Milyon Euro'luk lüks balıkçı tekneleri!
Ülkemiz denizlerinde amatörlerin yeni uğraşı balıkçılık. Ama alıştığımız çapari oltacılığı değil bu. Dev balıkların birbirinden lüks teknelerle avlandığı bir dünya.
Geçen yıl bu zamanlarda denizin yepyeni bir yüzünün derinlikleri ile tanıştım.
En büyüğünden en küçüğüne her çeşit tekne tipi, yelken yarışları, hız rekorları, suyun altı üstü derken Bodrum'da katıldığım Uluslararası Balık Avı Turnuvası'ndan sonra denize daha farklı bakmayı ve ona her zamankinden fazla saygı duymayı öğrendim.
Balıkçılık deyince aklınıza bembeyaz martı tüyünden yapılmış çapariye kanan ve sonra oltanın ucunda salkım salkım salınan istavritler gelmesin.
Ben binlerce dolarlık olta takımları, milyon dolarlık tekneler ile avlanan kocaman balıklardan bahsediyorum.
Denizde ‘büyük' oynanan bu oyunun adı sportif balıkçılık.
Amatör ve profesyonel balıkçılıktan oldukça farklı. Kısaca sportif balıkçılık, balıkla balıkçının eşit şartlarda hatta balığa daha çok kurtulma hakkı vererek yapılan bir spor.
Ancak bana sorarsanız sabır, bilgi ve tecrübe unsurları da büyük balığı oltaya çeken gerçek ‘yemler' arasında.
Ahlaklı balıkçılık ya da balıkçılık ahlakı
Sınırlı avlanmak, avlanma yöntemlerini bilmek ve bunu doğru uygulamak, avlanılan çevreyi tanımak ve korumak, etik kurallara uymak, balıkçılık ile ilgili yasaları bilmek, avlanırken doğru davranış örneklerini göstermek ve her geçen gün bu konularda kendinizi geliştirmek...
Bunlar ahlaklı balıkçılığın temellerini oluşturan ilkelerden sadece bazıları.
Bir balık türünün üreme, yaş ve zamanını, sularımızda büyüme hızını, ulaşabildiği en büyük boy ve ağırlıklarını, beslenme şeklini, yer ve zamanını, hangi sulardan geldiğini, göçmen mi yoksa yerleşik mi, hangi mevsimlerde bereketli av verdiğini, en lezzetli olduğu dönemleri bilmek gerekli.
Bütün bunlara dikkat edersek, bu spor çocuklarımıza da kalabilecek yani sürdürülebilir olacak.
Yakala-bırak felsefesi
Balıkçılık Amerika'da inanılmaz geniş bir sektör. Bu işe yeni merak salmış biri olarak abone olduğum üç ayrı dergi ve internette ziyaret ettiğim onlarca sportif balıkçılık sitesi var. Onların temel ilkesi, balığı yakaladıktan sonra ona zarar vermeden geri salmak. Artık onlar balık tutma taktiklerinden çok ‘yakala bırak' yöntemlerini konu alıyorlar, yazıp, görüntülüyorlar. Turnuvalarda yakala-bırak sistemine uyanlara ekstra puan veriyorlar. Buradaki turnuvalarda da başta hakem komitesi olmak üzere organizasyonun temel hedefi bu kültürü herkese aşılayabilmek.
Bizde durum ne?
Ülkemiz kıyılarında iki büyük uluslararası organizasyon var. En çok ilgi gören Alaçatı bu yıl 28 Ekim'de başlıyor. Bir diğeri de bugün Kefaluka Otel'de son günü yapılan Bodrum Uluslararası Balık Avı Turnuvası. Bu organizasyonlara komşudan katılım da küçümsenmeyecek boyutlarda. Hatta geçen yıl Yunanlar, Gökova'da bizim ekipleri geçerek turnuvanın birincisi oldular. Komşuda bu iş bize göre daha gelişmiş, bizlerin hem teknik hem de bu sporun felsefesi ile ilgili öğrenecek çok şeyimiz var. Öte yandan teknoloji ve donanım olarak kimseden aşağı kalır yanımız yok.
Lüks tekneler ve balık avı
Bizde yeni gelişen bu spor başta ABD olmak üzere Avusturalya'dan Karayipler'e, Güney Afrika'ya kadar yedi denizlerin tümünde büyük ilgi görüyor. Para ödüllü turnuvalar olduğu gibi isterseniz günlük isterseniz haftalık tekne ve mürettebat kiralayıp balık avı için okyanuslara açılabilirsiniz. Sektör ne kadar büyürse çeşitlilik de o kadar artıyor. Her bütçeye göre olta takımları, kılık kıyafet ve pek tabii tekne bulmak mümkün.
Ben yine hayaller kurmamızı sağlayan ve içimizden "Ahh o gemide ben de olsaydım" diye mırıldanmamızı sağlayan teknelerden birine yöneleceğim bugün. Geçen yıl Cannes'daki fuarda boy gösteren ve hepimizin gönlünü çelen Vicem 57 Sportfish tüm dünyada lüks balıkçı tekneleri arasında verilen en iyi örneklerden biri oldu. Antalya'da üretilen tekne, esas amacı olan balıkçılık unutulmadan lüks bir motoryatta aradığınız tüm konfora sahip. Yaklaşık 17,5 metrelik bu teknenin fiyatı 1,5 milyon euro'nun üzerinde.
Neler yok neler
Tavsiyem internette lüks balıkçı teknelerini araştırın. İnanılmaz detaylarla bezenmiş bu tekneler Vicem 57 Sportfish'in kıç güvertenin hemen ortasında fighting chair (kavga koltuğu) denilen bir koltuk var. Bu koltuk üzerinde 30 knot'a varan hızlarla yüzen, ağırlıkları 200 kilograma kadar ulaşan balıklarla baş edileceği düşünülerek, bu ismin verilmiş olması hiç de şaşırtıcı değil.
Teknede balık avı ve seyir için her türlü navigasyon elektronikleri, klima, dizel jeneratör, manyetik pusula, paslanmaz çelik dümen, güçlü vinç-ırgat donanımı, paslanmaz çelik çıpa vb. yerleştirilmiş.
İçeride başka bir hayat var. Dışarıdaki tüm o av koşuşturmacasını geride bırakıp artık iç mekânın keyfini çıkarma vakti geldi dediğinizde, altı saklama alanı olan iki basamağı çıkarak salona geçiyorsunuz. Önceliği balıkçılık olan bir teknenin rahatlığı konusunda şüphesi olanlar için hemen belirteyim; tüm iç mekanlar ve flybridge, aile bireylerine normal motoryat konforunu ve işlevselliğini sunuyor. Dünyada ve birçok markada olduğu gibi tipik bir balıkçı teknesinin salonu çıkıyor karşınıza yani U formlu açık mutfak, hemen yanında yüksekliği ayarlanabilir yemek alanı ve gerçek deri ile kaplı sabit oturma grubu iç içe tasarlanmış. Aynı zamanda Amerikan yaşam tarzını da yansıttığını söyleyebiliriz. Geniş ekran TV, oturma grubunun hemen önünde sehpa, Bose müzik sistemi ile konfor artıyor. Balık takibi teknenin sürekli hareket halinde ve hızlı olmasını gerektirdiğinden, tüm sabit mobilyalar, aynı zamanda yapısal bir eleman görevi de görerek tekneyi daha güçlü kılıyor. Mutfakta, dokunmatik dörtlü ocak, ikili evye ve hemen altında çöp öğütücü, derin dolaplar ve çok sayıda sürgülü çekmece, buz yapıcı, çekmeceli buzdolabı ve derin dondurucu vb. yerleştirilmiş.
İçeriye buyurmaz mısınız?
Dört basamakla aşağı iner inmez, sancak tarafta ana kamara ile buluşuyorsunuz. Etrafında yürünebilecek genişlikte yer ayrılarak çift kişilik yatak konumlandırılmış. Yatağın karşısında tüm kamaralarda olduğu gibi LCD TV bulunuyor. Kendi tuvaleti ve duşu mevcut. Mutfakta ve tüm banyolarda tezgâhlar granit. Zeminde venge işlemesi-ahşap kakma bütünlük sağlıyor. Ancak genel olarak yerler, kirlendiğinde değiştirebilmelerine olanak sağladığından balıkçıların çok sevdikleri halı ile kaplı. Ana kamaradan baş taraftaki VIP kamaraya geçtiğinizde, altında amortisörlü iki büyük çekmecesi olan yine çift kişilik büyük bir yatak buluyorsunuz. Küçük bir makyaj masası ve gizlenebilir pufu kullanıma sunuluyor. Çok sayıda saklama dolabı da teknenin balıkçı özelliklerinden biri. Örneğin; her iki gardrobun içi, balık tutarken giyilen elbiselerden kaynaklanabilecek balık kokusunu önlemek için sedir ağacı kaplı. Yatağın sancak ve iskelesinde uzunlamasına iki büyük dolap daha var ki, içlerinde binlerce dolarlık oltalarınızı saklayabilirsiniz.
Tuvalet ve duş bölümü hem dışarıdan hem de kamara içinden ulaşılabilecek şekilde iki kapılı. İskele tarafta bir kamara daha yer alıyor; içeriye ranza, saklama alanları, çamaşır makinesi yerleştirilmiş. www.vicemyacht.com
Tûba Noyan / Gazete Habertürk
Milyon Euro'luk lüks balıkçı tekneleri!
Milyon Euro'luk lüks balıkçı tekneleri!
GÜNDEM
Milyon Euro'luk lüks balıkçı tekneleri!
Paylaş: