapmış. Rıfkı Dede, halen Ardeşen'deki Çarşıbaşı mevkiinde hizmet verdiği dükkan ına gelen müşterilerine tıraş sonrası maniler okuyarak gönüllerini hoş etmekten de ayrı bir mutluluk duyuyor.
Rize'li berber dede, saçı az olan müşteriden az ücret alıyor
Rize'li berber dede, saçı az olan müşteriden az ücret alıyor
GÜNDEM
Rize'li berber dede, saçı az olan müşteriden az ücret alıyor
Paylaş: