Japonya'da nükleer kriz 'Çernobil' seviyesine çıktı

GÜNDEM

Japonya'da nükleer kriz 'Çernobil' seviyesine çıktı

Japonya'da yetkililer, Fukuşima'daki nükleer santraldeki krizin risk risk düzeyini Çernobil felaketi seviyesine yükseltti. Uluslararası ölçekte beş olarak nitelenen ciddiyet düzeyi de en yüksek seviye olan 7'ye çıkarıldı.

Japonya'daki nükleer güvenlik ajansından bir yetkili, Fukuşima'dan sızan radyasyonun Çernobil'den sızanın yüzde 10'u düzeyinde olduğunu söylüyor.

Ancak yetkililer, hala tesisteki hasarı kontrol altına almaya çalışıyor. Krizin ciddiyetini 7 düzeyine çıkarma kararının tesisteki radyasyon seviyesinden kaynaklandığı bildiriliyor.

Nükleer tesislerde 7 düzeyi bugüne kadar sadece 1986'da Çernobil'de meydana gelen nükleer santralin ardından uygulanmıştı. Öte yandan dün akşam saatlerinde bölgede 6.4 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi.

Bir ay önceki depremden bu yana bölgede sık sık artçı şoklar kaydediliyor. Japonya'nın doğusunu vuran deprem ve tsunamide ölü sayısının 28 bini aştığı bildiriliyor.

Pasifik Okyanusu'nda radyasyonla mücadele

Japonya’daki Fukuşima nükleer santralinde sızıntıya yol açan delik kapatıldı, ancak Pasifik Okyanusu’nda radyasyon oranı yükselmeye devam ediyor. Yetkililer, zehirli suyun denize akışını önlemeye çalıştıklarını açıkladı.

Pekin endişeli

Çin ise Japonya'nın Fukuşima'dan Pasifik Okyanusu'na radyoaktif su boşaltmasını kaygıyla izlediğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Japonya'nın yakın komşusu olan Çin'in bu olayla doğal olarak ilgilendiğini, durumu yakından izlediklerini ve Japonya ile temas halinde oldukları belirtildi. (DW/ AP/BBC)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.